ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτά ήταν τα εναλλακτικά σενάρια ενοποιήσεων για την επ. Αμμοχώστου

Ποια ήταν τα εναλλακτικά σενάρια που εξέταζε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις συνενώσεις στην επ. Αμμοχώστου

Μπορεί το σενάριο των δύο Δήμων για την επαρχία Αμμοχώστου να επέφερε διαμαρτυρίες, αντιδράσεις, σκεπτικισμό αλλά και στήριξη από κάποιους, εντούτοις ποια ήταν τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία μελετούσε σοβαρά το Υπουργείο Εσωτερικών πριν καταλήξει στην τελική του απόφαση;

Σενάριο Α’: (Παραδοτέο): 2 Δήμοι

 • Δήμος Αγίας Νάπας – Πρωταρά
  • Παραλίμνι
  • Αγία Νάπα
  • Σωτήρα
  • Δερύνεια
 • Δήμος Κοκκινοχωρίων
  • Αχερίτου
  • Άχνα
  • Αυγόρου
  • Λιοπέτρι
  • Φρέναρος

Το σενάριο το οποίο προτάθηκε (τελικά) από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αυτό των δύο Δήμων με κάθετο διαχωρισμό των τεσσάρων σημερινών Δήμων από τις πέντε κοινότητες και αποτελούμενο από τον “Δήμο Αγίας Νάπας – Πρωταρά” στα ανατολικά και με τον “Δήμο Κοκκινοχωρίων” στα δυτικά.

Συγκεκριμένα:

Α. Δήµος Αγίας Νάπας, Πρωταρά (Παραλίµνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Σωτήρα)
• Πληθυσµός 29.463
• Πληθυσµιακή Πυκνότητα 393
• Αριθµός Επαγγελµατικών Υποστατικών 5.076
• Εξοικονόµηση 7.εκ Ευρώ

Β. Δήµος Κοκκινοχωρίων (Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας)
• Πληθυσµός 12.839
• Πληθυσµιακή Πυκνότητα 105
• Αριθµός Επαγγελµατικών Υποστατικών 1.615
• Εξοικονόµηση 300.000 Ευρώ

Εναλλακτικά Σενάρια

Σύμφωνα με έγκυρες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Famagusta.News, τόσο ο μελετητής, όσο και οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών κλήθηκαν να μελετήσουν διάφορα σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Η κατάληξη στα συγκεκριμένα σενάρια δεν ήταν τυχαία αλλά προέκυψε από οικονομικά, κοινωνικά, πληθυσμιακά, πολιτιστικά και άλλα κριτήρια ώστε οι νέοι σχηματισμοί να έχουν εύρυθμη λειτουργία αλλά να έχουν κοινά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε και η εξοικονομήσεις αλλά και η λειτουργία τους να έχουν θετικό πρόσημο.

Σενάριο Β’: 1 Δήμος

 • Δήμος Νότιας Αμμοχώστου (πιθανό όνομα)
  • Παραλίμνι
  • Αγία Νάπα
  • Σωτήρα
  • Δερύνεια
  • Αχερίτου
  • Άχνα
  • Αυγόρου
  • Λιοπέτρι
  • Φρέναρος

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που εξετάστηκε, ήταν αυτό του ενός Δήμου για ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, που να περιλαμβάνει μέσα τους τέσσερεις Δήμους (Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Σωτήρα, Δερύνεια) καθώς και τις πέντε κοινότητες, Αχερίτου, Άχνα, Αυγόρου, Λιοπέτρι, Φρέναρος). Φαίνεται πως αυτό το σενάριο δεν έφτασε στην ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών, καθώς, προκύπτουν λόγοι ανομοιογένειας μεταξύ των τοπικών αρχών (τουριστικές περιοχές με αγροτικές περιοχές). Επίσης, σημαντικό θεωρήθηκε το θέμα απόστασης, αφού για παράδειγμα σε ενοποιημένες υπηρεσίες, θα υπάρχει μεγάλο κόστος π.χ. για ένα απορριμματοφόρο να μεταβαίνει από το Κάβο Γρέκο στην Άχνα.

