Αντίδραση Άχνας: Στο Αυγόρου το 32% του επεξεργασμένου νερού του Βιολογικού Σταθμού στην Άχνα

Τί ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» οι κοινοτάρχες Άχνας και Αυγόρου

8231FDFA C8C7 4A7F BE16 ADAF8823C65B exclusive, Αποχετευτικό, Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων, Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Αμμοχώστου

Ένα έργο μεγίστης σημασίας για την ελεύθερη Αμμόχωστο, αξίας περίπου €45 εκατομμυρίων, πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζεται σε δύο βδομάδες στην περιοχή του φράγματος Άχνας. Πρόκειται για τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμμάτων του Αποχετευτικού Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων, έργο που θα εξυπηρετήσει δύο δήμους και οκτώ κοινότητες της περιοχής.

Όπως αναφέρεται σήμερα σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, Άντρο Καραγιάννη, η κατασκευή του έργου, σύμφωνα με τα συμβόλαια θα διαρκέσει 22 μήνες, αν όλα φυσικά εξελιχθούν ομαλά. Από φέτος οι κάτοικοι τους οποίους αφορά το έργο θα αρχίσουν να καταβάλλουν τέλη στο Συμβούλιο 0,4 τις χιλίοις της αξίας, ανά τεμάχιο το οποίο εμπίπτει στον σχεδιασμό του δικτύου των κοινοτήτων και δήμων-μελών.

Το έργο άρχισε να σχεδιάζεται στο Τμήμα Υδάτων τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000. Ωρίμασε μετά το 2010 και η κατασκευή του θα άρχιζε το 2013. Οι προσφυγές όμως στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, το καθυστέρησαν επτά ολόκληρα χρόνια. Στις 23 Σεπτεμβρίου, όμως, ο «κύβος ερρίφθη» και τα σχετικά συμβόλαια κατασκευής του έργου υπογράφτηκαν. Ωστόσο, πριν ακόμα κατασκευαστεί ο Βιολογικός Σταθμός, ενέκυψαν νέα προβλήματα.

Αντίδραση Αχνιωτών για χρήση 32% του επεξεργασμένου νερού από το Αυγόρου

Ο κοινοτάρχης Άχνας Νίκος Βάσιλας μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» προειδοποίησε για αντίδραση των Αχνιωτών σε περίπτωση που το Τμήμα Υδάτων και άλλοι αρμόδιοι φορείς υλοποιήσουν την πρόθεσή τους να δώσουν στο Αυγόρου το 32% του επεξεργασμένου νερού που θα παράγεται στον Βιολογικό Σταθμό. Χαρακτήρισε αυτή την πρόθεση παράλογη και άδικη τονίζοντας πως το έργο θα γίνει σε γη Αχνιωτών αγροτών και οι σχετικοί κανονισμοί, μέχρι τώρα, προνοούν ότι το επεξεργασμένο νερό το δικαιούται πρώτα η κοινότητα που το έργο βρίσκεται στα όρια της. «Είμαστε μια αγροτική κοινότητα και συνάμα κτηνοτροφική. Αυτό το νερό είναι πολύτιμο για την παραγωγή χόρτου και σανού για τις αγελάδες καθώς και για την άρδευση κάποιων δεντρωδών καλλιεργειών και το έχουμε απόλυτη ανάγκη. Θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες και διαβήματα ώστε να μην δοθεί το 32% αυτού του νερού στην κοινότητα Αυγόρου», υπογράμμισε ο κ. Νίκος Βάσιλας. Ανέφερε ακόμα πως η κοινότητα θα αντιδράσει και στο ενδεχόμενο να επιβληθεί φορολογία για το έργο και όσον αφορά τα αγροτεμάχια που είναι κοντά στον συνοικισμό του Δάσους Άχνας αλλά έχουν καθαρά αγροτική χρήση. «Αυτό είναι άδικο και δεν θα το δεχθούμε», τόνισε.

