Αυγορου

Η ιστορία της Κύπριας που κυκλοφορούσε ξυπόλητη στο Αυγόρου και κατέκτησε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την τηλεόραση

Πριν από 60 χρόνια μια νεαρή κοπέλα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο της νησί, την Κύπρο. Σήμερα συγκαταλέγεται στην κορυφαία λίστα των καλύτερων και δημοφιλέστερων σεφ της Βρετανίας.

Διαβάστε το άρθρο του Alix Norman της Daily Mail

Τα χρόνια στο νησί

Κάτω από τον ζεστό ήλιο του Αυγόρου στην Κύπρο, ένα κορίτσι τρέχει ξυπόλητο στα χωράφια. Τα πόδια του είναι κόκκινα από τα γδαρσίματα και το φόρεμα του σκονισμένο.

Από απόσταση μπορεί να μυρίσει το ψωμί της γιαγιάς της να ψήνεται στο φούρνο. Μπορεί σχεδόν να γευτεί το χαλούμι, τις ελιές. Στο τραπέζι θα υπάρχει σίγουρα καρπούζι και κάποιο γλυκό.

Η ανάμνηση αυτή είναι 60 ετών. Η Λούλα Άστιν -το γένος Σολομωνίδου- σήμερα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως μια γυναίκα σεφ που ξεκινώντας από ένα χωρίο στο μακρινό νησί της Κύπρου κατέκτησε το αστέρι μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε «Τρέχαμε στο χωριό, ηλιοκαμμένοι και χαρούμενοι! […] Καλλιεργούσαμε τα δικά μας προϊόντα, μαγειρεύαμε σπίτι όλοι μαζί, συγγενείς και φίλοι. Κάθε τραπέζι ήταν μια μικρή γιορτή […] Το φαγητό ήταν απλό αλλά μαγειρεμένο με αγάπη. Ήταν μια ευτυχισμένη ζωή παρά τις δυσκολίες».

Τη δεκαετία του 1960 ο πατέρας της, αστυνομικός στο επάγγελμα, θα χάσει την δουλειά του, γεγονός που θα τον οδηγήσει στο να πάρει την απόφαση να πάρει την οικογένεια με τα πέντε παιδιά του στο ΗΒ για ένα καλύτερο αύριο.

Η ζωή στη Βρετανία

«Η αλλαγή ήταν ένα τεράστιο σοκ» θα παραδεχθεί η ίδια. Η Λούλα, μαζί με την οικογένεια της στην αρχή θα έμενα σε ένα τριώροφο σπίτι το οποίο θα μοιράζονταν με άλλες οικογένειες.

Οι τέσσερις αδελφές πήγα σε σχολείο για να μάθουν τη γλώσσα. Η Κύπρια σεφ δεν αγάπησε ποτέ το σχολείο, ενώ από τη δασκάλα της έχει να θυμάται ένα κυνηκό « δε θα καταφέρεις ποτέ τίποτα σε αυτή τη ζωή», το οποίο και θα πάρει πίσω με δάκρυα στα μάτια όπως αναφέρει η Λούλα. «Την συγχώρησα, εγώ πίστευα πάντα στον εαυτό μου» θα προσθέσει.

Ένα χρόνο μετά την άφιξη στην Βρετανία, η οικογένεια είχε μαζέψει ήδη ένα ποσό χρημάτον αρκετό για την προκαταβολή αγοράς ενός σπιτιού, ενώ η νεαρή Λούλα θα αρχίσει μαθήματα σχεδίου μόδας με την ίδια στην συνέχεια να δουλεύει ως σχεδιάστρια σε επωνυμίες όπως η Selfridges πετώντας για επιδείξεις στο Παρίσι πολλές φορές μέσα στο έτος.

Αλλά η οικογένεια αγόρασε ένα εστιατόριο με σκοπό να προσφέρουν στους πελάτες γεύσεις από την μακρινή πατρίδα, την Κύπρο. Και τότε όλα άλλαξαν…

Η επιχείρηση πήγαινε καλά και επεκτάθηκε. Τότε έγινε και η πρόσληψη του Στίουαρτ, του μελλοντικού της συζύγου με τον οποίο και είναι παντρεμένη από το 1975.

Η οικογενειακή ταβέρνα λεγόταν «Kosmos» και σε αυτή τη γωνιά της Βρετανίας οι επισκέπτες γεύονταν κυπριακές νοστιμιές όπως αφελιά και κουπέπια.

