Συνεργασία Κοιν. Αστυνόμευσης Αμμοχώστου – Σταθμού πρόληψης και Συμβουλευτικής “Αχιλλέας”

IMG 6709 Αστυνομία, Αχιλλέας ΚΕΝΘΕΑ, ΚΕΝΘΕΑ, Νέα Αμμοχώστου

Δεδομένου ότι οι Αστυνομικοί της γειτονιάς καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά υπό την επήρεια αλκοόλ ή χρήσης ουσιών, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στους χώρους του Σταθμού Πρόληψης και Συμβουλευτικής ΑΧΙΛΛΕΑΣ (ΚΕΝΘΕΑ) στο Αυγόρου συνάντηση- βιωματικό εργαστήριο με τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς.

Στα πλαίσια των προσπαθειών συνεργασίας του σταθμού ΑΧΙΛΛΕΑ (ΚΕΝΘΕΑ) με την ευρύτερη επαρχία Αμμοχώστου για την καλύτερη διαχείριση πολιτών που χρήζουν βοήθεια σε θέματα εξάρτησης, οι λειτουργοί του σταθμού (Δρ. Βασίλης Βασιλείου & Δρ. Ελένη Μηλτιάδους) συζήτησαν με τους Αστυνομικούς της γειτονίας τρόπους μείωσης της έντασης ή χρήσης βίας σε περιστατικά- πολίτες που βρίσκονται υπό κρίση.

Η συνάντηση στόχευε στην ανταλλαγή απόψεων- καλών πρακτικών για τον ρόλο του Αστυνομικού της Γειτονίας στη διαχείριση πολιτών με προβλήματα εξάρτησης καθώς και στην εκμάθηση τεχνικών αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους πολίτες σε κρίση.
Στο τέλος της τρίωρης συνάντησης οι Αστυνομικοί της γειτονιάς είχαν την δυνατότητα να γνωρίζουν:

  • ειδικές δεξιότητες επικοινωνίας διαχείρισης περιστατικών πολιτών με χρήση ουσιών εξάρτησης αλκοόλ
  • συμβουλευτικών αρχών αποτελεσματικής επικοινωνίας με πολίτη που βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης
  • τεχνικών κινητοποίησης σε πολίτη με προβλήματα χρήσης ουσιών ή αλκοόλ για αναζήτηση βοήθειας
  • επικοινωνία με μέλος (π.χ., οικογένεια) ατόμου με προβλήματα εξάρτησης

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη συχνότερης συνεργασίας των λειτουργών του σταθμού με τους Αστυνομικούς της γειτονίας για θέματα εξάρτησης καθώς και η επί τόπου συνεργασία σε περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Τον Ιανουάριο του 2019 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους Αστυνομικούς της γειτονιάς με θέμα τη κινητοποίηση ατόμου με προβληματική χρήση ουσιών ή αλκοόλ για αναζήτηση θεραπείας καθώς και την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών αυτοκτονικού ιδεασμού. Επίσης, θα γίνει ενημέρωση για συμπεριφορικές αυτό-φροντίδας των Αστυνομικών της Γειτονίας (π.χ., μείωση του στρες, δραστηριότητες χαλάρωσης, καλές πρακτικές υγείας) που μειώνουν τον κίνδυνο εργασιακής εξουθένωσης, συνέπεια της αστυνομική άσκηση του επαγγέλματος.

Famagusta.News