ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Η ξενόφερτη μάστιγα του laughing gas και τα delivery

Αέριο γέλιου Laughing gas, Νέα Αμμοχώστου

Απειλή για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη, αποτελεί η νέα μόδα που έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια θερινά θέρετρα, στα οποία συχνάζουν κυρίως έφηβοι και νέοι.

Πρόκειται για το αέριο γέλιου, το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού τύπου, ευθύνεται για το θάνατο 25 νέων στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τα έτη 2010-2016, χρονιές για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Το αέριο γέλιου τα τελευταία χρόνια αποτελεί μάστιγα κυρίως στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, με την Αστυνομία να προσπαθεί με κάθε τρόπο να διώξει ποινικά τους πωλητές αλλά και τους εργοδότες τους, οι οποίοι αφού κατηγορούνται γραπτώς, στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι για να κλητευθούν αργότερα ενώπιον Δικαστηρίου.

Το επικίνδυνο… γέλιο

Για την πώληση του εν λόγο προϊόντος, η Αστυνομία διενεργεί εκστρατείες αφού η πώληση laughing gas, είναι σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως στις περιοχές του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, «το συγκεκριμένο αέριο είναι αναισθητικό και χρησιμοποιείται σε μικρής έκτασης χειρουργικές επεμβάσεις και έχει κάποιες ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως αναιμία σε παρατεταμένη χορήγηση, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, και κυκλοφοριακή καταπληξία».

Σημείωσε ακόμα ότι, «έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νεφρολογικής βλάβης σε πρόσωπα που κάνουν κατάχρηση laughing gas ή σε κάποιους ασθενείς με παρατεταμένη χορήγηση ή σε ασθενείς με ανεπάρκεια».

Εξήγησε επίσης πώς, «το υποξείδιο του αζώτου (laughing gas), μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ευφορία, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, παραισθήσεις και γέλιο».

Μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση

Οι εκστρατείες που διενεργεί η Αστυνομία για τον εντοπισμό του παράνομου αερίου, διευρύνονται το καλοκαίρι, όπου οι επιτήδειοι επιδιώκουν να πωλήσουν το laughing gas σε τουρίστες, οι οποίοι διασκεδάζουν σε νυχτερινά μαγαζιά.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδρέου, για όσους συλληφθούν, εναντίον τους ασκείται ποινική δίωξη και η υπόθεση καταχωρείται ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ οι ποινές που προβλέπονται είναι μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση ή μέχρι 2562 ευρώ πρόστιμο.

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, από τα στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία, φανερώνεται μια συνεχής αύξηση του φαινομένου, αφού το 2015 απασχόλησαν τις Αρχές δώδεκα υποθέσεις, ενώ το 2016, ανέβηκαν στις δεκαπέντε.

Το 2017 οι υποθέσεις έφθασαν τις δεκαεννέα, ενώ πέρυσι παρατηρήθηκε τεράστια έξαρση, αφού καταγράφηκαν συνολικά πενήντα δύο υποθέσεις.

«Τη συγκεκριμένη τετραετία,καταγράφηκαν 98 υποθέσεις και κατασχέθηκαν 216 φιάλες αερίου, 6,766 αμπούλες, 8,159 μπαλόνια που προσφέρονται στους πελάτες και κατασχέθηκαν 10,290 ευρώ», σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου.

Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά, παρότι βρισκόμαστε ακόμα στις Αρχές της καλοκαιρινής περιόδου, η Αστυνομία συνέλαβε μέχρι στιγμής συνολικά εννέα πρόσωπα για πώληση laughing gas, ενώ κατασχέθηκαν δέκα φιάλες αερίου, 479 αμπούλες, 77 μπαλόνια και 477 ευρώ.

Laughing gas… delivery!

Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, φανερώνει το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να αγοράσει laughing gas.

Όπως φαίνεται, υπάρχουν κυκλώματα τα οποία ετοίμασαν διαδικτυακά διαφημιστικά, όπου αναγράφεται ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, στο οποίο μπορούν οι πελάτες να στείλουν μήνυμα για να παραγγείλουν το αέριο.

Ακολούθως, οι υπάλληλοι της εταιρείας μεταβαίνουν στο εκάστοτε ξενοδοχείο των πελατών στην Αγία Νάπα, όπου τους παραδίδουν το προϊόν.

Για σκοπούς διαφήμισης, οι εταιρείες, διαθέτουν επίσης και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

laughing gas Laughing gas, Νέα Αμμοχώστου

Ζητούνται πωλητές με συγκεκριμένα προσόντα

Σε μια άλλη σελίδα στο διαδίκτυο, κυκλώματα ψάχνουν υπάλληλους για να πωλούν laughing gas, επίσης στην Αγία Νάπα.

Συγκεκριμένα, σελίδα αναφέρει ότι, «αυτή είναι μια διασκεδαστική δουλειά για τα κορίτσια που θέλουν να μιλάνε με νέους ανθρώπους. Συνήθως θα εργάζεστε μόνες και θα προσεγγίζετε ανθρώπους για να τους πείσετε να αγοράσουν οτιδήποτε πουλάτε».

Όσον αφορά το ωράριο εργασίας, η εταιρεία αναφέρει πώς, «συνήθως είναι επταήμερη και μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε στην προετοιμασία ζελέ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ώρες εργασίας συνήθως θα είναι από τις 22:00 έως τις 02:00 για τα μπαρ και από τις 01:00 μέχρι τις 05:00 για τα κλαμπ, ωστόσο αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους χώρους».

laughing gas1 Laughing gas, Νέα Αμμοχώστου

«Δουλεύετε, δεν είστε σε διακοπές»

Η σελίδα διευκρινίζει επίσης ότι οι πελάτες μπορεί να ζητήσουν από τις κοπέλες να καταναλώσουν μαζί τους ένα ζελέ ή laughing gas, ενώ σημειώνει ότι «πρέπει να θυμάστε ότι είστε εκεί για δουλειά, όχι για διακοπές. Επομένως, πρέπει να παραμείνετε νηφάλιες, ώστε να χειρίζεστε σωστά τα χρήματα, να μην χάσετε τα προϊόντα σας ή γενικά να κάνετε κακή εντύπωση».

Εξηγεί επίσης ότι το κέρδος προέρχεται από τις πωλήσεις, αφού οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν προμήθεια, ανάλογα με το πόσες ποσότητες θα πωλούν.

«Πρέπει να είστε ελκυστικές»

Σε ότι αφορά τα… απαιτούμενα προσόντα για να κερδίσουν οι υποψήφιες μια θέση στη συγκεκριμένη δουλειά, η σελίδα εξηγεί πως, «πρέπει να είστε αρκετά ελκυστικές, ώστε οι πελάτες να θέλουν να σας προσεγγίσουν, αλλά πρέπει επίσης να έχετε δεξιότητες πώλησης και να είστε ικανές στο φλερτ για να τους πείσετε να αγοράσουν τα προϊόντα».

Κληθείς να σχολιάσει τις διαδικτυακές διαφημίσεις και κατά πόσον η Αστυνομία στοχεύει στους έμπορους ή τους πωλητές, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, τόνισε ότι ήδη έχει οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου ένα πρόσωπο, το οποίο ήταν εργοδότης δύο κοπέλων, οι οποίες είχαν συλληφθεί για πώληση laughing gas. Στις πωλήτριες επιβλήθηκε πρόστιμο εξακοσίων ευρώ, ενώ η υπόθεση του εργοδότη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: REPORTER/Γιώργος Χατζηπαναγή