ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Η μοναδική μάχη της ελληνικής επανάστασης του ’21 και η μεγάλη αναπαράσταση τον Μάρτιο

Η ιστορία της μοναδικής μάχης που έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου 1826 στην Αγία Νάπα μεταξύ Ελλήνων Μαχητών της Επανάστασης και Τούρκων Φρουρών της Αγίας Νάπας και Τουρκικού Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς της Αμμοχώστου

15ce4 s p 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση, exclusive, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821, Πολιτισμός
Εικόνα Αρχείου

Οι Πρωτεργάτες και Οργανωτές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για κατάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και τους λοιπούς  Έλληνες Κύπριους Προκρίτους αποφάσισαν για λόγους στρατηγικής και τακτικής και για αποφυγή μαζικών αντιποίνων εκ μέρους των Τούρκων, όπως η Κύπρος μη συμμετάσχει ενεργά στον ένοπλο Επαναστατικό Αγώνα και γι’ αυτό τον λόγο πέραν από την Οικονομική, Ηθική και Εθελοντική συμμετοχή Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση, στην Κύπρο δεν έλαβαν χώρα σοβαρά επαναστατικά πολεμικά γεγονότα.

Για τους παραπάνω λόγους αποτελεί εξαίρεση ιστορική, η μοναδική μάχη που έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου 1826 στην Αγία Νάπα μεταξύ Ελλήνων Μαχητών της Επανάστασης και Τούρκων Φρουρών της Αγίας Νάπας και Τουρκικού Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς της Αμμοχώστου.

Ιστορική αναφορά για το πιο πάνω αποτελεί η έκθεση του Ολλανδού Πρόξενου στην Λάρνακα Marco-Antonio Sant, την οποία υπέβαλε στην Κυβέρνηση της χώρας του και στην οποία αναφέρεται ότι διακόσιοι περίπου Έλληνες Επαναστάτες που είχαν φθάσει στην θαλάσσια περιοχή της Αγίας Νάπας με είκοσι Ελληνικά Πλοία για να προμηθευτούν νερό και υπόλοιπα εφόδια, μετά τη διεξαγωγή σφοδρής μάχης νίκησαν την Τουρκική Φρουρά της Αμμοχώστου.

“Η Τουρκική Φρουρά που είχε διατεθεί για τη φύλαξη του τόπου δεν δίστασε να επιτεθεί εναντίον τους, αν και ολιγάριθμη η μάχη έγινε σφοδρότερη όταν έφτασαν εσπευσμένα από την Αμμόχωστο διακόσιοι Τούρκοι Στρατιώτες. Σε λίγες ώρες οι Τούρκοι λύγισαν, εγκατέλειψαν τον αγώνα και τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Οι απώλειές τους σε νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους υπολογίζονται σε δεκαπέντε άτομα και στους επιδρομείς περιήλθαν πολλά πολεμοφόδια.

Οι Έλληνες μετά τη φονική αυτή σύγκρουση επιβιβάστηκαν στα πλοία τους συν αποκομίζοντας τα λάφυρα, ενώ η απροσδόκητη αυτή επιδρομή έθεσε τους Τούρκους σε συναγερμό. Η μανία τους για αντίποινα εναντίον του πληθυσμού θα ήταν δυνατό να οδηγήσει σε θλιβερά γεγονότα, αν η σωφροσύνη και η ορθή αντιμετώπιση της κατάστασης από το διοικητή του Αιγυπτιακού στρατού που βρισκόταν στο νησί δεν κατόρθωνε να διατηρήσει την τάξη και την ηρεμία στον πληθυσμό. Τις ίδιες μέρες ένας Έλληνας κουρσάρος, με ρωσική σημαία στο πλοίο του, πλησίασε τις ακτές της Λάρνακας και απαίτησε προμήθειες από τα ελλιμενισμένα γαλλικά και αυστριακά πλοία”.

*Τα πιο πάνω αναφέρονται ως επιβεβαιωμένη αναφορά σε ιστορική έρευνα του διακεκριμένου ΄Έλληνα Ιστορικού – Ερευνητή Βασίλη Σφυρόερα.

Η μεγάλη αναπαράσταση που θα διοργανωθεί στην Αγία Νάπα τον προσεχή Μάρτιο

Ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Σύνδεσμος “Άρωμα” Αγίας Νάπας – Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής είναι διοργανώνουν από κοινούδιήμερους εορτασμούς στις 27 και 28 Μαρτίου 2021 για να τιμήσουν με κάθε λαμπρότητα τα 200 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καθώς και το ιστορικό γεγονός της Μοναδικής Μάχης της Αγίας Νάπας μεταξύ Ελλήνων Επαναστατών και Τούρκων φρουρών που έλαβε χώρα την 17η Μαρτίου 1826.

Οι διήμερες εκδηλώσεις, έχουν συμπεριληφθεί στο ημερολόγιο των επίσημων εορτασμών της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” αι τελούν υπό την αιγίδα της επιτροπής αλλά και της Κυπριακής Επιτροπής Εορτασμών και έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στους διήμερους εορτασμούς θα παρευρεθεί και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Παρουσία θα έχουν επίσης τόσο η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” όσο και η Κυπριακή Επιτροπή Εορτασμών με αντιπροσώπους τους και η Πολιτική Ηγεσία, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, Τοπικές Αρχές, Εκκλησία, Σωματεία, Εκπαιδευτήρια και Πολιτιστικοί Όμιλοι της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου.

