ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Έπαυλη €5 εκατ. σε γη Αρχιεπισκοπής απέκτησε ο Μαλαισιανός

exclusive, Νέα Αμμοχώστου

Σε γη της Αρχιεπισκοπής, στην τοποθεσία Άμμος του Καμπούρη – Λιμνάρα στην Αγία Νάπα, βρίσκεται κτισμένη η έπαυλη μέσω της οποίας εξασφάλισε το χρυσό διαβατήριο ο Μαλαισιανός καταζητούμενος Jho Taek Low. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, η έπαυλη βρίσκεται σε μια βραχώδη απόκρημνη παραλία στις παρυφές του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, στην οποία έγινε παράνομος εκβραχισμός.

Αυτούσιο το ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος:

Το περιβαλλοντικό έγκλημα συντελέστηκε σε σταδιακές φάσεις, με εργοτάξιο που δούλευε υπό το φως προβολέων τα βράδια, από τον χειμώνα του 2011 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015. Μέχρι που τον λόγο έλαβε η Γενική Εισαγγελία που οδήγησε τους φερόμενους υπαίτιους του εγκλήματος ενώπιον του Δικαστηρίου, με τη νομική διαδικασία ακόμα να συνεχίζεται.

Ο Μαλαισιανός ήρθε στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και μέσω διαδικασίας εξπρές σε δύο μέρες πήρε κατ’ εξαίρεση το διαβατήριο του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα η Henley & Partners στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ενεργώντας εκ μέρους του πελάτη της Jho Taek Low αγόρασε ημιτελή έπαυλη στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη – Λιμνάρα στην Αγία Νάπα έναντι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Η έπαυλη, σύμφωνα με πληροφορίες μας ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος, την 1η Σεπτεμβρίου 2015, απέστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και διατύπωσε την επιθυμία του να πολιτογραφηθεί Κύπριος, ο Μαλαισιανός Jho Taek Low. Ο Μακαριότατος επανήλθε με νέα επιστολή στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 η οποία είναι αποκαλυπτική. Αναφέρει στον Σωκράτη Χάσικο πως ο Jho Taek Low, «έχει ήδη επενδύσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000 ευρώ + ΦΠΑ) για αγορά κατοικίας». Για να γίνει η δουλειά στον σωστό χρόνο, ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει τον υπουργό Εσωτερικών ότι ο Jho Taek Low «θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα έχουμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε σε προγραμματισμένη συνάντηση, μετά και από δική του επιθυμία, προκειμένου να συζητήσουμε την προώθηση διαφόρων επενδυτικών έργων σε εκκλησιαστική γη». Ζητάει επίσης «όπως εξετάσετε το αίτημα της πολιτογράφησης του Jho Taek Low, πριν την ημερομηνία άφιξής του στην Κύπρο», όπως και έγινε.

Ειδικότερα, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος προώθησε την αίτηση πολιτογράφησης στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, η οποία και εγκρίθηκε.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, ο Jho Taek Low επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

exclusive, Νέα Αμμοχώστου

Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου για έγκριση σχεδίου χρήσης παραλίας

Σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2015, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ενημερώνει τον Μακαριότατο για το θέμα της αποκατάστασης των επεμβάσεων στην παραλιακή περιοχή Λιμνάρα – Άμμος του Καμπούρη. Πρόκειται για περιοχή στην οποία αφαιρέθηκαν βράχοι, πετρώματα και βλάστηση, για να δημιουργηθεί λιμενοβραχίονας, προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση οι αγοραστές των εννέα εξοχικών κατοικιών. Οι παρεμβάσεις εκβραχισμού έγιναν χωρίς καμία άδεια και χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητούσε από τον Ιούλιο του 2012 αποκατάσταση των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ωστόσο μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τη σειρά της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει αρχίσει την οριοθέτηση οικοπέδων στη γη που κατέχει ανατολικότερα του Kermia.

Στην επιστολή του κ. Καρούσου προς τον Κύπρου Χρυσόστομο, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας επικαλείται την έξοχη θέα και ιδιαιτερότητα της περιοχής, σημειώνοντας ότι η Τοπική Αρχή θέλει να βελτιώσει την αισθητική της για προσέλκυση τουριστών και επενδυτών. Και συνεχίζει:

«Γνωρίζοντας ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου είναι ιδιοκτήτρια αρκετής ακίνητης περιουσίας στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη, σας θερμοπαρακαλούμε όπως συμβάλετε με την επιρροή σας και τις απόψεις σας σε όλα τα αρμόδια εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα, ώστε να τύχουμε της νενομισμένης συναίνεσης και της εξασφάλισης των νενομισμένων αδειών για βελτίωση της παραλιακής περιοχής και υλοποίηση του έργου του δήμου μας γιατί αποτελεί έργο κοινής ωφελείας. Ενόψει των πιο πάνω, ευελπιστούμε στη βοήθειά σας».

Η ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου υπήρξε άμεση και συγκαταβατική. Σε επιστολή του προς τους διευθυντές των Τμημάτων Πολεοδομίας και Οικήσεως, Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος στις 9 Νοεμβρίου 2015, ο Αρχιεπίσκοπος ζητά τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου Αγίας Νάπας προς την υλοποίηση του έργου για μια σειρά από λόγους:

● Στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη οργανωμένη παραλία
● Η προώθηση του έργου θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής
● Η παραλία θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και το ευρύτερο κοινό
● Η προωθούμενη ανάπτυξη θα είναι ήπια, αειφόρα και θα αποκαταστήσει τον περιβάλλοντα χώρο, και
● Ολα τα έξοδα αποκατάστασης θα αναληφθούν από τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Εκκρεμεί ποινική υπόθεση ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου

Ο Δήμος Αγίας Νάπας, παρόλο που είχε κάποιες υπόνοιες για τον δράστη της επέμβασης, δυστυχώς, δεν είχε στοιχειοθετημένη μαρτυρία, ώστε να μπορέσει να κινηθεί άμεσα νομικά η Αστυνομία. Επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν πέραν της μιας τουριστικής ανάπτυξης, η Αστυνομία χρειάστηκε επίπονο έργο ώστε να φτάσει στη στοιχειοθετημένη εκείνη νομική βάση, που να της επιτρέπει να κινηθεί νομικά εναντίον συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Τελικά, αξιοποιώντας κάποιες μαρτυρίες που κατόρθωσε με κόπο να εξασφαλίσει, καθώς ο κόσμος της περιοχής για διάφορους λόγους δεν μιλούσε, στα μέσα Απριλίου 2015, οδήγησε την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον ογκωδέστατο φάκελο της υπόθεσης, οι σταδιακές επεμβάσεις στην άλλοτε γραφική παραλία του Άμμου του Καμπούρη συνεχίστηκαν μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Τρία σχεδόν χρόνια, μετά που ο Δήμος Αγίας Νάπας είχε καταγγείλει για πρώτη φορά την επέμβαση.

Όταν η καταστροφή είχε επί της ουσίας ολοκληρωθεί, έχοντας πλέον η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο Δήμος Αγίας Νάπας προχώρησε σε περιμετρική περίφραξη της παραλίας.

Πηγή: Φιλελεύθερος