Τουρκικά σχέδια για ναυτική και αεροπορική βάση σε Αμμόχωστο και Λευκόνοικο

snmg2 turkey1 exclusive, Κατεχόμενα, Τουρκία, Ψευδοκράτος

Aναστάτωση επικρατεί από το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο Οζερσάι ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μελέτη στην Αμμόχωστο.

Ο λεγόμενος “υπουργός εξωτερικών” του ψευδοκράτους με δηλώσεις του έκανε γνωστό τον διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα η κίνηση αυτή μαρτυρά την κατασκευή τουρκικής ναυτικής βάσης στην περιοχή και όπως αναφέρει στην τουρκική “Star”, ομάδα αξιωματικών του τουρκικού Ναυτικού πήγαν στην Αμμόχωστο για το σκοπό αυτό.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα θεώρησε ότι χρειαζόταν ναυτική βάση υποστήριξης και οι δύο περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι η “Famagusta” και η “Iskele”. Οι προεργασίες κατασκευής της ναυτικής βάσης έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όπως ανέφερε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος στο DHA “σκοπός είναι η ναυτική βάση να διευκολύνει τα πολεμικά μας πλοία στην περιοχή και να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην ανατολική Μεσόγειο”.

“Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή” υποστηρίζει η εφημερίδα Yeni Safak η οποία με τη σειρά της τονίζει πως: “το τουρκικό Ναυτικό είχε εδώ και καιρό καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε ‘κατάλληλο μέρος’ στα Κατεχόμενα..”.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμα ότι “η νέα αεροπορική βάση θα κατασκευαστεί στο Λευκόνοικο”.

Το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς

Τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για στρατιωτικούς σκοπούς αποφάσισε χθες το «υπουργικό συμβούλιο».

Στη διαδικτυακή εκπομπή του Χαμπέρ Κίπρις το πρωί, ο “υπουργός εξωτερικών”, Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι το αεροδρόμιο αυτό θα χρησιμοποιείται για περιορισμένες και καθορισμένου τύπου πτήσεις εκπαιδευτικής φύσεως ή για ασκήσεις αλεξιπτωτιστών. Αυτό θα γίνει με άδεια του “τμήματος πολιτικής αεροπορίας”, ανέφερε λέγοντας ότι για να υλοποιηθεί η απόφαση θα πρέπει να γίνουν και κάποια έργα υποδομής εκεί.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις για την χρήση του συγκεκριμένου αεροδρομίου που είναι μικρό σε σχέση με εκείνο στην Τύμπου, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Famagusta.News / Με πληροφορίες από Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων / ΤΟ ΒΗΜΑ