Αυγόρου/Χρίστος Τελεβάντου: Από τα χημικά εργαστήρια επί σκηνής με… τζαζ και μιούζικαλ

Ο Χρίστος μιλάει στο FamagustaNews και την Άντρη Φλουρέντζου για την πολύπλευρη προσωπικότητα του και για τα διαφορετικού προσανατολισμού ενδιαφέροντα του.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 1300 × 700 px 3 exclusive

Ο Χρίστος Τελεβάντου είναι ένας 28χρονος από το Αυγόρου ο οποίος αδιαμφησβήτητα έχει καλλιτεχνική φλέβα!

Άνοιξε τα φτερά του τα τελευταία χρόνια αφού μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία ξεκίνησε καινούργιο κεφάλαιο στην ζωή του. Ο Χρίστος δουλεύει ως Λειτουργός Εργαστηρίου σε Χημείο, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει Music Performance με ειδίκευση στην Jazz καθώς επίσης δραστηριοποιείται και στο Μιούζικαλ.

Ο Χρίστος μιλάει στο FamagustaNews και την Άντρη Φλουρέντζου για την πολύπλευρη προσωπικότητα του και για τα διαφορετικού προσανατολισμού ενδιαφέροντα του.

Βιοχημεία – Βιοτεχνολογία Vs Τραγούδι – Θέατρο

Από βιοχημείες και βιοτεχνολογίες τον βλέπουμε σε κάτι εντελώς διαφορετικό όπως ειναι η μουσική και το θέατρο με τον ίδιο να μας εκφράζει την πεποίθηση του ότι «ένας άνθρωπος θα μπορούσε να εκπροσωπεί πολλά αντικείμενα και να ασχολείται με αυτά όσο διαφορετικά και να είναι μεταξύ τους. Όλα εξαρτώνται από το άτομο.»

Ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «γι’αυτό και εγώ έκτοτε συνδύαζα ταυτόχρονα τις σπουδές Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας με τη Μουσική και το Θέατρο. Πιο ειδικά, για να εκφράσω την αλήθεια μου, εκ πρώτης όψεως ακούγεται ως κάτι το αντιθετικό αλλά όπως φαίνεται δεν γίνεται να πας κόντρα στη φύση σου, γι’αυτό έκανε την «αντεπίθεσή» της και εγώ απλά ένιωσα την ανάγκη να ακολουθήσω το ένστικτό μου, την έμφυτη μου κλίση και έτσι τελικά θέλησα να ξεκινήσω πανεπιστημιακές σπουδές μουσικής για να νιώθω πιο γεμάτος, πιο ολοκληρωμένος σε ό,τι αγαπώ!»

received 5215842765197269 exclusive

Η παιδική ηλικία και τα αριστεία

Ο 28χρονος Χρίστος θυμάται τον εαυτό του από πολύ μικρή ηλικία, νήπιο, να τραγουδάει κάπου απομονωμένος. Η ανακάλυψη της ηχογράφησης στο κινητό ήταν για αυτόν δώρο! Στην παιδική του γειτονιά, οι διαγωνισμοί τραγουδιού και οι μιμήσεις είχαν την τιμητική τους. Πιστός θεατής μουσικών βραβείων shows. Οι επιδόσεις του στο σχολείο άριστες. Το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον του τον παρότρυνε να ακολουθήσει το αντικείμενο με τις περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές, θεωρώντας μάλιστα τα μαθήματα Μουσικής, Θεάτρου δευτερεύοντα προς ενασχόληση και μελέτη.

«Θεωρείτο αδιανόητο και κάπως υποτιμητικό κάποιος άριστος μαθητής να ακολουθούσε κάτι καλλιτεχνικό, κάτι που δεν θα εξασφάλιζε επαγγελματική αποκατάσταση ή θα ευνοούσε την παροχή ενός βιώσιμου εισοδήματος όπως θεωρείτο και θεωρείται λίγο-πολύ μέχρι και σήμερα. Το «μικρόβιο», ωστόσο, δεν αποβλήθηκε αφού όταν πήγα για σπουδές Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα και άρχισα να ανεξαρτητοποιούμαι, αυτοβούλως έψαχνα δάσκαλο τραγουδιού χωρίς απαραίτητα να γνώριζα ακόμα τις δυνατότητες μου. Εύλογα θα μπορούσα να ομολογήσω πως η πρώτη μου δασκάλα φωνητικής, Μαρία Ρουκά ήταν και είναι σημαδιακός σταθμός, κινητήριος δύναμη στη συνολική μου πορεία σε μαθητικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Αναγνώριζα την καλλιτεχνική μου κλίση, απλά άρχισα να συνειδητοποιώ στην πράξη των μαθημάτων μας πως αυτό ήθελα να κάνω και πως γεννήθηκα γι’αυτό. Στην πορεία είχαμε κάνει πολλές συναυλίες και άρχισα να δικτυώνομαι έχοντας εμπλακεί και σε διάφορες θεατρικές ομάδες.»

