ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Κατασκευή ύφαλου κυματοθραύστη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης (ΕΙΚΟΝΑ)

Με την κατασκευή ενός ύφαλου κυματοθραύστη (αναβαθμού) προσδοκεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων να αντιμετωπίσει το θέμα της διάβρωσης που παρουσιάζει η παραλιακή περιοχή «Πανταχού-Γλυκί Νερό», εντός του Δήμου Αγίας Νάπας. Τα έργα προστασίας προτείνονται στο δυτικό τμήμα της αμμώδους παραλίας μήκους 470 μέτρα, από το αλιευτικό καταφύγιο έως το Grecian Sands Hotel, που παρουσιάζει σταδιακή παράσυρση της άμμου της παραλίας, με συνέπεια την υποχώρηση της ακτογραμμής και την εμφάνιση κροκάλων και μικρών λίθων.

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Νάπας, κοντά στο κέντρο του οικισμού. Το παραλιακό μέτωπο είναι έντονα αστικοποιημένο, καθώς κατά μήκος του υπάρχει μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων, μαγαζιών κ.ά. Συγκεκριμένα, στην περιοχή που θα προστατευτεί από τον ύφαλο βρίσκεται το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Νάπας, το εστιατόριο «Καρούσος», και τα ξενοδοχεία Grecian Bay, Melissi Beach, Alion Beach και Grecian Sands.

Παράλληλα, προτείνεται ο εμπλουτισμός του δυτικού και ανατολικού τμήματος της υφιστάμενης παραλίας με τη διάστρωση στρώσης άμμου ελάχιστου πάχους 50 εκατοστών. Η τεχνητή προσάμμωση θα εφαρμοστεί σε μήκος 710 μέτρων, από τον υπήνεμο μόλο του αλιευτικού καταφυγίου έως περίπου το ξενοδοχείο Alion Beach. Σύμφωνα με τους μελετητές, στην περιοχή αναπτύσσονται κυματισμοί μεγάλου ύψους και έντονα εγκάρσια ρεύματα. Η υιοθέτηση κανονισμού χρήσης της ακτής ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και συνεχής παρουσία ναυαγοσώστη θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για τους χρήστες της ακτής. Το κόστος εκτέλεσης των έργων ανέρχεται σε €3.141.600, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησης των έργων, εκτιμάται ίσο προς το 2-3% της δαπάνης του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής του (50 έτη).

Προς το σκοπό αυτό εκπονήθηκε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το γραφείο μελετών Marnet A.T.E. αναφορικά με τη «Μελέτη προστασίας και βελτίωσης της παραλιακής περιοχής «Πανταχού-Γλυκί Νερό» στην Αγία Νάπα». Συμπερασματικά, αναφέρεται πως καθώς η περιοχή μελέτης δεν εμπίπτει εντός προστατευόμενης περιοχής, και οι θετικές επιπτώσεις (περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές) υπερτερούν των αρνητικών, δεν συντρέχει λόγος μη υλοποίησης του σχεδίου, αρκεί να ληφθούν υπόψη και να τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι τα προτεινόμενα έργα πληρούν τους σκοπούς του σχεδίου, τα οποία αφορούν την προστασία και βελτίωση του παραλιακού μετώπου στην περιοχή μελέτης, έχουν συμφωνηθεί και έχουν αποδεκτή από τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα έργα αφορούν σε «ήπιες δράσεις», όπου ο ύφαλος κυματοθραύστης δεν θα είναι ορατός από την ακτή, και δεν θα υπάρξει αλλοίωση του τοπίου. Η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς η διάβρωση της παραλίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με την υφιστάμενη κατάσταση, προκαλώντας περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις. Πρέπει να σημειωθεί, πως η αναπλήρωση της άμμου στην παραλία μελέτης, θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, καθώς η διάβρωση θα συνεχιστεί, αν και σε μικρότερο βαθμό. Η κατασκευή του ύφαλου κυματοθραύστη, αναπόφευκτα θα καταλάβει έκταση του θαλάσσιου πυθμένα, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική θαλάσσια βιοποικιλότητα, η οποία είναι ήδη χαμηλή στην περιοχή μελέτης. Δεν θα επηρεαστούν εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας, καθώς στην περιοχή μελέτης υπάρχουν μικρές και τοπικές εμφανίσεις πάνω σε βράχους.

Σπηλιά της φώκιας στην περιοχή

Εντός της περιοχής μελέτης και σε απόσταση 500 μέτρων στα ανατολικά από το όριο κατασκευής του ύφαλου κυματροθραύστη (τοποθεσία «Γέφυρα των ερωτευμένων»), υπάρχει γνωστή βραχώδης τοποθεσία με θαλάσσιες σπηλιές, όπου συναντάται η μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Η μεσογειακή φώκια συγκαταλέγεται στην κόκκινη λίστα του IUCN (International Union for Conservation of Nature) με τα πιο απειλούμενα είδη ως «κρισίμως κινδυνεύον» είδος και θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη. Η φώκια Monachus monachus τρέφεται με ψάρια, όπως μπαρμπούνια, συναγρίδες, γόπες και κέφαλους, μπορεί να καταδυθεί σε βάθος μέχρι και 200 μέτρων, ενώ έχει την ικανότητα να καλύψει κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Tης αρέσει η απομόνωση και η ησυχία και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις βραχώδεις και δυσπρόσιτες ακτές και τα θαλάσσια σπήλαια. Αν και τον μεγαλύτερο χρόνο ζωής της ζει στο θαλάσσιο περιβάλλον, χρησιμοποιεί τα χερσαία ενδιαιτήματα τόσο για ανάπαυση όσο και για να γεννήσει και να γαλουχήσει τα μικρά της. Ως εκ τούτου, η ύπαρξη τέτοιων χερσαίων ενδιαιτημάτων σε μια περιοχή θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την επιβίωση του είδους και κατ’ επέκταση χρήζουν προστασίας. Επομένως, προτείνεται να ληφθούν απαραίτητα μέτρα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας κατά το στάδιο των κατασκευών, ιδίως αν αυτές συμπίπτουν με την περίοδο αναπαραγωγής (φθινόπωρο-χειμώνας), όπου η χρήση των σπηλιών από τις φώκιες είναι πιο συχνή.

Κάτω από τη στάθμη της θάλασσας το έργο

Κατά την κατασκευή του έργου θα προκύψουν τοπικές και παροδικές αρνητικές επιπτώσεις στην θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες όμως δεν θεωρούνται αποτρεπτικές για την υλοποίηση του έργου. Μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις κατά το στάδιο της κατασκευής, αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση από τον εξοπλισμό κατασκευής, και θα επιφέρουν μικρές και παροδικές οχλήσεις στους κατοίκους της περιοχής. Κατά την λειτουργία του έργου, αναμένονται θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία. Η παραλία, η οποία αποτελεί το κύριο τουριστικό προϊόν της περιοχής, θα προστατευτεί και θα βελτιωθεί, συμβάλλοντας έτσι και στην τουριστική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ο ύφαλος κυματοθραύστης θα αποτελέσει ένα νέο οικότοπο για την ανάπτυξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ενώ το γεγονός πως θα βρίσκεται 2,5 μέτρα κάτω από την στάθμη της θάλασσας, δεν θα προκαλέσει επιπτώσεις στο τοπίο και την αισθητική.

philenews.com

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024