Αντιπρόεδρος ΚΟΤ: “Ο Μαλάς έθεσε χαμηλά τον πήχη του τουρισμού”

α exclusive, ΚΟΤ, Κώστας Κουμής, Προεδρικές Εκλογές 2018, Σταύρος Μαλάς

Στη στάση που κράτησε ο Σταύρος Μαλάς στο debate και σε αποφυγή του να μιλήσει στο θέμα του τουρισμού αναφέρθηκε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ, Κώστας Κουμής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κώστα Κουμή, ο υποψήφιος Πρόεδρος για την προεδρία της Δημοκρατίας, προσπάθησε να αγγίξει αρκετούς επιμέρους τομείς της οικονομίας στο μεγάλο debate της περασμένης Τετάρτης, όμως απέφυγε επιμελώς όπως ανέφερε, να αγγίξει τον τομέα του τουρισμού και δεν το έπραξε, ούτε όταν έκανε αναφορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, συνεχίζει ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ, ότι σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικό ΜΜΕ την 11η Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Μαλάς δήλωνε τα ακόλουθα”:

“Εάν λειτουργήσουμε αποτελεσματικά όσον αφορά την προσβασιμότητα αυτών των τουριστών στη χώρα μας με χαμηλό κόστος και με μία κατανομή που να εξασφαλίζει την εποχικότητα, τότε έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα σε σημείο που να προσελκύουμε τουλάχιστον ακόμα 300 χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Αυτό θα προσφέρει άμεσα στην κυπριακή οικονομία, ένα ποσό περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών. Επίσης εισηγούμαστε άμεση αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος με τη δημιουργία μαρίνων, γηπέδων γκολφ και υψηλής ποιότητας καζίνων.”

Όλα αυτά, αναφέρει ο Κώστας Κουμής, λίγες μόνο μέρες μετά που η στατιστική υπηρεσία της χώρας δημοσίευε συνολικό αριθμό αφίξεων για το έτος 2012, 2.464.908 τουρίστες επισκέπτες. Δηλαδή ο κ. Μαλάς έθετε ως στόχο αφίξεων το συνολικό αριθμό των 2.765 αφίξεων. Είχε βάλει τον πήχη πολύ χαμηλά δηλαδή.

Στην ανάρτησή του ο Αντιρπόεδρος του Τουρισμού αναφέρει ότι σήμερα πέντε χρόνια μετά, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι χωρίς να έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.

Επικρίνει παράλληλα τις δηλώσεις του Σταύρου Μαλά αναφέροντας ότι “το 2016 έκλεισε, όπως αναφέρει, με 3.186.531 αφίξεις και το 2017 με 3.652.073 αφίξεις, ήτοι με 900 χιλιάδες περισσότερους τουρίστες απ’ αυτούς που έθεσε ως στόχο τότε ο κ. Μαλάς και το επιτελείο του”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμή, αυτή η άνοδος σίγουρα δεν ήτανε τυχαία, αφού όπως σημειώνει, μπορεί η Κύπρος να επωφελήθηκε και από τους εξωγενείς παράγοντες, ποτέ όμως δεν θα φθάναμε σ αυτούς τους αριθμούς ρεκόρ εάν η κυβέρνηση δεν λάμβανε τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Βελτιώνοντας τα μέγιστα την αεροπορική σύνδεση της χώρας μας, αναφέρει στην ανάρτηση του, και υιοθετώντας πολιτικές ανέξοδων κινήτρων όπως για παράδειγμα τα πολεοδομικά κίνητρα, μακριά από πολιτικά ιδεολογήματα άλλων εποχών που, όπως αναφέρει, “μας είχε πλασάρει η διακυβέρνηση του 2008–2013, η κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για πραγματική αλλαγή πορείας στον τουρισμό.”

Η ανάρτηση συνεχίζει λέγοντας ότι “το τουριστικό προϊόν της χωρας μας κυριολεκτικά αναγεννήθηκε και ο τουρισμός της χώρας μας εισήλθε ουσιαστικά σ ένα στάδιο μετάβασης. Το γηρασμένο αντικαταστάθηκε από το ανακαινισμένο, το ζημιογόνο από το κερδοφόρο και ο κύπριος άρχισε να επιστρέφει σιγά σιγά στην τουριστική βιομηχανία. Ο δε ρυθμός ανάπτυξης του τουρισμού της χώρας απέχει μακράν από το μέσο όρο του παγκόσμιου τουρισμού. Τα δε έργα υποδομής τα οποία σωστά εισηγείτο τότε ο κ. Μαλάς, είναι στο στάδιο της υλοποίησης από την κυβέρνηση Αναστασίαδη. Κανένα έργο όμως δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν η οικονομία της χώρας μας δεν επέστρεφε σε ρυθμούς ανάπτυξης” καταλήγει η ανάρτηση.

Famagusta.News