Τζαζ, μιούζικαλ και προκλήσεις

Η ενασχόληση του με την μουσική και το θέατρο σημειώνει τώρα πια 8 χρόνια. Ενώ αυτή την περίοδο ασχολείται κατά βάση με την τζαζ, το μιούζικαλ και ακολουθεί η μπλουζ, η ποπ και το κλασσικό.

Mεγαλύτερη πρόκληση στο είδος της Τζαζ, θεωρεί «ότι είναι να εξερευνήσεις, να ανακαλύψεις τον ξεχωριστό σου ήχο, την ταυτότητά σου μέσα από τους ποικίλους αυτοσχεδιασμούς που σου επιτρέπει. Βέβαια, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, απαιτεί να ακούσεις διάφορους τζαζ τραγουδιστές της εποχής που ξεκίνησε και που έχουν στιγματίσει το είδος αυτό καθώς να εμπνευστείς αν θες, να αποκομίσεις εκείνα τα στοιχεία (όπως τεχνική φωνής, ύφος, έκφραση) που νιώθεις ότι σου ταιριάζουν διασταυρώνοντας τα με τη δική σου μοναδικότητα ως φωνή αλλά και προσωπικότητα. Έχοντας αυτή την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού, αισθάνομαι την άνεση να εξωτερικεύσω με ακρίβεια τις διάφορες αποχρώσεις των οποιοδήποτε συναισθημάτων μου τη δεδομένη μου προσωπική στιγμή.»

Μεγαλύτερη πρόκληση στο είδος του Μιούζικαλ, θεωρεί «πως είναι να συνδυάζεις ταυτόχρονα το τραγούδι, τη θεατρικότητα και το χορό. Για εμένα αποτελεί το χώρο του υπερθεάματος επί σκηνής. Απαιτεί πολλή δουλειά, πειθαρχία και συνεχής εξάσκηση. Επιπλέον, αγαπώ ιδιαιτέρως το να ενσαρκώνω, να μιμούμαι ένα συγκεκριμένο ρόλο, χαρακτήρα που μου ζητείται, κάτι που με ενεργοποιεί εκτός από το να ψάξω βαθιά μέσα στη ψυχή μου για την προσωπική μου αλήθεια, να εξερευνώ εις βάθος το χαρακτήρα του ρόλου και κάποιες φορές αν δεν ταυτίζομαι τόσο πολύ να «τσαλακώνομαι», αποδίδοντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το Μιούζικαλ μου επιτρέπει να ανακαλύπτω ποικίλες πλευρές του εαυτού μου, γι’αυτό και νιώθω ότι με ολοκληρώνει ως ανθρώπινο ον πέραν από καλλιτέχνη.»

received 368163222129052 exclusive

Ο Χρίστος ως Δον Κιχώτης ή ως ένας άλλος Δον Κιχώτης;

Ο Χρίστος ανάμεσα στις πολλές ερμηνείες του, είχε την ευκαιρία να υποδυθεί και τον Δον Κιχώτη και όπως δηλώνει… ήταν ο αγαπημένος του ρόλος αποκαλύπτοντας μας τους λόγους.

«Αγαπημένος  ρόλος που έχω υποδυθεί είναι εκείνος του Δον Κιχώτη της Μάντσας.  Ενός άρχοντα που αποφασίζει ξαφνικά να γίνει ιππότης και ορίζει για ιπποκόμο τον γείτονά του Σάντσο Πάντσα. Μαζί μπλέκουν σε ένα σωρό περιπέτειες δίνοντας μάχες σε κάθε μορφή αδικίας που γινότανε στον κόσμο.

