Αγία Νάπα: Άγγελος 9 μέτρων και υποβρύχιο πάρκο γλυπτών

α Νέα Αμμοχώστου

Δύο σημεία αναφοράς, μοναδικά στην Κύπρο, πρόκειται να αποκτήσει στο επόμενο διάστημα η Αγία Νάπα. Ο λόγος για το επίχρυσο άγαλμα του Πετρ Στρόνσκι και το Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτών, το οποίο θα κατασκευαστεί σε διάφορες φάσεις, σε κάποια απόμερη παραλία του δήμου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωάννης Καρούσος, η Διεθνής Ακαδημία Πολιτισμού και Τεχνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήλθε σε επαφή και έλαβε το πράσινο φως να δωρίσει στον δήμο ένα επίχρυσο άγαλμα που απεικονίζει τον άγγελο, του Πετρ Στρόνσκι.

Πρόκειται για εξέχον θρησκευτικό σύμβολο του ρωσικού λαού, που απεικονίζει έναν άγγελο που προστατεύει και προάγει την ειρήνη και την καλοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και κατ’ επέκταση των λαών.

α1 Νέα Αμμοχώστου

Το άγαλμα του αγγέλου θα είναι φτιαγμένο από μέταλλο, fiberglass και θα είναι επιχρυσωμένο. Θα έχει ύψος πέντε περίπου μέτρα, ενώ με τη βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το ύψος του επιχρυσωμένου αγάλματος θα ξεπερνά τα εννέα μέτρα. Θα ζυγίζει γύρω στα 600 κιλά. Το κόστος της κατασκευής του θα είναι εξ ολοκλήρου επιχορηγημένο από Ρώσους επιχειρηματίες. Ο Δήμος Αγίας Νάπας θα επωμιστεί μόνο τα έξοδα μεταφοράς και εγκατάστασης του αγάλματος από τη Μόσχα στην Κύπρο.

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας αποφάσισε όπως το άγαλμα του αγγέλου τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο λιμανάκι Αγίας Νάπας, στο πλαίσιο εκδήλωσης. Η δε εγκατάσταση του αγάλματος του αγγέλου τοποθετείται χρονικά κατά τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ακόμα πως ο Πετρ Στρόνσκι δώρισε παρόμοια αγάλματα σε πόλεις που έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και ιδιαίτερα με τη Διεθνή Ακαδημία Πολιτισμού και Τέχνης της χώρας. Πρόσφατα δωρήθηκε ένας άγγελος στην πόλη Νιάγκαν της Ρωσίας, ο οποίος κρατά μια εικόνα, ενώ από το 2014 ένα τέτοιο γλυπτό κοσμεί το παραλιακό μέτωπο των Καννών στη Νότια Γαλλία.

Ο άγγελος των Καννών σηκώνει στα χέρια του τον Χρυσό Φοίνικα. Το 2012 ένας άλλος άγγελος, που κρατά ένα περιστέρι, τοποθετήθηκε σε ψηλή κολόνα στη λίμνη Μπαλατόν της Ουγγαρίας. Παρόμοια αγάλματα έχουν τοποθετηθεί στη Σλοβακία, αλλά και στην Ιερισσό της Ελλάδας.

Στην περίπτωση της Αγίας Νάπας ο άγγελος της ειρήνης και της καλοσύνης θα κρατά την εικόνα της Παναγίας, στέλνοντας μηνύματα καλοσύνης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών Κύπρου και Ρωσίας.

Το Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτών

Αναφερόμενος στο δεύτερο μεγάλο έργο, είπε ότι θα είναι το Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτών. Το υποβρύχιο πάρκο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του τεχνητού υφάλου Αγίας Νάπας, όπου ως γνωστόν πριν από μερικά χρόνια ποντίστηκε το γηραιό πλοιάριο της Εθνικής Φρουράς, «Κερύνεια».

Ήδη, από φέτος ο ύφαλος θα εμπλουτισθεί έναντι δαπάνης €300 χιλιάδων, ενώ ώς το 2020, αναμένεται να είναι έτοιμη η πρώτη φάση του υποβρύχιου πάρκου.

Θα αποτελείται από μεγάλα γλυπτά τα οποία θα ποντισθούν σε τέτοιο βάθος που να είναι διακριτά από κάποιον που κολυμπά με μάσκα στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούν να κολυμπούν ανάμεσά τους δύτες επισκέπτες με συσκευές οξυγόνου, οι οποίοι θα αποκομίζουν μοναδική εμπειρία.

Το έργο, συνέχισε ο κ. Καρούσος, στην τελική του μορφή θα καταλαμβάνει έκταση μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων και θα είναι ανάλογο ενός παρόμοιου που υπάρχει στο Μεξικό.

Τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας προωθεί το έργο σε αυστηρή συνεννόηση και συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ή περιβαλλοντική επιπλοκή, γύρω από το έργο αυτό.

Αισιόδοξος ο δήμαρχος Αγίας Νάπας

Ο δήμαρχος τόνισε πως η Αγία Νάπα κινείται πλέον ως προς την τουριστική της ανάπτυξη, βάσει διεθνών προτύπων και κανονισμών, ώστε στα επόμενα χρόνια να περάσει από την τουριστική βαθμίδα 3.3 που είναι σήμερα, τουλάχιστον στη βαθμίδα 4.4.

Όταν επιτύχει αυτό πρόσθεσε, η Αγία Νάπα θα περιληφθεί στον κατάλογο της ελίτ των τουριστικών προορισμών του πλανήτη.

Με Μαρίνα- μαμούθ, με Περιβαλλοντικό Κέντρο και Πάρκο Γλυπτών στο Κάβο Γκρέκο και με σημεία αναφοράς όπως η Γέφυρα των Ερωτευμένων, η Πλατεία των Διεθνών Αστέρων, ο Άγγελος της Ειρήνης και της Καλοσύνης και το Υποβρύχιο Πάρκο Γλυπτών.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις γνωστές και υπάρχουσες της αξίες. Δηλαδή, τις πανέμορφες παραλίες, τα καταγάλανα νερά τους, τη χρυσή αμμουδιά και την ομορφιά του ευρύτερου φυσικού τοπίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος