ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Διήμεροι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου του 1821 – Οι πληροφορίες (ΕΙΚΟΝΑ)

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας, σχετικά με την διοργάνωση διήμερων εορτασμών για την Εθνική Παλιγγενεσία οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των επίσημων εορτασμών της Εθνικής Επιτροπής Εορτασμών Παλιγγενεσίας Ελλάδα 2021.
Η ανακοίνωση:
Εορτασμοί Εθνικής Παλιγγενεσίας Ελλάδα 2021 – Μοναδική Μάχη Αγίας Νάπας, 17 Μαρτίου 1826

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Άρωμα Αγίας Νάπας Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής κ. Χριστάκης Πίττας και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισαν και έχουν προγραμματίσει την διοργάνωση διήμερων εορτασμών για την Εθνική Παλιγγενεσία οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των επίσημων εορτασμών της Εθνικής Επιτροπής Εορτασμών Παλιγγενεσίας Ελλάδα 2021.

Το έναυσμα για την διοργάνωση των διήμερων εορτασμών στην Αγία Νάπα έδωσε το ιστορικό γεγονός που τεκμηριώθηκε από τον καθηγητή και ιστορικό κ. Βασίλη Σφυρόερα και τον επίσης καθηγητή και ιστορικό κύριο Γιώργο Γεωργή ότι η μοναδική μάχη η οποία διεξήχθη στην Κύπρο κατά την διάρκεια των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, έλαβε χώρα στην Αγία Νάπα στις 17 Μαρτίου 1826, μεταξύ διακοσίων περίπου Ελλήνων Επαναστατών που αποβιβάσθηκαν από είκοσι Ελληνικά πλοία και ενεπλάκησαν σε μάχη εναντίον των Τούρκων Φρουρών της Αγίας Νάπας και της Τουρκικής Φρουράς της Αμμοχώστου.

Η μάχη έληξε νικηφόρα υπέρ των Ελλήνων Επαναστατών και το ιστορικό αυτό γεγονός αναφέρεται σε γραπτές αναφορές του Ολλανδού Προξένου στην Κύπρο προς την Κυβέρνηση της χώρας του την τότε χρονική περίοδο.

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω οι εορτασμοί θα είναι διήμεροι υπό την αιγίδα του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Την πρώτη ημέρα των εορτασμών θα λάβει χώρα η εκδήλωση στο Ανοικτό Αμφιθέατρο του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα» Αγίας Νάπας με κύριο ομιλητή τον Εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και θα ακολουθήσει αναπαράσταση της μάχης σε χώρο στο λιμανάκι Αγίας Νάπας. Κατά την δεύτερη ημέρα των εορτασμών θα γίνει δοξολογία στο εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας και θα ακολουθήσει αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας σε ειδικό χώρο του λιμανιού.

Στους εορτασμούς που προβλέπεται να είναι λαμπροί θα συμμετάσχουν επίσης, εκτός από τον Δήμο Αγίας Νάπας και τον Σύνδεσμο Άρωμα Αγίας Νάπας Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής, Σωματεία, Σύλλογοι, Πολιτιστικοί Όμιλοι και εκπαιδευτήρια της Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου με αντιπροσωπείες τους, χορευτικά συγκροτήματα και μουσικά σχήματα.

Ευελπιστούμε ότι οι υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας θα του επιτρέψουν να παραστεί στους εορτασμούς στους οποίους θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία της Εθνικής Επιτροπής Εορτασμών Παλιγγενεσίας Ελλάδα 2021 όπως και αντιπροσωπεία της Κυπριακής Επιτροπής Εορτασμών Παλιγγενεσίας.

Ο συντονισμός των εορτασμών θα γίνεται από την Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Νάπας. Λεπτομερές πρόγραμμα των εορτασμών θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ροη Ειδησεων

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024

Καρούσος: «Στόχος ο ΕΟΑ Αμμοχώστου να γίνει ο πιο παραγωγικός οργανισμός αδειοδότησης»

Στοχεύουμε να μετατρέψουμε τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου, στον πιο παραγωγικό και αποδοτικό οργανισμό…

31 Αυγούστου, 2024

ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει η νέα σύγχρονη Λαϊκή Αγορά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το εργοτάξιο κατασκευής της Σύγχρονης Υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς Δερύνειας επισκέφθηκε την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024…

30 Αυγούστου, 2024

Η ιστορία της Κύπριας που κυκλοφορούσε ξυπόλητη στο Αυγόρου και κατέκτησε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την τηλεόραση

Πριν από 60 χρόνια μια νεαρή κοπέλα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο της νησί, την…

29 Αυγούστου, 2024