Συνειδητοποίησα, πως όλοι μας κρύβουμε ένα Δον Κιχώτη και ένα Σάντσο Πάντσα, δηλαδή ένα αταίριαστο και αχώριστο ζευγάρι. Από τη μία η φαντασία, το συναίσθημα και από την άλλη η λογική. Επομένως, η ιστορία του Δον Κιχώτη με εμπνέει στο να ψάξω μέσα μου για να ανακαλύψω τον Δον Κιχώτη, χωρίς όμως να παραμελήσω και τον Σάντσο που αντιπροσωπεύει την καθαρότητα του νου, με παρακινεί να κοιτάξω την πραγματικότητα με πιο πολλή διαύγεια και έτσι να ξεκινώ το ταξίδι προς επίτευξη των προσωπικών μου στόχων!»

received 782329239872423 exclusive

Masterclasses με τον Γιώργο Θεοφάνους

Εδώ και ενάμισι χρόνο ο Χρίστος παρακολουθεί διαδικτυακά σεμινάρια τραγουδιού με τον Γιώργο Θεοφάνους το οποίος περιγράφει ως μια ξεχωριστή εμπειρία για την εξέλιξη του.

«Είχα τη χαρά, την τιμή να με ακούσει για πρώτη φορά έστω και διαδικτυακά εφόσον οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν μας το επέτρεπαν αυτοπροσώπως. Έχω λάβει ιδιαίτερα θετικά, υποστηρικτικά σχόλια από αυτόν για την ποιότητα της φωνής μου, την ερμηνεία μου, το συναίσθημά μου, την παραστατικότητά μου λέγοντας μου από την πρώτη στιγμή χαρακτηριστικά ότι έχω ένα θράσος στη σκηνή! Στην όλη πορεία των Masterclasses με παροτρύνει προτείνοντας μου καινούριες, διαφορετικές επιλογές τραγουδιών που θα ήθελε να με ακούσει με σκοπό την εξέλιξή μου και τη δημιουργία ενός ρεπερτορίου αποτελούμενου από διαφορετικά είδη μουσικής και όχι μόνο ενός. Εξαρχής, μας ενθαρρύνει να κυνηγάμε ό,τι αγαπάμε και να έχουμε υψηλά όνειρα, στόχους. Ανυπομονώ για τη συνέχεια μαζί του!»

«Θα ήθελα πολύ να συνεργαζόμουν με τραγουδιστές, δημιουργούς του εξωτερικού όπως Michael Buble, Josh Groban, Αdele, Lady Gaga, Andrew Lloyd Webber, David Foster, Simon Cowell. Στο ελληνικό προσκήνιο θα ήθελα πολύ να συνεργαζόμουν με Γιώργο Θεοφάνους, Κώστα Κακογιάννη, Άλεξ Παναγή, Νατάσα Μποφίλιου, Πάνο Μουζουράκη, Κωστή Μαραβέγια, Μάριο Φραγκούλη.»

Talent shows

O νεαρός καλλιτέχνης δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κάποιο talent show. «Ειλικρινά θυμάμαι τον εαυτό μου από το πρώτο X Factor του 2008 που είχα δει, είχα νιώσει μια φλόγα μέσα μου και φανταζόμουν τον εαυτό μου εκεί επί σκηνής. Σκεφτόμουν, δεν θα απέκλεια δηλαδή το ενδεχόμενο συμμετοχής μου σε κάποιο μουσικό talent show. Επομένως, ίσως να δοκίμαζα τον εαυτό μου, την τύχη μου αν θες ευελπιστώντας να με ωφελέσει με τον οποιοδήποτε τρόπο στην καλλιτεχνική μου σταδιοδρομία.»

IMG 20220816 083042 174 2 exclusive

 

«Πρόκληση το εξωτερικό»

«Ενόσω βρίσκομαι στην Κύπρο, ενεργώ με κάθε τρόπο προκειμένου να διατηρώ στο κατα δύναμιν στενή επαφή με τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Το να ζεις μόνιμα στο εξωτερικό κυνηγώντας τα όνειρά σου, δεν είναι καθόλου απλό από διάφορες πλευρές. Εντούτοις, το ενδεχόμενο για το εξωτερικό παραμένει ανοικτό αφού ειδικότερα για τα συγκεκριμένα είδη μουσικής που δραστηριοποιούμαι, οι ευκαιρίες δεν είναι τόσο μειωμένες όσο εδώ. Βέβαια, από την άλλη ο ανταγωνισμός ειναι πολύ υψηλότερος στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο προσωπικά νιώθω πως θα με βελτίωνε και πολύ περισσότερο. Άλλωστε, αυτό είναι και μια μεγάλη πρόκληση!»

Φωτογραφίες: Όμηρος Δημητρίου

FamagustaNews/Άντρη Φλουρέντζου