Τί απαντά ο Κοινοτάρχης Αυγόρου

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κοινοτάρχη Άχνας, ο κοινοτάρχης Αυγόρου Παναγιώτης Μιχαηλάς ανέφερε πως διαφωνεί κάθετα με όσα υποστήριξε ο συνάδελφός του. Εάν, πρόσθεσε, πρόθεση είναι να «ξηλωθούν» τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα για το μεγάλο αυτό έργο, τότε θέτει και ο ίδιος θέμα διαβουλεύσεων εξ υπαρχής, δηλαδή, δεν αναγνωρίζει τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα και διαμηνύει πως δεν αποδέχεται να περάσουν οι αγωγοί των λυμάτων από τις υπόλοιπες κοινότητες, μέσα από το Αυγόρου. Επίσης, ο κ. Μιχαηλάς τόνισε ότι το Αυγόρου δεν πρόκειται να συγκατανεύσει και να υπογράψει δύο απαλλοτριώσεις που χρειάζονται ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο και συγκεκριμένα, να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο.

Εντός δύο ετών θα βάλει μπρος ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη, το θέμα της δημιουργίας του Βιολογικού Σταθμού Άχνας ύψους €45 εκατ. περίπου, εκκρεμεί από το 2013, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και των Εργολάβο. Το έργο, αναμενόταν να ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Προέκυψε όμως αυτή η χρονοβόρα διαδικασία των επτά χρόνων ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών όπου υποβλήθηκαν προσφυγές. Μετά από αρκετά διαβήματα και πολλές επιστολές του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, φτάσαμε στο θετικό αποτέλεσμα, πριν από δυο περίπου βδομάδες. Δηλαδή να μας ανακοινωθεί ότι τελικά το έργο ανατέθηκε και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, εντός δυο ετών περίπου, σε 22 μήνες, θα λειτουργήσει ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή της Άχνας. Μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών. Τα συμβόλαια υπογράφηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου και η εταιρεία έδωσε υποσχέσεις ότι εντός δυο εβδομάδων περίπου, θα αρχίσει εργασίες.

Ο κ. Καραγιάννης είπε ακόμη ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου για να δημιουργήσει κάποια λυόμενα, προς το παρόν, γραφεία στο χώρο, μέχρι που να υπάρξει μόνιμη στέγαση στο Σταθμό Επεξεργασίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι, ο Βιολογικός Σταθμός θα δημιουργηθεί σε χώρο βορειανατολικά του φράγματος Άχνας. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως στην περίπτωση κάποιων μελών που ολοκλήρωσαν τα αποχετευτικά τους δίκτυα πριν από κάποια χρόνια, δεν αποκλείεται να έχουν υποστεί φθορές, λόγω του μακρού χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μέχρι που να συνδεθούν. «Ας ελπίσουμε ότι έγιναν καλές δουλειές και δεν θα έχουμε και αυτά τα προβλήματα. Είναι όμως ένα ενδεχόμενο πρόβλημα. Το δίκτυο παραμένει ανενεργό μέχρι και δέκα χρόνια από την ημερομηνία που κατασκευάστηκε», είπε ο κ. Καραγιάννης. Από τον Βιολογικό Σταθμό Άχνας θα εξυπηρετούνται οι Δήμοι Δερύνειας και Σωτήρας, καθώς και οι κοινότητες Αυγόρου, Άχνας, Φρενάρου, Αχερίτου- Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων, Λιοπετρίου, Ορμήδειας, Ξυλοτύμπου και Ξυλοφάγου.

Καταλήγοντας ο κ. Καραγιάννης, ανέφερε πως υπάρχει ήδη απόφαση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, για επιβολή του χαμηλότερου τέλους, 0,4 τοις χιλίοις, ανά τεμάχιο, με τιμές του 2018. Με στόχο την όσο χαμηλότερη επιβάρυνση των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα με τον κορωνοϊό. Η φορολογία αυτή θα έχει σκοπό, αναλογικά, την αποπληρωμή του δανείου που συνήψαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου, για να κτιστεί ο Σταθμός. Η φορολογία θα αρχίσει να καταβάλλεται από το 2020.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Πάμπος Βάσιλας