Πολεοδομική Άδεια για ανάπτυξη για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 8MW κατά τρόπο ώστε να εξακολουθεί να υφίσταται δυνατότητα παράλληλης αξιοποίησης / καλλιέργειας της εύφορης καλής γεωργικής γης (αγροφωτοβολταϊκό πάρκο), ως επίσης την κατασκευή υποστηρικτικών χρήσεων (βοηθητική οικοδομή, Υποσταθμός Α.Η.Κ.), στην διοικητική περιοχή Αυγόρου εξέδωσε στις 30 Ιουνίου 2023 το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στην ιδιωτική εταιρεία Bioland Project 56 Ltd.
Το έργο χωροθετείται στην τοποθεσία “ΑΝΤΡΙΟΥ”, στην κοινότητα Αυγόρου. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων καθορίστηκε στα 124998m2 και το εμβαδόν περιοχής που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και λειτουργία του έργου υπολογίζεται στα 112655m2 και εμπίπτει εντός της ζώνης Γα – Γεωργικής Χρήσης και περιοχής Αναδασμού. Τα υπό ανάπτυξη τεμάχια έχουν υψόμετρο από 28-32m πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για γεωργικούς σκοπούς κυρίως καλλιέργεια σιτηρών, οποροκηπευτικών και πατατών. Η πρόσβαση στα υπό ανάπτυξη τεμάχια, εξασφαλίζεται με εγγεγραμμένους δρόμους, οι οποίοι εφάπτονται βόρεια επί αυτού.
Η μονάδα του Φωτοβολταϊκού Πάρκου θα αποτελείται από 70 μετατροπείς δικτύου, τον ηλεκτρικό εξοπλισμό (καλώδια, κλειστό σύστημα παρακολούθησης, κ.α.), το δωμάτιο μετρητών της Α.Η.Κ., 21333 φωτοβολταϊκά πλαίσια (η στήριξη των οποίων θα γίνει σε σταθερές μεταλλικές βάσεις με την μέθοδο πασαλλόμπηξης) και την περίφραξη περιμετρικά των τεμαχίων. Όσο αφορά την σύνδεση του συστήματος παραγωγής, το συγκεκριμένο Φ/Β πάρκο θα διοχετεύει την παραγόμενη ενέργειά του προς το δίκτυο 11/22kV του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (Δ.Σ.Δ.) και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός Μέσης Τάσης (11/22kV) εντός του Φ/Β πάρκου αλλά και στον Κεντρικό Υ/Σ διασύνδεσής του με το δίκτυο. Σημειώνεται ότι, θα χρησιμοποιηθεί ο Μονοπάσσαλος Μονοαξονικός Ιχνηλάτης Φωτοβολταϊκών Πλαισίων και την παρούσα στιγμή το υπό μελέτη τεμάχιο, αξιοποιείται για την καλλιέργεια σιτηρών.
Στην έμμεση περιοχή μελέτης (ΕΠΜ) το φυσικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από γεωργικές εκτάσεις γης, καλλιεργήσιμες ή εγκαταλειμμένες, κυρίως ελαιώνες και σιτηρά. Επιπρόσθετα στην ΕΠΜ υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες είναι σε λειτουργία ή εγκαταλελειμμένες, κατοικίες, φωτοβολταϊκά πάρκα, δεξαμενές άρδευσης, περβόλια και κέντρο δεξιώσεων.
Στην άμεση περιοχή μελέτης (ΑΠΜ) του ΠΕ δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) ή Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ). Η πλησιέστερη περιοχή προστασίας είναι η Περιοχή «Φράγμα Άχνας» (CY3000007) και βρίσκεται σε απόσταση 4.95 km βορειοδυτικά της ΑΠΜ. Επίσης, σύμφωνα με τον χάρτη διαδρόμων-περασμάτων διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών στην Κύπρο του τμήματος Θήρας, η περιοχή δεν εμπίπτει σε οποιοδήποτε διάδρομο και πέρασμα αποδημητικών πτηνών.
Όσο αφορά την καταγραφή της χλωρίδας στην ΑΠΜ, στην εν λόγω ΜΕΕΠ γίνεται αναφορά για την ύπαρξη των εξής: Παλλούρα/Κονναρκά, Κάππαρη, Σιτάρι, Αγριελία, Ξινήθρα, Μολόχα, Παπαρούνες, Καλάμια, Λαψάνα, Πατάτες, Ντομάτες, Τριφύλλι, Κολοκύθι, Ελιάς και Μαργαρίτα. Για την καταγραφή της πτηνοπανίδας, εντοπίστηκαν 33 είδη πτηνών με συνολικά 1131 άτομα, μεταξύ αυτών είναι η Φραγκολίνα, το Αμπελοπούλλι, η Φάσσα η Τζίκλα και το Μελισσοσιάχινο. Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν δύο (2) είδη που βρίσκονται στο Παράρτημα 1 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147/ΕΚ.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία προχώρησε, όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος, στη γνωστοποίηση της υποβολής της ΜΕΕΠ, σε δύο καθημερινές εφημερίδες όπως επίσης και του δικαιώματος υποβολής στην Περιβαλλοντική Αρχή, εντός 30 ημερών, απόψεων ή παραστάσεων αναφορικά με το περιεχόμενο της ΜΕΕΠ ή αναφορικά με τις επιπτώσεις που η εκτέλεση ή λειτουργία του έργου ενδέχεται να επιφέρει στο περιβάλλον.
Για το εν λόγω προτεινόμενο έργο (ΠΕ), έγινε ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της εταιρείας που εκπόνησε την μελέτη, και διάθεση της ΜΕΕΠ σε έντυπη μορφή στα γραφεία του ΚΣ Αυγόρου για τυχόν σχόλια και απόψεις από τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς. Η Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον εξέτασε το Έργο σε συνεδρία της, στις 07.03.2023, στα πλαίσια της Γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής για τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με τη Χωροθέτηση των Έργων που Αξιοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον τομέα της Ηλεκτροπαραγωγής». Με βάση τις απόψεις των μελών της Επιτροπής, την επιτόπια επίσκεψη, τις θέσεις των διαφόρων Τμημάτων και τη ΜΕΕΠ ετοιμάστηκε η Γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής.
Famagusta.News
Λευκωσία Τσαγκάρης Λούκας Γρίβα Διγενή 64 & Βύρωνος Λευκωσία 22671531 Σωφρονίου Ιωάννα Εθνικής Φρουράς 3…
Τίθεται σε λειτουργία, εντός των αμέσως επόμενων ημερών η εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ», η οποία έχει σχεδιαστεί…
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το απόγευμα, εξ’ αναβολής, την πρόταση νόμου που καθορίζει τη…
Αναφορικά με το θέμα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, στην…
Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα, δράσεις, προγράμματα πρόληψης και στοχευμένες παρεμβάσεις σε…
Είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την ευλογιά των…