Αγια Ναπα

40ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας: Ξεσήκωσε το κοινό η σπουδαία Μελίνα Ασλανίδου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αποθεώθηκε από τις χιλιάδες κόσμου η σπουδαία ερμηνεύτρια Μελίνα Ασλανίδου στην επίσημη έναρξη του 40ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Σεφέρη.

Μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές έζησαν χθες το βράδυ του Σαββάτου, όσοι παρευρέθηκαν στην επίσημη έναρξη του 40ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας και παρακολούθησαν την μεγάλη συναυλία που έδωσε η σπουδαία καλλιτέχνιδα Μελίνα Ασλανίδου, η οποία με το πλούσιο πρόγραμμα της που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και τις εκπληκτικές ερμηνείες της γνώρισε την αποθέωση του κοινού και απέσπασε το θεσμό χειροκρότημα του.

Τα εγκαίνια της επίσημης έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας τέλεσε ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και ΄Εργων κ. Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος αφού εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Φεστιβάλ ανέφερε ότι κατά την περιδιάβασή του στους χώρους του 40ου Διεθνούς Φεστιβάλ έχει δει πως «η παράδοσή μας συνεχίζει μέχρι σήμερα, πως η γνώση μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και πως η ιστορία αποθηκεύεται μέσα από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας».

«Σε εκδηλώσεις σαν κι αυτές», πρόσθεσε, «είναι ευκαιρία να δείξουμε σε όλους όχι μόνο στους μόνιμους κατοίκους αλλά σε όλους τους επισκέπτες μας ποιοι είμαστε και πως μπορούμε να βρούμε λύσεις στις προκλήσεις μέσα από τις τέχνες, μέσα από τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τη γη μας και πως με αυτό το τρόπο μπορούμε να γίνουμε πλούσιοι όχι σε χρήματα αλλά σε κουλτούρα σε ήθη και έθιμα και πως μπορούμε να προσφέρουμε σε μια κοινωνία για να γίνουμε καλύτεροι χρόνο με το χρόνο».

«Σαράντα χρόνια αυτό το Φεστιβάλ, νομίζω είναι σαράντα ευκαιρίες σαν κι αυτή εδώ να επιτρέψουμε σε όλους τους επισκέπτες στην Αγία Νάπα να γνωρίσουν ποιοι είμαστε, ποιοι είσαστε εσείς, οι οποίοι έχετε αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορείτε δημιουργικά να πρωτοστατήσετε».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ το 1985 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρας Τουρισμού, η οποία καθορίστηκε από το 1970 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Μαζί απόψε, και όλο αυτό το τριήμερο, πρόσθεσε, «εδώ σε αυτή την πλατεία, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρότυπο κέντρου πόλης, στην πλατεία «Γιώργος Σεφέρης» της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες αναβάθμισης στους επόμενους μήνες, αναβιώνουμε παραδόσεις, ήθη και έθιμα, μεταλαμπαδεύουμε και διατηρούμε μνήμες σκορπώντας το άρωμα και το χρώμα μιας πολυπολιτισμικής εκδήλωσης διεθνούς εμβέλειας».

«Μέσα από ποικιλόμορφες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, ανέφερε ο κ. Ζαννέττου, ο πολιτισμός ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας αποτελεί και θεμελιώδη πόλο έλξης τουρισμού, ενώ παράλληλα είναι κοινώς αποδεκτό ότι μια ανεπτυγμένη και δυναμική πολιτισμική ζωή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών κοινωνιών και στην προώθηση της οικονομικής αναγέννησης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίας Νάπας του Δήμου Αγίας Νάπας κ. Αντώνης Χρίστου είπε ότι μέσα σε όλη αυτή την τεσσαρακονταετή πορεία του το Φεστιβάλ Αγίας Νάπας έχοντας φιλοξενήσει στις εκδηλώσεις του εκατοντάδες σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς αξιόλογες μουσικοχορευτικές παραστάσεις και χιλιάδες θεατές συνεχίζει να διατηρεί τη φυσιογνωμία του και να αποτελεί θεσμό για τον τόπο μας και δικαίως κατατάσσεται ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά και μουσικά δρώμενα στην Κύπρο με διεθνή εμβέλεια και απήχηση.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «το φεστιβάλ πέρα από την προβολή σημαντικών δημιουργών, ερμηνευτών και καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα, αναβιώνει τα ήθη, τα έθιμα του τόπου μας αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που σφράγισαν τη φυσιογνωμία των ανθρώπων της χώρας μας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των παραδόσεων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράλληλα, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενισχύει την εξωστρέφεια του τόπου μας, καθώς μέσα από τις εμπειρίες που παίρνουν μαζί τους οι ξένοι επισκέπτες μας ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας και προβάλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ροη Ειδησεων

ΠΑΣΥΚΙ: «Δεύτερης κατηγορίας» οι νεφροπαθείς της επαρχίας Αμμοχώστου

Για «δεύτερης κατηγορίας» νεφροπαθείς στην επαρχία Αμμοχώστου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ. Σε…

18 Οκτωβρίου, 2024

Έργο δενδροφύτευσης στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο

Με στόχο τη φύτευση 400 δέντρων και στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσω της κατασκευής ξερολιθιών,…

18 Οκτωβρίου, 2024

Νέος Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ στην Κύπρο ο Μάικλ Τέιθαμ

Ο Μάικλ Τέιθαμ διορίστηκε νέος Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε το…

18 Οκτωβρίου, 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση για ακύρωση εντάλματος έρευνας

Την ακύρωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπό μονομελή σύνθεση, για ακύρωση εντάλματος έρευνας σε…

18 Οκτωβρίου, 2024

Υπογραφή συμφωνίας με ΑΗΚ για αντικατάσταση Ενεργοβόρων φωτιστικών οδικού Φωτισμού με έξυπνα φωτιστικά

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου - Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ κ.…

18 Οκτωβρίου, 2024

Γέμισαν καρχαρίες και σαλάχια οι ελληνικές θάλασσες – Αυτός είναι ο χάρτης

Γέμισαν με καρχαρίες και σαλάχια οι ελληνικές θάλασσες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις καταγραφές που…

18 Οκτωβρίου, 2024