ΑΥΓΟΡΟΥ: Νέος δρόμος θα συνδέει την Τεχνική Σχολή με τον υδατοφράχτη Άχνας

Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στο 1 εκ. ευρώ και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022

Στιγμιότυπο 2021 06 17 08 exclusive, αναβαθμιση οδικού δικτύου, Αναπτυξιακά Έργα, Οδικά Έργα

Νέος δρόμος που θα συνδέει την Τεχνική / Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου (Αυγόρου) με τον υδατοφράκτη Άχνας και κατ’ επέκταση με το Δασάκι Άχνας αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 στην κοινότητα Αυγόρου.

Σχετική μελέτη που αφορά στην συνέχιση, σύνδεση και ολοκλήρωση του δρόμου Τεχνικής Σχολής Αυγόρου μέχρι τον υφιστάμενο δρόμο φράγματος Άχνας υποβλήθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη την οποία εξασφάλισε το Famagusta.News, το υπό μελέτη οδικό δίκτυο, αποτελείται από δύο επί μέρους τμήματα, το οδικό δίκτυο το οποίο συνδέει την Τεχνική Σχολή Αυγόρου με τον υφιστάμενο δρόμο του φράγματος Άχνας (δρόμος 1) μήκους 1034 μέτρων και ο υφιστάμενος δρόμος παρά το φράγμα (δρόμος 2) μήκους 340 μέτρων, ο οποίος θα βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί με μικρής έκτασης εργασίες, στα πλαίσια των εργασιών υλοποίησης του οδικού δικτύου.

Η κατασκευή του υπό μελέτη οδικού δικτύου είναι αίτημα της Τοπικής Αρχής για βελτίωση της προσβασιμότητας προς την Τεχνική Σχολή Αυγόρου από τον κύριο δρόμο προς Αμμόχωστο. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του δρόμου του φράγματος για εξυπηρέτηση της Τεχνικής Σχολής και της γύρω περιοχής θα είναι προσωρινή μέχρι τον καθορισμό νέας χάραξης του δρόμου αυτού προς τα ανατολικά για παράκαμψη του φράγματος.

Το οδικό δίκτυο θα αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας (μία ανά κατεύθυνση), η ταχύτητα μελέτης θα ανέρχεται στα 50 – 80 χλμ / ώρα ενώ η χάραξη του οδικού δικτύου συνάδει με τα σύγχρονα γεωμετρικά πρότυπα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όδευση του δρόμου από την Τεχνική Σχολή προς τον υφιστάμενο δρόμο φράγματος μετακινήθηκε προς τα νότια σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου έτσι ώστε να χωροθετείται μόνο εντός κρατικών τεμαχίων γης. Έτσι, καθώς δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις, θα περιοριστεί το κόστος κατασκευής του έργου.

Τα κατασκευαστικά σχέδια του νέου οδικού δικτύου έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων – Τομέας Μελετών Οδοποιίας, για λογαριασμό της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου ενώ ο συντονισμός για την υλοποίηση του έργου θα γίνει από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία (Ν.127(Ι)/2018), το εν λόγω έργο εμπίπτει σε έργα του Δεύτερου Παραρτήματος (Σημείο 10ζ: Έργα κατασκευής νέων οδών με τέσσερις ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας ή ευθυγράμμισης ή διαπλάτυνσης υφιστάμενων οδών με δύο ή λιγότερες λωρίδες κυκλοφορίας, ώστε να δημιουργηθούν τέσσερις λωρίδες ή περισσότερες, εφόσον δεν εμπίπτουν στο Πρώτο Παράρτημα), και ως εκ τούτου θα πρέπει να συμπληρωθεί το παρών Έντυπο 7 – Έκθεση πληροφοριών.

