ΑΥΓΟΡΟΥ: Αυτοί είναι οι δύο ναοί – μνημεία που θα αναδειχθούν μετά από απόφαση του Καρούσου (EIKONEΣ)

Ο Υπ.Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κοινότητα Αυγόρου

Αντίγραφο του Main Image x2 35 exclusive

Επίσκεψη στην Κοινότητα Αυγόρου πραγματοποίησε ο Υπ.Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος την Τετάρτη 6 Απριλίου. 

Σε συνάντηση που είχε με τον Κοινοτάρχη, Παναγή Μιχαηλά και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, συζήτησε τα προβλήματα της Κοινότητας αλλά και τα αιτήματα τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης αποφασίστηκε ότι η Αγία Μαρίνα και ο Άγιος Γεώργιος, δύο ναοί – μνημεία της Κοινότητας Αυγόρου, θα αναδειχθούν μέσω φωτισμού, ενώ παράλληλα θα βελτιώθει η πρόσβαση στην Αγία Μαρίνα.

Αγία Μαρίνα

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 68 exclusive

Το εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται στα βορειανατολικά του χωριού και χρονολογείται τη Μέση Βυζαντινή περίοδο. Είναι μια μικρή καμαροσκέπαστη πετρόκτιστη εκκλησία, στους τοίχους της οποίας υπάρχουν αποτυπώματα τοιχογραφιών. Στα παλαιότερα χρόνια η αυλή της εκκλησίας είχε χρησιμοποιηθεί ως κοιμητήριο. Έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο, ενώ το 2006 με τη χρηματοδότηση της εκκλησιαστικής επιτροπής του Αυγόρου και της κυβέρνησης, έγινε αναπαλαίωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ο ναός εορτάζει κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 66 exclusive

Άγιος Γεώργιος

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 70 exclusive

Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και χρονολογείται τον 10ο με 12ο αιώνα. Είναι πετρόκτιστος με μεγάλες τετράγωνες πέτρες. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου έχουν φθαρεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι  την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο Ναός χρησίμευσε και ως κρυφό σχολείο.

Την εκκλησία μέχρι και το 1970 την «νημάτωναν» γυναίκες, την τύλιγαν γύρω γύρω με νήματα, ως ένα είδος παράκλησης, για αντιμετώπιση της ανομβρίας, των επιδημιών και διαφόρων άλλων δυσμενών γεγονότων. Σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, αποτελούν οι βυζαντινές μαρμάρινες πλάκες με τους δύο σταυρούς, εκ των οποίων η μία, η οποία βρισκόταν στην αυλή της εκκλησίας, έχει μεταφερθεί στο νεόδμητο ναό των Αγίων Στεφάνου, Αποστόλου Ανδρέα και Πατριάρχου Ιεροσολύμων.

Η αυλή της εκκλησίας στην πάροδο των χρόνων είχε πάμπολλες χρήσεις, καθώς στα αρχικά στάδια υπήρξε κοιμητήριο, έπειτα εκεί κτίστηκε το πρώτο αρρεναγωγείο, στο οποίο αργότερα μεταστεγάστηκαν σωματεία και διάφορες οργανώσεις, μέχρι εωσότου το 1951 κατεδαφίστηκε το παλαιό κτίριο και τη θέση του πήρε καινούργιο.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 67 exclusive

FamagustaNews με πληροφορίες από το BigCyprus