ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Ημερίδα με θέμα τους νάνους ιπποπόταμους της Κύπρου

Νέα Αμμοχώστου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα» ημερίδα με θέμα τους νάνους ιπποπόταμους της Κύπρου την οποία διοργάνωσαν το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και ο Δήμος Αγίας Νάπας. Παράλληλα τελέστηκαν τα εγκαίνια σκέπαστρου του ανασκαφικού χώρου όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανέφερε πως η προστασία και η ανάδειξη της γεωλογικής μας κληρονομιάς της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου, στο δικό του χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέτου, είπε ότι η παλαιοντολογική θέση της Αγίας Νάπας έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να αναδείξει τα μοναδικά ευρήματα της εικοσαετής παλαιοντολογικής ανασκαφικής δραστηριότητας, όπως κρανία και απολιθωμένα οστά ενδημικών νάνων ιπποπόταμων της Κύπρου, που θεωρούνται από τις αρχαιότερες παρουσίες θηλαστικών στο νησί μας, αφού εμφανίστηκαν περίπου πριν από 100,000 – 250,000 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι «η Αγία Νάπα έχει δώσει μέχρι τώρα ένα μεγάλο αριθμό απολιθωμένων οστών και πιστεύουμε ότι δίνει στις επιστημονικές ομάδες πάρα πολλές πληροφορίες για την ζωή στην Κύπρο αλλά και του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την προώθηση της φυσικής κληρονομιάς και του παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας μας σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες.»

Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κώστας Α. Κωνσταντίνου στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι το Τμήμα αφιερώνει σημαντικούς από τους πόρους του στην κατεύθυνση της ανάδειξης της σημαντικής γεωλογικής κληρονομιάς της Κύπρου, αλλά και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων σε προηγούμενες περιόδους.

Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε με τον περί των Γεωλογικών Επισκοπήσεων Νόμο του 2013, η πολιτεία έχει ρυθμίσει τα θέματα που αφορούν τις γεωλογικές επισκοπήσεις, μεταξύ των οποίων και την προστασία και ανάδειξη γεωμορφών και απολιθωμάτων.

«Εκτιμούμε πως οι λαθρανασκαφές απολιθωμάτων έχουν πλέον περιοριστεί, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη» είπε και σημείωσε πως «με τη βοήθεια και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού το φαινόμενο αυτό θα εκλείψει πλήρως».

Μετά τους χαιρετισμούς οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα μετέβησαν στον ανασκαφικό χώρο, στο Πάρκο Γλυπτικής του Δήμου, όπου ο Υπουργός Γεωργίας τέλεσε τα εγκαίνια του σκέπαστρου του ανασκαφικού χώρου και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην ανασκαφή από τον επισφαλή Καθηγητή Γιώργο Θεοδώρου. Το σκέπαστρο κατασκευάστηκε με πιστώσεις του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και με την βοήθεια και τη στήριξη του Δήμου Αγίας Νάπας.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με πέντε εισηγήσεις που έκαναν ανώτεροι λειτουργοί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου ΄Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Μέσα από τις εισηγήσεις παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πολυετών ερευνών και ανασκαφών αναφορικά με τους τελευταίους ευρωπαϊκούς ιπποπόταμους, έγινε ενημέρωση για τα γεωλογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα της περιοχής όπου έζησαν, τα οποία βοήθησαν στην εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους και για τις εργαστηριακές διαδικασίες που χρειάζονται, ώστε να γίνουν κατανοητές οι διεργασίες απολίθωσης. Επίσης οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του νανισμού των θηλαστικών, που αποτελεί φυσική εξελικτική διαδικασία προσαρμογής τέτοιων ειδών σε νησιωτικά κυρίως περιβάλλοντα, όπως αυτό της Κύπρου και μέσω των απολιθωμένων οστών το είδος νάνου ιπποπόταμου PhanouriosMinor, που αποτελεί κυπριακό ενδημικό είδος.