Στιγμιότυπο 2021 06 17 09 exclusive, αναβαθμιση οδικού δικτύου, Αναπτυξιακά Έργα, Οδικά Έργα

Εκτιμώμενο Κόστος Έργου (€)

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου θα είναι έως 1.000.000 €. Το κόστος αυτό αναμένεται να αυξομειωθεί αναλόγως με τις ισχύουσες τιμές κατά τη χρονική περίοδο υλοποίησης του προτεινόμενου έργου. Πρέπει να επισημανθεί ότι σε τέτοιου μεγέθους έργα πρέπει να υπολογίζεται 10% απρόβλεπτο κόστος.

Εκτιμώμενη Περίοδος Εκτέλεσης Έργου

Οι εργασίες κατασκευής του οδικού δικτύου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα μετά από την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών από τις αρμόδιες Αρχές. Εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν έως τον Σεπτέμβριο 2022 και θα διαρκέσουν έως 9 μήνες. Ο χρόνος υλοποίησης και τελικής παράδοσης στην κυκλοφορία του νέου οδικού δικτύου εξαρτάται κυρίως από τη μεθοδολογία των κατασκευαστικών εργασιών που θα ακολουθηθεί από τον εργολάβο.

Σημειώνεται ότι ο ολικός χρόνος αποπεράτωσης του προτεινόμενου έργου θα μειωθεί σημαντικά στην περίπτωση όπου εκτελούνται ταυτόχρονα κατασκευαστικές εργασίες διάφορων τμημάτων της όδευσης, νοουμένου ότι υπάρχουν οι κατάλληλες πιστώσεις και υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, υλικά και εξοπλισμός για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου.

Έναρξη: Σεπτέμβριος 2022
Λήξη: Ιούνιος 2023

Σκοπός και Αναγκαιότητα του Έργου

Σκοπός του υπό μελέτη έργου είναι η βελτίωση των υποδομών της περιοχής και ιδιαίτερα της προσβασιμότητας μεταξύ της Τεχνικής Σχολής Αυγόρου και του κυρίου δρόμου που οδηγεί προς Αμμόχωστο και Ξυλοτύμπου. Συγκεκριμένα, η υλοποίηση του έργου θα έχει θετικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς θα βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα των μεταφορικών υπηρεσιών μεταξύ των γειτονικών κοινοτήτων (Ξυλοτύμπου, Δασάκι Άχνας, Αυγόρου), καθώς με την ολοκλήρωση του υπό μελέτη οδικού δικτύου θα συντομεύσει ο συνολικός χρόνος οδήγησης και θα αυξηθεί η οδική ασφάλεια.

Η αναγκαιότητα κατασκευής του υπό μελέτη οδικού δικτύου κρίνεται μεγάλη λαμβάνοντας ως δεδομένη τη δυσκολία πρόσβασης στην Τεχνική Σχολή από τα δυτικά αλλά και τη δυσκολία συνολικής μετακίνησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, το οποίο είναι χωμάτινο στο μεγαλύτερο μέρος του και μικρής διατομής.

Το υπό μελέτη οδικό δίκτυο αναμένεται να χρησιμοποιούν κυρίως οι κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων καθώς και οι σπουδαστές της Τεχνικής Σχολής, στην οποία η πρόσβαση θα γίνεται ευκολότερα.

Η θέση της άμεσης περιοχής μελέτης βρίσκεται περί τα 2 Km βορειοδυτικά του κέντρου του οικιστικού πυρήνα της κοινότητας Αυγόρου και λιγότερο από 300 μέτρα από τον υπερχειλιστήρα του φράγματος, όπως φαίνεται από το Σχήμα 1 και 2. Στο Σχήμα 2 παρουσιάζεται, με πορτοκαλί χρώμα, αναλυτικά η χάραξη του νέου οδικού δικτύου (δρόμος 1) ενώ με κόκκινο χρώμα παρουσιάζεται το οδικό δίκτυο (δρόμος 2), το οποίο είναι υφιστάμενο και θα αναβαθμιστεί με μικρής κλίμακας εργασίες.