Σενάριο Γ: 2 Δήμοι

 • Δήμος Αγίας Νάπας – Πρωταρά
  • Παραλίμνι
  • Αγία Νάπα
 • Δήμος Κοκκινοχωρίων
  • Σωτήρα
  • Δερύνεια
  • Αχερίτου
  • Άχνα
  • Αυγόρου
  • Λιοπέτρι
  • Φρέναρος

Το συγκεκριμένο αυτό σενάριο, φαίνεται να ήταν το τρίτο, κατά σειρά από αυτά που μελετήθηκαν από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο λόγος που δεν εγκρίθηκε ήταν καθαρά λόγος ταυτότητας των δύο διαφαινόμενων σχηματισμών. Αφενός υπάρχει ένας μεγάλος τουριστικός Δήμος που αποτελείται από δύο αμιγώς τουριστικές περιοχές (Παραλίμνι και Αγία Νάπα) όμως δε θεωρείται λογικό να απουσιάζουν από αυτόν η Σωτήρα η οποία έχει έντονη αναπτυξιακή πορεία και η Δερύνεια η οποία είναι “ενωμένη” οικιστικά με το Παραλίμνι. Αντιθέτως, με το σενάριο το οποίο “πέρασε” φαίνεται να ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης για τη Σωτήρα αλλά κυρίως για τη Δερύνεια της οποίας δίδεται τέτοια ευκαιρία. Από την άλλη, το σενάριο αυτό θα δημιουργούσε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους σχηματισμούς με τον τουριστικό Δήμο να έχει πληθυσμό της τάξης των 18.175 κατοίκων και τον μεγάλο αγροτικό Δήμο με πληθυσμό 28.454 κατοίκους.

Μελετήθηκαν και τα προτεινόμενα σενάρια

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετήθηκαν παρ’ όλα αυτά και τα σενάρια τα οποία απέστειλαν με δικές τους αποφάσεις συγκεκριμένα δημοτικά συμβούλια (Αγία Νάπα, Σωτήρα, Λιοπέτρι και Δερύνεια), όμως φαίνεται ότι αυτά δεν κατάφεραν να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια του προϋπολογισμού, είτε γιατί δημιουργούσαν ανισορροπίες σε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Η ελ. Αμμόχωστος, η πρώτη επαρχία που οι κάτοικοι είναι δημότες δήμων

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα 2/12 ανέφερε τα ακόλουθα όσον αφορά στην επ. Αμμοχώστου:

“Η επαρχία της Ελεύθερης Αμμοχώστου αποτελείται από 4 Δήμους με συνολικό πληθυσμό γύρω στις 30,000 κατοίκους, και 5 κοινότητες με συνολικό πληθυσμό της 17,136.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, έγιναν αρκετές τοπικές ζυμώσεις, συχνά με εντάσεις, και αφιερώσαμε πολύ χρόνο να ακούσουμε την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της.

Τα θετικά που προέκυψαν από αυτή την προσπάθεια είναι ότι καταφέραμε να πείσουμε ότι η μεταρρύθμιση χρειάζεται και ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει και συνενώσεις.

Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης η απαίτηση των χωριών της περιοχής όπως αποτελέσουν και αυτές μέρη δήμων, για να έχουν εξουσίες, πόρους και αρμοδιότητες που θα τους δώσουν μια διαφορετική προοπτική. Δείγμα ωρίμανσης της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς όμως παρέμειναν οι τοπικιστικές αντεγκλήσεις όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή.

Με βάση τα πιο πάνω, θεωρώ ότι οφείλω να εισηγηθώ αυτό που θεωρώ το πιο ορθολογικό και δομικά ορθό σενάριο.