25 March 2021 Leaflet Final 1 scaled 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση, exclusive, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821, Πολιτισμός

Πρόγραμμα

Οι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου “200 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας της Ελληνικής Επανάστασης 1821” θα είναι υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Α’ Μέρα, Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, 18:00

 1. Καλωσόρισμα
 2. Χαιρετισμός Δημάρχου Αγίας Νάπας Χρίστου Ζαννέττου
 3. Χαιρετισμός Προέδρου Συνδέσμου Φίλων Πάρκου Γλυπτικής “Άρωμα” Αγίας Νάπας Χριστάκη Πίττα
 4. Απαγγελία αποσπάσματος από τον ηθοποιό Φώτο Φωτιάδη Ποίημα “Θούριος” του Ρήγα Φεραίο
 5. Αναφορά στο Ιστορικό της μάχης από τον Ακαδημαϊκό, Ιστορικόκαι Πρώην Πρέσβη Γιώργο Γιωργή
 6. Χαιρετισμός από τον Εξοχότατο πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
 7. Απαγγελία αποσπάσματος από τον ηθοποιό Φώτο Φωτιάδη Ποίημα “Ύμνος στην Ελευθερία” του Διονυσίου Σολωμού
 8. Ομιλία από τον Εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη
 9. Σύνθεση ποίησης του Βασίλη Μιχαηλίδη από τη Φιλόλογο Σοφία Τσαντίλα Φυλακτού Ποιήματα: “9η Ιουλίου”, “Η Χιώτισσα”, “Η Κύπρος προς τους λέγοντας ότι δεν είνε Ελληνική”
 10. Τραγούδι από το Μουσικό σχήμα Μιχάλη Χατζήμιχαηλ “Θούριος” του Ρήγα Φεραίου
 11. 19:00μ.μ Αναπαράσταση της Μοναδικής Μάχης Αγίας Νάπας – 17 Μαρτίου 1826
  1. Παραδοσιακά Τραγούδια, χοροί και θεατρική αναπαράσταση από το Μουσικό σχήμα Μιχάλη Χατζήμιχαηλ
   και τα Χορευτικά Συγκροτήματα: Χορευτικός Όμιλος Δήμου Αγίας Νάπας, Χορευτική και Θεατρική Ομάδα “Κίμων” Ξυλοτύμπου, Χορευτική Ομάδα “Η Παράδοση” Λιοπετριού και Θεατρική Ομάδα “Γιασούμια” Δάσους Άχνας
 12. Εθνικός Ύμνος
 13. Ξενάγηση Επισήμων και κοινού στις εκθέσεις κειμηλίων της Επανάστασης και έργων Ζωγραφικής
  1. Εκθέματα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αγίας Νάπας του Σέργιου Σεργίου – Κερκουλλά και εκθέματα από την προσωπική συλλογή του Κυριάκου Χατζηγιάννη
  2. Ατομική έκθεση Ζωγραφικής Πανίκκου Παναγή-Χατζηδάκη. “1821-2021: 200 Χρόνια από το Έπος της Ελευθερίας του Ελληνικού Έθνους”

Β’ Μέρα, Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Χώρος Λιμανιού, Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου

Τελετουργικό – Αποκαλυπτήρια

10:00π.μ Δοξολογία στην παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη

10:30π.μ Πομπή προς χώρο αποκάλυψης Αναμνηστικής Πλάκας

11:00π.μ Καλωσόρισμα

Χαιρετισμοί:

 • Δημάρχου Αγίας Νάπας Χρίστου Ζαννέττου
 • Προέδρου Συνδέσμου Φίλων Πάρκου Γλυπτικής “Άρωμα” Αγίας Νάπας Χριστάκη Πίττας
 • Πανηγυρικός της ημέρας από τον Ακαδημαϊκό, Ιστορικό και Πρώην Πρέσβη Γιώργο Γιωργή
 • Χαιρετισμός από τον Εξοχότατο πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
 • Χαιρετισμός από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη
 • Αποκάλυψη πλάκας με Ιστορική Αναφορά της μάχης
 • Τιμητικές Διακρίσεις στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξοχότατο Πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ακαδημαϊκό, Ιστορικό και Πρώην Πρέσβη Γιώργο Γιωργή.
 • Τραγούδι “Ελλάδα στους ώμους τη Γη κουβαλάς”
 • Ελληνικοί Παραδοσιακοί χοροί
 • Εθνικός Ύμνος
 • Επίσκεψη και Ξενάγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αγίας Νάπας Σέργιου Σεργίου – Κερκουλλά
  Τέλος Εκδήλωσης – Γεύμα επισήμων

Γενικό πρόσταγμα εκδήλωσης, συντονισμός και επιμέλεια προγράμματος: Μαρία Τοφινή Τσαντίλα, Πολιτιστική Λειτουργός Δήμου Αγίας Νάπας

Συντονισμός Δρώμενων εκδήλωσης και Αναπαράστασης Μάχης – Παρουσίαση: Μαρία Τοφινή Τσαντίλα, Πολιτιστική Λειτουργός Δήμου Αγίας Νάπας, Άγγελος Σμάγας, Φιλόλογος

Famagusta.News