Η χάραξη του οδικού δικτύου συνάδει με τα σύγχρονα γεωμετρικά πρότυπα ενώ η όδευση του δρόμου από την Τεχνική Σχολή προς τον υφιστάμενο δρόμο φράγματος (δρόμος 1) μετακινήθηκε προς τα νότια, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, έτσι ώστε να χωροθετείται μόνο εντός κρατικών τεμαχίων γης.

Περιγραφή και Χωροθέτηση του Έργου

Τα χαρακτηριστικά του προτεινόμενου έργου θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες των κατοίκων και χρηστών της περιοχής, ενώ παράλληλα, απαραίτητος θεωρείται και ο σεβασμός στα περιβαλλοντικά και ανθρωπογενή δεδομένα.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου εμπίπτει εντός των πλαισίων και τεχνικών προδιαγραφών, τα οποία καθορίζονται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ως “Geometric Design Standards for Inter-Urban and Rural Roads in Cyprus”. Η μελέτη οδοστρώματος θα είναι σύμφωνα με το “Fourth Pavement Project, Pavement and Bridge Design Study, Pavement Design Manual, December 1989”, η σήμανση – σηματοδότηση θα είναι σύμφωνα με τις “Πινακίδες οδοποιίας, Τυποποίηση Μελέτης και κατασκευής με Παραρτήματα Βοηθητικά, Φεβρουάριος 1993”.

Συγκεκριμένα το υπό μελέτη οδικό δίκτυο, περιλαμβάνει τη χάραξη νέου οδικού δικτύου μήκους 1034 μέτρων (δρόμος 1) ενώ η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου αφορά δρόμο μήκους 340 μέτρων περίπου (δρόμος 2).

Η αρχή της προτεινόμενης όδευσης (δρόμος 1), όπως φαίνεται από το Σχήμα 2 ξεκινάει από το φράγμα της Άχνας και τερματίζει σε μία περιοχή 2 Km βορειοδυτικά του κέντρου του οικιστικού πυρήνα της κοινότητας Αυγόρου και πλησίον της Τεχνικής Σχολής Αυγόρου. Στο σημείο της συμβολής του δρόμου της Τεχνικής Σχολής με τον δρόμο του φράγματος θα δημιουργηθεί συμβολή τύπου “Τ” με προτεραιότητα στον δρόμο του φράγματος. Οι κλίσεις του “δρόμου 1” είναι πολύ ήπιες (0,5%) ενώ αναμένεται να χρειαστούν επιχωματώσεις για τη διαμόρφωση των τελικών υψομέτρων του οδοστρώματος. Σύμφωνα με την μηκοτομή του δρόμου, για τη διαμόρφωση των τελικών υψομέτρων θα χρειαστούν περίπου 700,000 μ3 επιχωματώσεων. Για το υφιστάμενο τμήμα του υπό μελέτη οδικού (δρόμος 2) δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε χωματουργικές εργασίες (επιχωματώσεις κτλ) καθώς είναι υφιστάμενος με άσφαλτο και ήπιες κλίσεις (1,2%).

Το οδικό δίκτυο χαρακτηρίζεται ως τοπική οδός με βασική λειτουργία τη σύνδεση των γειτονικών οικισμών με δυνατότητα εξυπηρέτησης των παρόδιων ιδιοκτησιών και θα αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Η διατομή του οδικού δικτύου από την Τεχνική Σχολή θα είναι 12,80 μέτρα στα ευθύγραμμα τμήματα ενώ στις καμπύλες θα εφαρμόζεται διαπλάτυνση σύμφωνα με το πρότυπο των γεωμετρικών μελετών. Η ταχύτητα μελέτης (μέγιστη ταχύτητα ασφάλειας) θα κυμαίνεται μεταξύ 50 χλμ / ώρα έως 80 χλμ / ώρα κατά τμήματα, ανάλογα με την ευθύτητα του οδικού δικτύου, την ύπαρξη καμπύλων τμημάτων κτλ. Ο σχεδιασμός του νέου οδικού δικτύου πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσιών Έργων / Τομέας Μελετών Οδοποιίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του έργου δεν περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης.

Famagusta.News