ΒΙΝΤΕΟ/ΕΙΚΟΝΕΣ: Τα τελευταία Θεοφάνεια στην Αμμόχωστο, ο Μακάριος και το περιστέρι της ειρήνης

theofania amm

Είναι 6 Ιανουαρίου του 1974 και η Αμμόχωστος φοράει τα καλά της για το λαμπρό εορτασμό των Φώτων. Οι δρόμοι σφύζουν από ζωή.

Μετά τη θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου, που τελείται προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας χιλιάδες κόσμου εν πομπή φτάνουν στην παραλία Γλώσσα.

Ανυποψίαστοι για το τι θα ακολουθούσε λίγους μήνες μετά. Μη γνωρίζοντας πως θα ήταν τα τελευταία Θεοφάνεια στην Αμμόχωστο.

Τρεις τολμηροί κολυμβητές, βουτούν στα παγωμένα νερά και αρπάζουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αφήνει το περιστέρι της ειρήνης, στον ουρανό.

Τα μέτρα ασφαλείας, είναι δρακόντεια, υπό το φόβο επίθεσης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής που κάλυψε για ξένο πρακτορείο ειδήσεων τους εορτασμούς. Αστυνομικοί φρουρούν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον ακολουθούν παντού.

 

«Μέχρι το 1974 οι επίσημοι εορτασμοί για τα Θεοφάνεια ήταν πάντα στην Αμμόχωστο. Γύρω στις 30 χιλιάδες κόσμου έκαναν τη διαδρομή από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου μέχρι τη θάλασσα. Ήταν μια διαδρομή σχεδόν μίας ώρας», αναφέρει στον REPORTER o Παύλος Ιακώβου, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Αμμόχωστος η Πόλη μου. Φέρνει στη μνήμη του τα τελευταία Θεοφάνεια και συγκινείται.

«Έγινε η θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο. Μετά τη θεία λειτουργία κατηφόρησαν από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αμμοχώστου και με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος από το στρατό προς τη θάλασσα για τον καθαγιασμό των υδάτων. Υπολογίζεται ότι είχε 30 χιλιάδες κόσμου εκείνη την ημέρα. Το δώρο για τον κολυμβητή, ήταν μία εικόνα κάποιου Αγίου από τις εκκλησίες της Αμμοχώστου», θυμάται.

Για τους Βαρωσιώτες, τα Θεοφάνεια ήταν μια ιδιαίτερη μέρα επειδή η πόλη γέμιζε με κόσμο.

«Τα Θεοφάνεια, ο Κατακλυσμός, η γιορτή του Πορτοκαλιού και τα Ανθεστήρια, ήταν οι γιορτές που έδιναν ζωή στην Αμμόχωστο και προσέλκυαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Τα Θεοφάνεια ήταν πολύ σημαντική μέρα για μας, επειδή ήταν ένα συναπάντημα από την περιφέρεια, από τα γύρω χωριά. Δούλευαν πολύ και τα ξενοδοχεία. Έρχονταν από τη Λευκωσία, από τη Λεμεσό και τη Λάρνακα αλλά και από τα γύρω χωριά για να γιορτάσουν», λέει ο κ. Ιακώβου.

Πικρά συναισθήματα

«Τα συναισθήματα είναι πικρά. Περιμέναμε χρόνο με το χρόνο να γυρίσουμε πίσω στην πόλη μας να γιορτάσουμε Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα. Τώρα είναι ο 46ος χρόνος που δεν θα τα γιορτάσουμε στην πόλη μας, όπως πρέπει. Ο κόσμος διψά για επιστροφή. Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα πρωτοβουλίας Αμμόχωστος η πόλη μας, θα ξαναφέρει στις μνήμες του κόσμου τα Θεοφάνεια. Από το 2014 κάνουμε Θεοφάνεια στην Αμμόχωστο. Τα συναισθήματα βέβαια δεν είναι τα ίδια. Πάμε ως επισκέπτες για να κάνουμε Θεοφάνεια στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό και πάμε στη θάλασσα για να κάνουμε ένα τυπικό αγιασμό των υδάτων, δίχως την πομπή και τη λαοθάλασσα που είχαμε τότε. Και μετά τρέχουμε να φύγουμε και να αφήσουμε πίσω την πόλη μας», αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Ιακώβου.

Για Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, εκατοντάδες Αμμοχωστιανοί μετέβησαν σήμερα στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς των Θεοφανείων. Των ιερών ακολουθιών προιστᾶται ο πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς. Στις 11:30π.μ στην παραλία Γλώσσα, θα γίνει η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΤΟ 1968

Πηγή: Reporter