ΑΥΓΟΡΟΥ: Η κυρία Ντίνα ήταν η πρώτη οδηγός νταλίκας στην Κύπρο (εικόνες)

Την κυρία Ντίνα δεν την ένοιαζε που έκανε δουλειές που θεωρούνται καθαρά ανδρικές αλλά να μην λείψει ποτέ τίποτα στην οικογένεια της

ImageHandler 4 Νέα Αμμοχώστου

Έβρισκε το επάγγελμα του οδηγού φορτηγού εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αποτελεί πρότυπο θάρρους, ψυχικής αντοχής και γενναιότητας. Είναι άξια, τίμια και εργατική. Καλή μάνα και μαγείρισσα. Δεν την ένοιαζε που έκανε δουλειές που θεωρούνται καθαρά ανδρικές αλλά να μην λείψει ποτέ τίποτα στην οικογένεια της.

Η Χριστίνα Μαυρολουκά Αντωνίου από το Αυγόρου, είναι η πρώτη Κύπρια επαγγελματίας οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου. Στις 26/9/1991 έβγαλε άδεια οδήγησης λεωφορείου, στις 21/10/1991 νταλίκας και στις 20/12/1991 άδεια παντός τύπου οχήματος.

ImageHandler 4 Νέα Αμμοχώστου

Είχε πει τότε σε μια συνέντευξη της: «Νιώθω περήφανη που είμαι η πρώτη επαγγελματίας οδηγός νταλίκας στην Κύπρο. Είμαι χαρούμενη που κατάφερα να σπάσω το μονοπώλιο στην οδήγηση μεγάλων οχημάτων από άνδρες». Η κυρία Αντωνίου είναι παντρεμένη με τον επίσης επαγγελματία οδηγό Κυριάκο Αντωνίου και είναι μητέρα 4 παιδιών και 13 εγγονιών.

IMG 0827 Νέα Αμμοχώστου

Από το 1991 μέχρι το 1998 οδηγούσαν από μια νταλίκα με τον σύζυγό της και έκαναν 2 με 3 δρομολόγια την ημέρα, από το Σταυροβούνι στη Δερύνεια μεταφέροντας αμμοχάλικα.

Η κυρία Χριστίνα αναφέρει στο ant1iwo:
«Θυμάμαι πως με κοιτούσε ο κόσμος τότε, κάποιοι μάλιστα έμεναν με ανοιχτό το στόμα ή φώναζαν: «Ρε δέτε εν γεναίκα που οδηγά». Οδηγούσα νταλίκα αλλά και μπουλντόζα. Βέβαια έκανα διάφορες δουλειές από τότε, ήθελα να μην λείψει τίποτα στην οικογένεια μου και μαζί με τον Κυριάκο δουλέψαμε πολύ σκληρά στη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως καμαριέρα σε ξενοδοχεία.

Χαίρομαι που σήμερα άλλαξαν τόσο πολύ τα πράγματα και ο κόσμος μας είναι λιγότερο εχθρικός προς τη γυναίκα. Πρέπει η γυναίκα να πιστέψει πρώτα η ίδια στις δυνατότητές της, στην ικανότητά της ότι μπορεί να καταφέρει πολλά μόνη της. Η Κύπρια του σήμερα δίνει τον ίδιο αγώνα που έδινε και η μάνα της και η γιαγιά της, είναι αγωνίστρια και δεν το βάζει εύκολα κάτω».

Πηγή: Ant1iwo