ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φωτοβολταϊκό πάρκο 35 χιλιάδων τ.μ. κοντά σε περιοχή Natura

Πρόσω ολοταχώς για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου σε περιοχή του Κάβο Γκρέκο - Πράσινο φως από Περιβαλλοντική Αρχή

cache 1500x3000 Analog medium 691934 455001 2342019 exclusive, Φωτοβολταϊκό Πάρκο
Εικόνα Αρχείου

Μελέτη Ειδικής Αξιολόγησης για τη Ζώνη Ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) – CY3000010 και τη Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΕΖΔ) – CY3000005 του Δικτύου Natura 2000 “Κάβο Γκρέκο” υποβλήθηκε στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας για κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με Φωτοβολταϊκό Σύστημα δυναμικότητας 3 MWp στο Δήμο Αγίας Νάπας, στην τοποθεσία “Μαζερή του Κούκου” υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε μέσω ειδικής έκθεσης τον περασμένο Οκτώβριο από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Το συνολικό εμβαδό των τεμαχίων είναι 35.373 τ.μ. και το προετεινόμενο έργο υπολογίζεται να καλύπτουν περίπου 80% της συνολικής έκτασης των υπό μελέτη τεμαχίων. Οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ΖΕΠ και ΕΖΔ “Κάβο Γκρέκο” βρίσκονται σε απόσταση περίπου 300 μέτρων δυτικά και νότια της περιοχής μελέτης όπου προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Συστήματος. Οι ΖΕΠ και ΕΖΔ “Κάβο Γκρέκο” έχουν χαρακτηρισθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για διατήρηση των άγριων πτηνών και της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων. Τόσο οι οικότοποι όσο και τα είδη που διαβιούν στην περιοχή προστατεύονται με βάση τους περί προστασίας και διαχείρισης της φύσης και της άγριας ζωής νόμους του 2003 έως 2012 και τους περί προστασίας και διαχείρισης άγριων πτηνών και θηραμάτων νόμους του 2003 έως 2017. Οι εν λόγω μελέτη εξετάστηκε από την Ad Hoc επιτροπή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 η οποία αξιολόγησε τα στοιχεία που αφορούν στα είδη χαρακτηρισμού της περιοχής.

Χαρακτηριστικά του έργου και χωροθέτηση

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκό σύστημα δυναμικότητας 3 MWp στον Δήμο Αγίας Νάπας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 4.700 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 700 W το καθένα.

Πράσινο φως από Τμήμα Περιβάλλοντος

Στα συμπεράσματά της Έκθεσής του το Τμήμα Περιβάλλοντος καταγράφει ότι επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου από την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκό σύστημα συναμικότητας 3 MWp σε τεμάχια που γειτνιάζουν με ΖΕΠ και ΕΖΔ “Κάβο Γκρέκο” είναι ανατρέψιμες και δεν θα επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τα είδη καθορισμού ούτε στους στόχους διατήρησης των λόγων περιοχών εφόσον εφαρμοστούν οι όροι οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση.

Στην περιοχή που θα κατασκευαζόταν το γήπεδο γκολφ το Φωτοβολταϊκό Πάρκο

Σε επιστολή της προς το Τμήμα Περιβάλλοντος τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, σχετικά με τη συνεδρίαση της Ad Hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του Έργου, επισημαίνει κάποια σημαντικά ζητήματα ως προς το προτεινόμενο έργο, όπως μεταξύ άλλων ότι Σύμφωνα με τη “Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan) για τη δημιουργία Γηπέδου Γκολφ στην Αγία Νάπα, τα τεμάχια χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου περιλαμβάνονταν στην περιοχή μελέτης του προτεινόμενου γήπεδο γκολφ είναι παρεμφερείς οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές ανάπτυξης.

Η επιστολή επισημαίνει παράλληλα ότι η μελέτη οικολογικής αξιολόγησης για το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει αρκετές αδόκιμες και λανθασμένες αναφορές, για την παρακολούθηση των αποδημητικών πουλιών, τις επιπτώσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περί μεταφοράς φωλιών πτηνών σε άλλες περιοχές ωσ μέτδο ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. παρ’ όλα αυτά η Ομοσπονδία δεν εκφράζει οποιαδήποτε ένσταση για το έργο, νοουμένου ότι τηρηθούν δέκα ουσιώδεις όροι τους οποίους καταγράφει στην επιστολή.

Με πληροφορίες από Τμήμα Περιβάλλοντος / Εικόνα Αρχείου