Σήμερα το Famagusta.News με την στήλη Famagustians Abroad ταξιδεύει στο χώρο της μόδας και στο Παρίσι, για να συναντήσει την ταλαντούχα νέα αλλά και βραβευμένη σχεδιάστρια μόδας Αυγούστα Θεοδούλου. Η Αυγούστα Θεοδούλου είναι αναμφίβολα μια ανερχόμενη και πολύ υποσχόμενη σχεδιάστρια μόδας, η οποία με το ταλέντο της “οργώνει” τις πασαρέλες.
Ας την γνωρίσουμε!
Ποια είναι η Αυγούστα Θεοδούλου;
H Αυγούστα Θεοδούλου γεννήθηκε στην Αυγόρου της Κύπρου. Έχει ζήσει στην Ελλάδα, όπου και σπούδασε Πληροφορική (BSc & MSc) και ύστερα εργάστηκε για κάποια χρόνια ως καθηγήτρια.
Εκεί ξεκίνησε να πειραματίζεται με διάφορα μέσα και τεχνικές χειροποίητης δημιουργίας. Το 2013 έκανε στροφή μετακομίζοντας στο Παρίσι για να κυνηγήσει το όνειρό της στο χώρο της μόδας. Το2016 πήρεBachelor στο Fashion Design and Technology απότησχολή IFA Paris.
Αμέσως μετά την αποφοίτησή της άρχισε να δείχνει τη δουλειά της, για την οποία έλαβε αρκετές διακρίσεις. Οι δημιουργίες της έχουν παρουσιαστεί σε επιδείξεις στο Παρίσι, την Ουάσιγκτον, τη Σαγκάη και την Αθήνα. Το 2016 ήταν φιναλίστ και έλαβε το Χάλκινο βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδίου Μόδας της Κίνας (Κεκιάο, Σαγκάη), στον οποίο οι 30 φιναλίστ ξεχώρισαν ανάμεσα σε περισσότερες από 2000 αιτήσεις συμμετοχής νέων σχεδιαστών. Αμέσωςμετά, έλαβετοβραβείοBest New Designer Award 2017 στην21ηAthens Xclusive Designers Week.
Στα τέλη του 2018 ίδρυσε την εταιρεία της στο Παρίσι, όπου ζει τα τελευταία χρόνια, για να λανσάρει τις συλλογές της κάτω από την ετικέτα “Avgousta Theodoulou”. Τα ρούχα της παράγονται μέσα σε ένα ηθικό πλαίσιο δημιουργίας που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σαν στόχο έχει θέσει να “εκπαιδεύσει” το μάτι του καταναλωτή ώστε να μπορεί να διακρίνει και να εκτιμήσει την ανθρώπινη συμβολή στη δημιουργία του ρούχου. Έχει αρχίσει συνεργασίες με διάφορα concept stores και θα διαθέσει σύντομα κάποια κομμάτια της και online στο www.avgoustatheodolou.com.
1. Ο κόσμος της μόδας, είναι για πολλούς ένα άπιαστο όνειρο. Πως κατάφερες να μπεις στην βιομηχανία της μόδας;
Με θυμάμαι από παιδί να βρίσκω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ρούχο, να ακουμπάω το ύφασμα και να δίνω σημασία στις λεπτομέρειες του. Μου άρεσε να παρακολουθώ τις πασαρέλες και προσπαθούσα να καταλάβω την ιδέα πίσω από την κάθε συλλογή. Αλλά δεν μου κέντριζε ποτέ το ενδιαφέρον κάτι απλά και μόνο επειδή πίσω του ήταν κάποιος διάσημος σχεδιαστής ή μάρκα. Δεν κοιτούσα ποτέ τις ετικέτες στα ρούχα, κοιτούσα το στήσιμο της βιτρίνας για να μπω σε ένα κατάστημα και έπειτα στο ρούχο κοιτούσα την ποιότητα, την εφαρμογή, την πρωτοτυπία στο σχέδιό του.
Σαν παιδί, αναζητούσα διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, έγραφα ποιήματα και έδειχνα ενδιαφέρον για τη χειροτεχνία και κυρίως το βελονάκι. Μετά το πανεπιστήμιο, παράλληλα με τη διδασκαλία μαθημάτων, άρχισα να πειραματίζομαι δημιουργικά με διάφορα υλικά. Έφτιαχνα και διέθετα χειροποίητα κοσμήματα σε ένα μαγαζί στα Ιωάννινα, ενώ άρχισα να φτιάχνω και τα πρώτα μου ρούχα. Όλο αυτό το έβλεπα σαν μια παράπλευρη ενασχόληση. Ποτέ δεν σκέφτηκα να αφήσω τη διδασκαλία και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη μόδα. Μέχρι που οι συνθήκες μας οδήγησαν με τον σύζυγό μου να μετακομίσουμε στο Παρίσι και έτσι αποφάσισα να το δω σαν ευκαιρία να κυνηγήσω κάτι που κι εγώ θεωρούσα άπιαστο όνειρο και να σπουδάσω σχέδιο μόδας.