Το σενάριο που προτείνω είναι η δημιουργία ενός Δήμου που θα αποτελείται από τους τέσσερεις σχετικά μικρούς υφιστάμενους δήμους της περιοχής. Δηλαδή από το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα, την Σωτήρα και την Δερύνεια. Επίσης, και με βάση τη μελέτη, το σενάριο αυτό προσφέρει τις περισσότερες εξοικονομήσεις, της τάξης των 7 εκ. Ευρώ ετησίως

Αυτό το Σενάριο είναι αυτό που κατά την άποψη μου θα επιφέρει όχι μόνο ένα ισχυρό και βιώσιμό, ομοιογενή δήμο αλλά θα δημιουργήσει και μια πολύ ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ιδιαίτερα τουριστική, στο σύνολο της περιοχής. Θα συμβάλει επίσης ουσιαστικά και στην άμβλυνση και των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των τουριστικά αναπτυγμένων Δήμων της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου, σε σχέση με την Σωτήρα και τη Δερύνεια, η οποία οικιστικά είναι ενωμένη με το Παραλίμνι.

Σε αυτές τις περιοχές, θα δοθεί μια νέα προοπτική ανάπτυξης λόγω και της περιορισμένης γεωγραφικής έκτασης του Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας που με τα υφιστάμενα τους όρια έχουν μια πολύ πιο περιορισμένη δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης.

Η συνένωση των τεσσάρων οντοτήτων διασφαλίζει και την χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής με σημαντικές συνέργειες, χωρίς να μπαίνουν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ περιοχών που εν τη ουσία είναι γεωγραφικά και αναπτυξιακά ενωμένες, με το ίδιο αναπτυξιακό προφίλ και το ίδιο τοπικό σχέδιο, αλλά των οποίων η υλοποίηση της εφαρμογής πολιτικών, αντί να είναι ομοιογενής και με συνέργειες, να είναι κατακερματισμένη και εν πολλοίς στρεβλή.

Είναι χαρακτηριστικό των συνεργειών μεταξύ των υφιστάμενων οντοτήτων, είναι ότι οι ίδιοι οι Δήμοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας απαίτησαν την δημιουργία ενός ενιαίου τοπικού σχεδίου. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις συνέργειες για την περιοχή ανταποκρίθηκε στην απαίτηση και το τοπικό σχέδιο, βρίσκεται στα τελικά στάδια διεκπεραίωσης του. Η εφαρμογή και η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, ορθολογικά θα πρέπει να υλοποιηθεί επίσης από μια ενιαία πολεοδομική αρχή ανάπτυξης. Η πολεοδομική πολιτική όπως και άλλες μεταξύ ομοιογενών και όμορων περιοχών, πρέπει να γίνεται με τρόπο ομοιόμορφο από μια υπηρεσία και όχι ανομοιογενώς και εν δυνάμει ανταγωνιστικώς, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα εφαρμογής του νόμου.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η δημοτική αστυνομία. Θα πρέπει να υπάρχει άλλη δημοτική αστυνομία για την ενοποιημένη οικιστική με το Παραλίμνι περιοχή της Δερύνειας ενώ άλλη για τις δύο κατ΄εξοχήν τουριστικές περιοχές του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας; Ο τουρίστας θα καλείται να εξυπηρετηθεί από μία ενιαία τουριστική αστυνομία, η οποία θα είναι και πιο αποτελεσματική και με ευρύτερο πεδίο δράσης παρά αν περιορίζεται στα στενά όρια των υφιστάμενων δήμων ως έχουν σήμερα.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στο branding. Το branding δεν είναι συνυφασμένο με διοικητικές δομές αλλά με το όνομα της περιοχής ή του αξιοθέατου το οποίο επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Η Χαλκιδική δεν αποτελεί ξεχωριστή δημοτική αρχή, ούτε και η ανταγωνιστική προς εμάς Ίπιζα η οποία αποτελείται από 5 εντελώς άγνωστες στον κόσμο δημοτικές αρχές.

Επίσης είναι αυτονόητο ότι με την μεταρρύθμιση καμία περιοχή δεν θα χάσει το όνομα της, Ούτε Δήμος ούτε Κοινότητα. Η Έγκωμη θα παραμείνει Έγκωμη με το δικό της δημοτικό διαμέρισμα ενώ το Κάστρο του Κολοσσίου θα συνεχίσει να βρίσκεται στο Κολόσσι.

