ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Αυτή είναι η πολυτελής έπαυλη του Μαλαισιανού (ΒΙΝΤΕΟ)

4 kiria exclusive, Jho Low, επαυλη, Μαλαισιανός

Σε μία από τις πλέον ειδυλλιακές περιοχές της Αγίας Νάπας και συγκεκριμένα ανάμεσα των παραλιών Άμμος του Καμπούρη και Λιμνάρα βρίσκεται η υπερπολυτελής κατοικία του Μαλαισιανού Jho Low, ο οποίος φαίνεται να απέκτησε κυπριακό διαβατήριο με τις ευλογίες και τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’. Το σπίτι του κ. Low είναι «δίπλα» στο κύμα και η αξία του σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο «Π» ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Η υπερπολυτελής κατοικία βρίσκεται σε περιοχή που γειτνιάζει με περιοχή Natura 2000 και αποτελεί μέρος συμπλέγματος άλλων οκτώ εξοχικών κατοικιών. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός ότι η τοποθεσία που βρίσκεται η οικία του κ. Law είναι σε οικόπεδο που άνηκε στην Αρχιεπισκοπή και πωλήθηκε σε επιχειρηματία έπειτα από αίτημα του δεύτερου προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγής», το 2016 που αποκάλυπτε το μεγάλο deal, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος σε επιστολή του ζητούσε από τον Αρχιεπίσκοπο να συμβάλει με την επιρροή του και τις απόψεις του σε όλα τα αρμόδια εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα, ώστε να τύχει ο δήμος της νενομισμένης συναίνεσης και της εξασφάλισης των νενομισμένων αδειών για βελτίωση της παραλιακής περιοχής και υλοποίηση του έργου του δήμου μας γιατί αποτελεί έργο κοινής ωφελείας. «Ενόψει των πιο πάνω, ευελπιστούμε στη βοήθειά σας» ανέφερε η επιστολή του δημάρχου.

Πολλές οι συμπτώσεις

Οκτώ ημέρες μετά την πολιτογράφηση του Jho Low (22 Σεπτεμβρίου 2015) ο δήμαρχος Αγίας Νάπας είχε αποστείλει την επιστολή με την ανταπόκριση του Μακαριότατου να είναι άμεση. Ο Κύπρου Χρυσόστομος στις 9 Νοεμβρίου είχε αποστείλει με τη σειρά του επιστολή που δημοσίευε η «Χαραυγή», στο Τμήμα Πολεοδομίας, τα Δημόσια Έργα και το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητώντας τη στήριξη τους για την προσπάθεια που κατέβαλλε ο δήμος Αγίας Νάπας προς την υλοποίηση του έργου βασιζόμενος σε δύο λόγους: Πρώτον ότι στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη οργανωμένη παραλία και δεύτερον ότι η προώθηση του έργου θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής. Πρόσθετε, επίσης, ότι η παραλία θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και το ευρύτερο κοινό και πως η προωθούμενη ανάπτυξη θα είναι ήπια, αειφόρα και θα αποκαταστήσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Φουλ στην παρανομία

Η περιοχή που βρίσκεται το σύμπλεγμα των οικιών εντάχθηκε τον Μάιο του 2015 στο δίκτυο Natura 2000, ως αντισταθμιστικό μέτρο για την αφαίρεση από το δίκτυο της περιοχής στην οποία βρίσκεται η υπό κατασκευή μαρίνα της Αγίας Νάπας παρά την Αγία Θέκλα. Ελάχιστα μέτρα από τα σπίτια βρίσκεται η παραλία που έγινε η παράνομη επέμβαση όπου αφαιρέθηκαν βράχοι, πετρώματα και βλάστηση, για να δημιουργηθεί λιμενοβραχίονας (τεχνητή, παράνομη αμμώδης παραλία), στον οποίο θα είχαν άμεση πρόσβαση οι αγοραστές των εννέα εξοχικών κατοικιών. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από τον Ιούλιο του 2012 ζητούσε αποκατάσταση των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έγινε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Οι εξοχικές κατοικίες είναι έτοιμες να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους και με βάση τις φωτογραφίες που έλαβε ο «Π» από το 2015 έως σήμερα έγιναν επιπλέον αλλαγές στη παραλία. Συγκεκριμένα, έγινε περαιτέρω ομαλοποίηση του εδάφους ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στη θάλασσα.

Άλλαξαν τα σχέδια

Μιλώντας στον «Π», ο δήμαρχος Αγίας Νάπας ανέφερε ότι έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τελικά το έργο δεν θα προχωρήσει και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να γίνει αποκατάσταση των παρεμβάσεων και να επέλθει η κανονικότητα στην παραλία. Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι αναμένεται η δέουσα περιβαλλοντική μελέτη και μετέπειτα ο δήμος θα βγει σε προσφορά και έπειτα αναμένεται να αναθέσει στον νικητή του διαγωνισμού το έργο, ώστε να αποκατασταθεί η παραλία. Ερωτηθείς από τον «Π» για το αν ο ίδιος γνώριζε ότι η μία εκ των εννέα εξοχικών κατοικιών ανήκει στον Μαλαισιανό κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «γνωρίζω πως το σπίτι βρίσκεται στην περιοχή που μου αναφέρετε, (δηλαδή ανάμεσα στις παραλίες Άμμος του Καμπούρη και Λιμνάρα), αλλά πού είναι συγκεκριμένα δεν το ξέρω».

Πηγή: politis