Υπέρ βημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στα Βαρώσια, το ΡΤΚ

b ammoxostos10 Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου, Ψευδοκράτος

Σε μια περίοδο που η ένταση στην περιοχή αυξάνεται και αυτό εμπεριέχει διάφορους κινδύνους για τη “χώρα” και τον “λαό”, το να προστίθεται και η ένταση μεταξύ των “θεσμών”, δεν είναι σωστό, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του ΡΤΚ όπου αναφορά γίνεται και στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση το ΡΤΚ σημειώνει ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν πρέπει να προσεγγίζεται βραχυπρόθεσμα και μόνο σε σχέση με τις υποθέσεις που είναι ενώπιον του ΕΔΑΔ, αλλά ως ένα σοβαρό έργο με προσέγγιση να πιέσει για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού.

Το ΡΤΚ σημειώνει επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ από τους δύο ηγέτες και επειδή ο “πρόεδρος” είναι αποδεκτός στο πλαίσιο του ΟΗΕ ως ο αρχηγός της κοινότητας, ο “θεσμός” αυτό είναι πολύ σημαντικός για τη “χώρα” και τον “λαό”. Και επειδή έτσι είναι, συνεχίζει, μέχρι σήμερα όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό συζητούνται και αποφασίζονται σε διαβούλευση, διάλογο και ανταλλαγή πληροφοριών με την “προεδρία”. Στις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα, το να συνεχιστεί αυτό είναι μια αναγκαιότητα, σύμφωνα με το ΡΤΚ.

Αναφερόμενο στις συνθήκες αυτές το ΡΤΚ λέει πως δεν έχει αρθεί η δυσκολία που προκλήθηκε λόγω της άρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη να αποδεχθεί ειδικά την πολιτική ισότητα των Τ/κ. Σε μια τέτοια κατάσταση, συνεχίζει, σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων και των Βαρωσίων, πρέπει σίγουρα να γίνουν βήματα σε διαβούλευση με τα ΗΕ,στο πλαίσιο που έχουν θέσει τα ΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, προσθέτει, πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι υποθέσεις που έχουν κατατεθεί στο ΕΔΑΔ και αφορούν την “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και την αποτελεσματικότητά της ως εσωτερικό ένδικο μέσο, και τα βήματα που πρέπει να γίνουν πρέπει να συζητηθούν συνολικά. Γι’ αυτό και οι όποιες εργασίες πρέπει να τύχουν διαχείρισης σε διάλογο με την “προεδρία” και με βάση το εθιμοτυπικό που υπάρχει, σύμφωνα με το ΡΤΚ.

Για να γίνουν αυτά, αναφέρει το ΡΤΚ, θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων της “προεδρίας” και της “κυβέρνησης με όλους τους πολιτικούς παράγοντες και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μια περιεκτική λύση και για βήματα που θα πιέσουν και θα ωφελήσουν τη διαδικασία των συνομιλιών και θα είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