Τοπικα

Αντίδραση Δήμου Παραλιμνίου για χρέη 10εκ. ευρώ Δήμου Αγίας Νάπας σε Υδατοπρομήθεια

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Παραλιμνίου για το ενδεχόμενο μετακύλισης του χρέους ύψους σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Αγίας Νάπας στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα, “με τις αλλαγές που έγιναν στον Περί Δήμων Νόμο στις 3 Απριλίου δημιουργήθηκε κρίσιμη ασάφεια αναφορικά με τη μεταφορά ή όχι των χρεών των Δήμων στον ΕΟΑ. Σε συνεδρία του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου στις 29/4/2024, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αξίωσε όπως το χρέος του Δήμου Αγίας Νάπας προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ύψους 10 εκατομμυρίων μεταφερθεί στον Επαρχιακό Οργανισμό.”

Ο Δήμος Παραλιμνίου καλεί μέσω της ανακοίνωσης “το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Βουλή και ειδικά τους Βουλευτές Αμμοχώστου να είναι δίκαιοι και να μην προχωρήσουν στη ψήφιση αλλαγών που θα ολοκληρώσουν τη μεταφορά των χρεών στον ΕΟΑ. Να μην φορτώσουν τα νοικοκυριά της Σωτήρας, του Λιοπετριού, του Φρενάρους, του Αυγόρου, της Άχνας, της Αχερίτου, Παραλιμνίου και Δερύνειας με χρέη της Αγίας Νάπας.”

Συγκεκριμένα, σε πίνακα που ανήρτησε ο Δήμος Παραλιμνίου διαφαίνεται ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει το μεγαλύτερο χρέος από οφειλές στην Υδατοπρομήθεια από τους άλλους Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου αφού ξεπερνά τα 6,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει και το υψηλότερο κόστος σε τόκους το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου συνολικά το χρέος το Δήμου της Αγίας Νάπας αγγίζει σχεδόν τα 10 εκτομμύρια ευρώ. Το συνολικό χρέος του Δήμου Αγίας Νάπας ανέρχεται σχεδόν στο μισό χρέος από όλους τους Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που συνολικά ανέρχεται σε 20,6 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου Παραλιμνίου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου σε σημερινή του συνεδρίαση (Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024) αποφάσισε με πλειοψηφία (10 υπέρ, 2 κατά) την έκδοση της πιο κάτω ανακοίνωσης:
Ανακοίνωση Δήμου Παραλιμνίου:

Ο Δήμος Παραλιμνίου ζητεί ο καθένας να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να μην αξιώνει να φορτωθούν σε άλλους.

Με τις αλλαγές που έγιναν στον Περί Δήμων Νόμο στις 3 Απριλίου δημιουργήθηκε κρίσιμη ασάφεια αναφορικά με τη μεταφορά ή όχι των χρεών των Δήμων στον ΕΟΑ. Σε συνεδρία του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου στις 29/4/2024, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αξίωσε όπως το χρέος του Δήμου Αγίας Νάπας προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ύψους 10 εκατομμυρίων μεταφερθεί στον Επαρχιακό Οργανισμό.

Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Βουλή και ειδικά τους Βουλευτές Αμμοχώστου να είναι δίκαιοι και να μην προχωρήσουν στη ψήφιση αλλαγών που θα ολοκληρώσουν τη μεταφορά των χρεών στον ΕΟΑ. Να μην φορτώσουν τα νοικοκυριά της Σωτήρας, του Λιοπετριού, του Φρενάρους, του Αυγόρου, της Άχνας, της Αχερίτου, Παραλιμνίου και Δερύνειας με χρέη της Αγίας Νάπας. Καλούμε το ΤΑΥ να εξετάσει τα αιτήματα των Κοινοτήτων αναφορικά με το ύψος των απωλειών που προήλθαν κατά την κατασκευή του Αποχετευτικού και να καταλήξουν στο τελικό ποσό που οφείλουν.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ροη Ειδησεων

Η Ανδρομάχη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα

Η Ανδρομάχη επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ανακοινώνοντας τα…

16 Μαΐου, 2024

Τραγωδία στην Πάφο: Nεκρή γυναίκα που έπεσε από σκαλιά του σπιτιού της

Νεκρή βρέθηκε γυναικα το πρωί της Πέμπτης 16/05 στην Πάφο. Συγκεκριμένα, 68χρονη γυναίκα γύρω στις…

16 Μαΐου, 2024

Συνελήφθη 48χρονος ψευδογιατρός – Έτσι ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν €52.000

Υπό κράτηση δυνάμει δικαστικού διατάγματος διάρκειας οκτώ ημερών, τέθηκε άντρας ηλικίας 48 ετών, ο οποίος…

16 Μαΐου, 2024

Χορωδία «Ανεμόεσσα»: Αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια ιστορία που «Δεν Ξεχνώ»

Η Χορωδία «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει το αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια…

16 Μαΐου, 2024

Σλοβακία: Σταθερή αλλά εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του πρωθυπουργού

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν, ωστόσο η κατάστασή του…

16 Μαΐου, 2024

Την Παρασκευή στη Λευκωσία Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Στην Κύπρο φιλοξενείται αύριο, 17 Μαΐου 2024, η Υπουργική Σύνοδος που θα θέσει στο επίκεντρο…

16 Μαΐου, 2024