Ακολούθησε μια πορεία δόξας με την ίδια να εργάζεται στην τηλεόραση σε μια σειρά από τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ απέκτησε και την δική της εκπομπή μαγειρικής.

Κάπου ανάμεσα στις επιτυχίες συγκαταλέγεται και η εργασία της στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα γνωρίσει από κοντά την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η ίδια θα αναφέρει μια στιχομυθία μεταξύ τους όταν την γνώρισε λέγοντας «Την ρώτησα αν τις αρέσει το ελληνικό φαγητό, κι εκείνη μου απάντησε “Πολύ!”. “Τότε κάνατε πολύ σωστά που παντρευτήκατε Έλληνα” της απάντησα κι εκείνη γέλασε».

Η αγάπη για την Κύπρο

«Την Αγγλία την αγαπώ» θα δηλώσει η ίδια «Μου έκανε καλό που ήρθα εδώ. Όμως είμαι ακόμα Κύπρια, μέσα κι έξω. Λίγο πριν πεθάνει, ο πατέρας μου μου ζήτησε να τον συγψρήσω που μας πήρε μακριά από την πατρίδα μας, τη χώρα της καρδιάς μας. Όμως το να μας φέρει στην Αγγλία ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει, δε θα τα βγάζαμε πέρα στην Κύπρο, δε θα ανοίγαμε το εστιατόριο και δε θα μαγείρευα για τον κόσμο που τόσο αγαπώ να κάνω».

Το βιβλίο «My Kosmos, My Kitchen»

Μιλώντας για το βιβλίο της ανέφερε «Πήρα την απόφαση να γράψω ένα βιβλίο που θα έχει όλες τις ελληνοκυπριακές συνταγές -και είναι εκατοντάδες- που γνωρίζω. Τυρόπιτα, μελιτζάνες γιαχνί, τραχανάς. Έχουν περάσει 60 χρόνια, μα η καρδιά μου βρίσκεται ακόμα πίσω, στο μικρό ξυπόλητο κορίτσι που τρέχει ελεύθερο στα μέρη του Αυγόρου. Στο σπίτι θα με περιμένουν οι αδελφές και οι ξαδέλφες μου μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, και όλοι μαζί στο τραπέζι καθόμαστε και τρώμε από το ίδιο φαγητό. Αυτή είναι η Κύπρος που θυμάμαι…Αυτό είναι το νησί μου…».

Ακολουθήστε τη Λούλα στο Facebook στη σελίδα ‘Loulla Astin’. Το βιβλίο «My Kosmos, My Kitchen» είναι διαθέσιμο στο amazon

Πηγή: DailyMail

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει η νέα σύγχρονη Λαϊκή Αγορά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το εργοτάξιο κατασκευής της Σύγχρονης Υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς Δερύνειας επισκέφθηκε την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024…

30 Αυγούστου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Πάνω από 6 χιλιάδες προϊόντα μαϊμού κατέσχεσε το Τελωνείο – Έρευνες σε τέσσερα υποστατικά

Μεγάλος αριθμός από εμπορεύματα, που φαίνεται να αποτελούν απομιμήσεις, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια…

29 Αυγούστου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Θρήνος – “Έφυγε” ο Αντρέας Παναγή (Καμάρας)

Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου θρηνεί την απώλεια του Αντρέα Παναγή (Καμάρας), ενός γνήσιου Ενωσίτη που…

29 Αυγούστου, 2024

44χρονη στην Τρίπολη έβαζε φωτιές επειδή της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες – “Ήθελα να ερωτοτροπώ μαζί τους”

Ποινή φυλάκισης 36 μηνών (από τους οποίους θα εκτίσει τους 2) συν 1.000 ευρώ πρόστιμο…

28 Αυγούστου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Του πρόταξε μαχαίρι και τον λήστεψε στη μέση του δρόμου

Υπόθεση ληστείας με θύμα 32χρονο, διερευνά η Αστυνομία, στην επαρχία Αμμοχώστου. Για σκοπούς διευκόλυνσης των…

28 Αυγούστου, 2024

Επιστήμονες: Μελετάμε το νέο στέλεχος της mpox – Ο ιός αλλάζει ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν

Επιστήμονες που μελετούν το νέο στέλεχος της mpox, που έχει διαδοθεί πέραν της Λαϊκής Δημοκρατίας…

27 Αυγούστου, 2024