Βλέπουν Σίμο Ιωάννου ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για δημαρχία Αμμοχώστου

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ φαίνεται να καταλήγουν στην υποψηφιότητα του ανθυποψηφίου του Αλέξη Γαλανού

Δήμος Αμμοχώστου

Το τελευταίο που θα ήθελαν τα κόμματα ήταν να μπουν σε μία διαδικασία διεξαγωγής εκλογών τον Αύγουστο και καταμέτρησης της εκλογικής δύναμής τους. Οι εκλογές δεν αποφεύγονται δεδομένου ότι ο Ανδρέας Λόρδος έχει ήδη εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του και δεν αποκλείεται και άλλη ανεξάρτητη υποψηφιότητα να μπει στο τραπέζι.

Τα κόμματα ωστόσο θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο κομματικές υποψηφιότητες που θα τους αναγκάσουν να συσπειρώνουν καλοκαιριάτικα τους ψηφοφόρους τους, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μέχρι και την υστάτη προσπαθούν να βρουν υποψήφιο κοινής αποδοχής. Αφότου κάηκε το χαρτί του Μάρκου Τράγκολα φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά το όνομα του Σίμου Ιωάννου, ο οποίος υπήρξε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ με τη στήριξη του ΔΗΚΟ στις δημοτικές εκλογές του 2016 για την δημαρχία Αμμοχώστου και έχασε μόλις με 23 ψήφους από τον Αλέξη Γαλανό. Το αν το όνομά του θα μείνει μέχρι τέλους και θα βρει τη στήριξη όλων των κομμάτων είναι ένα ζήτημα που θα ξεκαθαρίσει μέχρι και την Παρασκευή.

Το ΔΗΚΟ τον βλέπει θετικά, όπως επίσης και μερίδα των Συναγερμικών. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρή διαβούλευση και παρασκήνιο για το ποιος θα είναι τελικώς ο υποψήφιος που θα στηρίξουν τα κόμματα και δεν αποκλείεται να τεθεί τελικώς ζήτημα και για τη θέση της αντιδημαρχίας, στο ενδεχόμενο που ο Δήμαρχος προέλθει από τις τάξεις του ΑΚΕΛ.

Κάηκε ο Τράγκολας

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Μάρκος Τράγκολας απέσυρε το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία Αμμοχώστου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πόλεμο που δέχτηκε όταν εξήγγειλε ανεξάρτητη υποψηφιότητα και στην ουσία πρόλαβε την απόφαση των κομμάτων. Το όνομά του είχε καταθέσει πρώτο στις διμερείς διαβουλεύσεις που είχε το ΑΚΕΛ με τα υπόλοιπα κόμματα. Ο ίδιος άλλωστε είχε κάνει κρούση στο ΑΚΕΛ και είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία.

Το όνομά του ωστόσο δεν έτυχε της αποδοχής που αρχικά αναμενόταν πως θα είχε. Στελέχη του ΑΚΕΛ είδαν με προβληματισμό την υποψηφιότητά του υπογραμμίζοντας την ανάγκη μίας υποψηφιότητας που να έχει σαφή πολιτική κατεύθυνση και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις στο θέμα Αμμοχώστου, δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων. Υποψήφιο με πολιτικά κριτήρια εξήγγειλε και ο ΔΗΣΥ μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, προεξοφλώντας την απόρριψη της υποψηφιότητας Τράγκολα. Την υποψηφιότητα του κ. Τράγκολα είχε δει αρνητικά και το Δημοκρατικό Κόμμα, δεδομένης της καλής σχέσης που έχει ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας με τον Μάριο Καρογιάν, με αποτέλεσμα το ΑΚΕΛ να την αποσύρει και να καταθέσει το όνομα του πρώην διπλωμάτη Παύλου Αναστασιάδη και του Σίμου Ιωάννου.

Η λίστα του ΔΗΣΥ

Από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχουν ήδη καταλήξει σε δύο ονόματα. Στο μέλος της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ Νίκο Κάρουλλα και τον Κυριάκο Κούσιο. Το όνομα του κ. Κούσιου θεωρείτο κλειδωμένο για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και όπως λέγεται η κίνηση του Προέδρου να διορίσει την υστάτη τον Γιώργο Σαββίδη προκάλεσε αφενός σχετική ενόχληση στον ίδιο, αφετέρου αμηχανία στον ΔΗΣΥ. Πάντως τα δύο ονόματα του ΔΗΣΥ έχει ήδη απορρίψει το ΔΗΚΟ και συζητά ήδη την υποψηφιότητα του Σίμου Ιωάννου, τον οποίο είχαν στηρίξει στο παρελθόν.

Το πώς θα κινηθεί τελικώς ο ΔΗΣΥ είναι ακόμα ανοικτό. Όπως λένε Συναγερμικοί κύκλοι, βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα Παύλου Αναστασιάδη, ωστόσο η προτεραιότητα είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξουν να είναι ήδη γνωστός και αποδεχτός στους ψηφοφόρους της Αμμοχώστου, αφήνοντας να νοηθεί πως ο τελευταίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους Βαρωσιώτες, όσο άλλοι εν δυνάμει υποψήφιοι.

Όπως το 2003

Στον ΔΗΣΥ φαίνεται να επιθυμούν να επαναληφθεί η διαδικασία του 2003, όταν ο Κίκης Καζαμίας είχε παραιτηθεί από τη δημαρχία Αμμοχώστου για να αναλάβει το υπουργείο Συγκοινωνιών και στη θέση του προτάθηκε πρόσωπο από το ΑΚΕΛ, δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ κέρδισε τις εκλογές στον εν λόγω δήμο. Με τον ίδιο τρόπο και ο ΔΗΣΥ θέλει να κρατήσει τη δημαρχία, χωρίς ωστόσο να αποτελεί προϋπόθεση. Το όνομα του κ. Ιωάννου φαίνεται να είναι αποδεκτό σε συναγερμικούς κύκλους και δεν αποκλείεται μέχρι και την Πέμπτη –όταν θα αποφασίσει ο ΔΗΣΥ- να αποτελεί την επιλογή του κυβερνώντος κόμματος. Δεν αποκλείεται βεβαίως να θέσουν θέμα αντιδημαρχίας, ούτως ώστε να μην ανήκει και η δημαρχία και η αντιδημαρχία στο ΑΚΕΛ.

Πηγή: Καθημερινή