Ήταν τεράστια αλλαγή για εμένα στα 30 μου χρόνια, να γίνω ξανά φοιτήτρια. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν που άφηνα πίσω μια δουλειά που αγαπούσα πολύ. Από την άλλη όμως, η δημιουργία πάντα μου έδινε απίστευτη ευχαρίστηση. Όταν στη σχολή άρχισα να ξεχωρίζω ανάμεσα στους συμφοιτητές μου και να λαμβάνω πολύ θετικά σχόλια από τους καθηγητές μου, κατάλαβα ότι υπήρχε ουσιαστικός λόγος να γυρίσω σελίδα. Η μόδα είναι για εμένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Από την άλλη η βιομηχανία της μόδας είναι σκληρή, κι έχει μάθει να λειτουργεί με κανόνες αγοράς κι έρχεται σε αντίθεση με την ευαίσθητη πλευρά και την καλλιτεχνική ελευθερία που πρέπει να έχει ένας σχεδιαστής.
2. Ποια είναι η άποψή σου για τη βιομηχανία της μόδας σήμερα που απαιτεί πολύ γρήγορους ρυθμούς και μαζική παραγωγή από τους σχεδιαστές κάθε χρόνο; Πως επηρεάζει αυτό την ποιότητα; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία απαιτεί από τον σχεδιαστή να παρουσιάζει τουλάχιστον δύο συλλογές το χρόνο. Ο ρυθμός είναι τρελός, εξαντλητικός, και οδηγεί αναπόφευκτα στην πτώση της ποιότητας, στη μαζική παραγωγή και μάλιστα σε χώρες όπως Κίνα, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, κ.α., για τις οποίες έχουν γίνει επανειλημμένως θέμα οι συνθήκες παραγωγής και η εκμετάλλευση των εργαζομένων προκειμένου να δημιουργηθούν ρούχα που θα κοστίζουν λιγότερο από ένα πιάτο φαγητό και θα αποφέρουν όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη στους μεγάλους που ελέγχουν την αγορά.
Μια απάντηση σε όλο αυτό είναι να κινηθούμε προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, αυτό που λέμε “slow fashion”. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι μια κολεξιόν πρέπει να έχει πάντα μια ταμπέλα με αυστηρό χρονικό περιορισμό, όπως για παράδειγμα “SS19”. Θέλω να φτιάχνω ρούχα που θα αντέχουν στο χρόνο, σε σχέδιο, ιδέα και ποιότητα.
Προτιμώ να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στο να αναπτύσσω τις ιδέες μου και να μπορώ να επιλέγω πού, πότε και με ποιο τρόπο θα τις παρουσιάζω. Αυτό προφανώς, σημαίνει λιγότερες συλλογές το χρόνο αλλά και λιγότερες θυσίες που αφορούν την ποιότητα του υφάσματος και την ποιότητα παραγωγής. Σε μια εποχή που η πλειοψηφία των ρούχων στην αγορά χρησιμοποιεί συνθετικά υφάσματα, για εμένα η πρόκληση είναι να χρησιμοποιώ όσο μπορώ φυσικά υλικά. Ακόμα και όταν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσω συνθετικά, αυτά θα ήθελα να είναι eco-friendly και να μην έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
3. Πως θα χαρακτήριζες την μέχρι τώρα πορεία σου στο χώρο της μόδας;
Η πορεία μου στο χώρο ξεκίνησε αρκετά δυναμικά, θα έλεγα. Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη για ότι έχω πετύχει μέχρι στιγμής. Κατάφερα να παρουσιάσω τη δουλειά μου η οποία σε σύντομο διάστημα πήρε σημαντικές διακρίσεις. Όλο αυτό μου χάρισε απίστευτη χαρά, αλλά ταυτόχρονα με προβλημάτισε καθώς υπήρξαν προτάσεις και ευκαιρίες που δεν ήμουν έτοιμη να εκμεταλλευτώ άμεσα. Έτσι, αφιέρωσα περισσότερο χρόνο στο να φτιάξω σιγά σιγά μια δυνατή ομάδα και ισχυρότερες βάσεις για τις επόμενες μου κινήσεις.
5. Ποιο θεωρείς πως είναι το σημαντικότερο εφόδιο που έχεις αποκομίσει;
Έχοντας από τη μία ζήσει σε Κύπρο, Ελλάδα και πλέον στη Γαλλία, κι από την άλλη περάσει από την πληροφορική στη μόδα, έχω μάθει να διακρίνω αυτά που ο κάθε τόπος και ο κάθε τομέας μπορεί να προσφέρει. Προσαρμόζομαι στο διαφορετικό και αντλώ έμπνευση από αυτό.
Από κάθε φάση της ζωής μου θεωρώ ότι πήρα κάτι πολύτιμο. Στην Κύπρο μεγάλωσα με μια πλούσια παράδοση και σε μια αγαπημένη οικογένεια. Στην Ελλάδα, που επίσης έχει μεγάλη παράδοση, σπούδασα και μέσα από τη διδασκαλία έμαθα να μαθαίνω κι εγώ καλύτερα.