Αναγνωρίζοντας όμως τις σχετικές ευαισθησίες αλλά και την συνεισφορά των τουριστικών περιοχών της Κύπρου στον τουρισμό, ο νέος αυτός δήμος προτείνω να ονομαστεί Δήμος Αγίας Νάπας – Πρωταρά που αποτελεί και το brand της περιοχής.

Όπως ανάφερα και για την περίπτωση της Λευκωσίας αλλά και της Λεμεσού, η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να γίνει μια σωστή μεταρρύθμιση, αλλά και η ζύμωση η οποία ακολούθησε σε τοπικό επίπεδο, οδήγησε αρκετές κοινότητες συναινετικά και από μόνες τους να δηλώσουν, με αποφάσεις και των δικών τους Κοινοτικών Συμβουλίων, την πρόθεση είτε να καταστούν είτε να ενωθούν σε Δήμους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χωριών της Επαρχίας Αμμοχώστου όπου οι κοινότητες της περιοχής εξέφρασαν την βούληση τους για να ενωθούν κάτω από μία διοικητική δομή, σε ένα Νέο, Αγροτικό Δήμο της περιοχής, κάτι το οποίο αρχικά δεν είχαμε μελετήσει και ανεξάρτητα αν μετά οι τοπικοί σχεδιασμοί άλλαξαν.

Εξού και η εισήγηση του Υπουργείου για δημιουργία δεύτερου, αγροτικού δήμου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τις Κοινότητες Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας, (Δήμος Κοκκινοχωρίων) με σημαντικό πληθυσμό της τάξης των 17,136 κατοίκων, σε γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και με παρόμοιο κοινωνικοοικονομικό αλλά και αναπτυξιακό προφίλ.

Η δημιουργία ενός δήμου αποτελούμενη από αυτές τις κοινότητες θα διασφαλίσει αναμφίβολα σημαντικούς επιπλέον πόρους για τους κατοίκους των εν λόγω κοινοτήτων, καθώς και την δυνατότητα άντλησης επιπλέον κονδυλίων για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Η συνένωση των 5 κοινοτήτων, θα επιφέρει επίσης σημαντικές συνέργειες όσον αφορά την αύξηση της γεωργικής προοπτικής, αλλά και ευχέρεια σημαντικής ανάπτυξης του αγροτουριστικού ή στα παραλιακά και του τουριστικού προϊόντος.

Πεποίθηση μου είναι ότι οι εν λόγω κοινότητες θα επωφεληθούν τα μέγιστα από τη δημιουργία ενός δήμου στην περιοχή, και τους συγχαίρω για την πρωτοβουλία.

Από ζυμώσεις στην ίδια την τοπική κοινωνία, προτάθηκαν επίσης και άλλα σενάρια όπως το σενάριο Αγίας Νάπας – Λιοπετρίου – Σωτήρας το οποίο έχει τη δική του λογική, αλλά μια λογική που αφορά μόνο την συγκεκριμένη περιοχή και όχι την ευρύτερη επαρχία. Το εξετάσαμε και αυτό. Όμως λαμβάνοντας υπόψιν συνολικά τις προοπτικές της Επαρχίας. Ο κύριος γνώμονας σε μια μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένει η ενοποίηση περιοχών όσο το δυνατό πιο ομοιογενείς, με όσο το δυνατό παρόμοιο κοινωοικονομικό αλλά και αναπτυξιακό προφίλ. Με την πρόταση μας ενδυναμώνεται η έννοια της ενιαίας τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και η μεγαλύτερη δυνατή προοπτική των κοινοτήτων σε ένα πραγματικά δυνατό αγροτουριστικό δήμο.

Καταληκτικά, η πρόταση μου για την Ελεύθερη Αμμόχωστο είναι η συνένωση των 9 οντοτήτων (4 Δήμων και 5 Κοινοτήτων) σε δύο Νέους Δήμους. Οι Κάτοικοι των Δημαρχούμενων περιοχών αυξάνονται κατά 17,136 άτομα ή 58% και η ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου καθίσταται η πρώτη επαρχία της Κύπρου που όλοι οι κάτοικοι είναι δημότες Δήμων.”

Famagusta.News