Έπειτα, ήρθε το Παρίσι με μια πληθώρα διαφορετικών ερεθισμάτων, τα οποία με βοήθησαν να εξελίξω τις ιδέες μου. Ειδικά σε σχέση με το χώρο της μόδας, βλέπω ότι στο Παρίσι είναι εφικτά πράγματα που στην Κύπρο ή την Ελλάδα φαίνονται αδύνατα. Αντίστοιχα, υπάρχουν πράγματα που στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι εφικτά, φαντάζουν όμως πολύ δύσκολα στο Παρίσι. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω μέχρι στιγμής στο εξωτερικό με έχουν κάνει να πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου.
6. Αν θα έπρεπε να συμβουλεύσεις ένα άλλο νεαρότερο άτομο, που ονειρεύεται να εντρυφήσει στη μόδα, τι θα του έλεγες;
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το όνειρο αυτό άπιαστο και έτσι σε αποθαρρύνουν. Όντως ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός και απαιτεί και μια οικονομική άνεση για να μπορέσει κάποιος να κάνει τα πρώτα του βήματα πιο εύκολα. Αυτά άκουγα κι εγώ και πολλές φορές μου κόβονταν τα φτερά.
Είμαι περήφανη, όμως, που ενώ δεν είχα την οικονομική άνεση, ούτε είχα στο περιβάλλον μου ανθρώπους σχετικούς με τη μόδα που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν, η δουλειά μου κατάφερε να διακριθεί. Δε θα μπορούσα όμως στο σημείο αυτό να μην ευχαριστήσω την οικογένεια μου αλλά και τον σύζυγό μου που με στήριξαν σε όλη τη διαδρομή.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλές συμβουλές και υποδείξεις να δώσει κανείς. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση. Θα πρέπει, όμως, να έχει υπόψη του όποιος ενδιαφέρεται ότι η προσπάθειά του θα πρέπει να είναι μακροχρόνια και με πολλή υπομονή.
7. Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα και μελλοντικοί στόχοι;
Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να μιλάω για μελλοντικά πλάνα. Μου αρέσει περισσότερο να μιλάω αφού έχει επιτευχθεί κάτι. Υπάρχει ένα πλάνο που τρέχει για τους επόμενους μήνες και ελπίζω να πάει καλά. Αυτή τη στιγμή, φτιάχνω και διαθέτω τα ρούχα μου σε concept stores, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο κάποια προϊόντα θα είναι διαθέσιμα και στο online shop (www.avgoustatheodoulou.com). Με ενδιαφέρει, παρ’ όλ’ αυτά, να αναπτύξω συνεργασίες και στην Κύπρο πάνω σε project υψηλής ραπτικής που θα αναδεικνύουν την κυπριακή δημιουργία.
Γιατί μας αρέσει στο Famagusta.News η Αυγούστα Θεοδούλου;
Η Αυγούστα είναι μια νέα γυναίκα γεμάτη όνειρα, τόλμη και υπομονή για να διεκδικήσει μια καταξιωμένη πορεία στον χώρο της μόδας. Το ταλέντο της φέρνει ως αποτέλεσμα ένα ξεχωριστά μοναδικό ταπεραμέντο στη δουλειάς της. Χωρίς αμφιβολία τα σχέδια της, ξεφεύγουν από τις τετριμμένες στιλιστικές επιλογές και το δικό της μοναδικό στιλ έχει κάτι να μας πει… Κάτι αλλιώτικο, διαφορετικό κι όμορφο! Η Αύγουστα είναι μια νέα σχεδιάστρια μόδας, η οποία κάθε φορά εμφανίζεται πανέτοιμη να καταπλήξει τα πλήθη και να κλέψει τις εντυπώσεις με κάθε σχέδιο της.
Αυγούστα, η ομάδα μας, σου εύχεται ολόψυχα καλές επιτυχίες!
Famagusta.News
Φωτογραφίες από: Olivier Jeanne-Rose
Instagram: https://www.instagram.com/avgoustatheodoulou/
Facebook: https://www.facebook.com/Avgousta.Theodoulou/
Website: https://avgoustatheodoulou.com
Λευκωσία Γεωργίου Σούλα Βασιλέως Παύλου Α' 12Α Λευκωσία 22672502 Παπαβαρνάβας Βαρνάβας Αρμενίας 67β Στρόβολος 22264999…
Της Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και του Αγίου Ζωίλου είναι σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.Τα ονόματα που…
Λευκωσία Παφίτης Γιώργος Λυκαβυτού 42 Β Έγκωμη 22658161 Βασιλείου Αγγελική Χάρη Γρούτα 8, Κατ. 5…
Λευκωσία Μήτση Μάγδα Πινδάρου 18 Λευκωσία 22750672 Τρακκούδη - Κυπριανού Μαρία Αντρέα Αβρααμίδη 88Β Στρόβολος…
Λευκωσία Κυριακούδης Μιχάλης Πινδάρου 8 Λευκωσία 22344877 Γοτουχίδης Γεώργιος Αχαιών 5 Έγκωμη 22420303 Κουράτου Γιώργος…
Της Οσίας Αγλαΐας της Ρωμαίας και του Αγίου Άρεως μάρτυρος είναι σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.Τα…