Αγία Νάπα με νέο… προφίλ!

DSC 5946 001 Γιάννης Καρούσος, Νέα Αμμοχώστου

Του Μαρίνου Παυλικκά
(Από την εφημερίδα “ΣΗΜΕΡΙΝΗ” της Κυριακής 18/3/2018)

Η πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου Αγίας Νάπας για «μπλόκο» στις «ορδές» των νεαρών μεθυσμένων τουριστών που κυκλοφορούν ημίγυμνοι στην πλατεία της πόλης δεν εξέπληξε δυσάρεστα κανένα. Επιτέλους, η Αγία Νάπα, έλαβε τη γενναία απόφαση να απαλλαγεί από το «χαμηλού οικονομικού υποβάθρου» τουριστικό ρεύμα, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη για ένα νέο είδος «ακριβού» τουρισμού. Όσο κι αν ακούγεται ρατσιστικό στα αφτιά μας, στη γλώσσα του τουριστικού μάρκετινγκ, ο διαχωρισμός του «προϊόντος» γίνεται ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της ηλικίας, της οικονομικής κατάστασης ή και της οικογενειακής κατάστασης. Αυτό έπραξε και ο πρώτος Δήμος παγκύπρια που φανερά και με μία επιθετική καμπάνια φαίνεται να αλλάζει ριζικά το branding του.

a 1 Γιάννης Καρούσος, Νέα Αμμοχώστου

Οι αποφάσεις

Όπως ανέφερε κάποτε ο πρώτος στη λίστα του Forbes με τους πολυεκατομμυριούχους για το 2018 και ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, «η ταυτότητα, το branding ενός οργανισμού ή μιας πόλης, είναι όπως τη φήμη που έχει ένα άτομο. Χτίζουμε τη φήμη μας προσπαθώντας να κάνουμε ό,τι είναι δύσκολο και να το κάνουμε καλά». Αυτό προσπαθεί η Αγία Νάπα. Να αλλάξει ριζικά τη φήμη της, να χτίσει νέα εικόνα και να προσελκύσει ένα νέο είδος τουρισμού. Τούτο εξάλλου προνοεί και η νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό μέχρι το 2030, όπως εκπονήθηκε από Ισπανούς εμπειρογνώμονες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αν η στρατηγική απαιτεί να βρούμε την κότα με τα χρυσά αβγά αποκαθιστώντας την εικόνα της χώρας μας, προσελκύοντας νέο είδος τουριστικού ρεύματος, το παραλιακό θέρετρο της επαρχίας Αμμοχώστου τολμά να το πράξει πρώτο.

Πρόσφατα, ο Δήμος Αγίας Νάπας απέστειλε επιστολή σε ταξιδιωτικά πρακτορεία της Μεγάλης Βρετανίας και του εξωτερικού, ενημερώνοντάς τους ότι από τούδε και στο εξής, η Αγία Νάπα δεν θα ανέχεται πλέον τις παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα των τουριστών οι οποίοι με τον τρόπο αυτό σπιλώνουν την εικόνα που προσπαθεί να χτίσει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ενημερώνει ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι στενότερες σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί με την Αστυνομία αλλά και η προώθηση των διαδικασιών για εγκατάσταση κυκλώματος παρακολούθησης στα κεντρικά σημεία του Δήμου για πρόληψη και καταστολή των παράνομων συμπεριφορών.

Δεν πρωτοπορεί…

Η απόφαση της Αγίας Νάπας δεν είναι καινούρια. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολούθησαν κι άλλοι όμοιου χαρακτήρα προορισμοί όπως το Μαγκαλούφ στη Μαγιόρκα, η Ίμπιζα και το Χβαρ στην Κροατία, οι οποίοι φημίζονταν για τα ξέφρενα πάρτι και τη διασκέδαση. Στην περίπτωση, μάλιστα του Χβαρ, η υποδοχή των τουριστών γίνεται πλέον περισσότερο με απειλές για πρόστιμα παρά με καλωσορίσματα. Ο Δήμαρχος της πόλης του Χβαρ, στο ομώνυμο νησί, Riki Novak, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο σε εκτενές αφιέρωμα στην New York Times ότι «το τουριστικό ρεύμα που επικεντρώνεται μόνο στα πάρτι και στη διασκέδαση είναι πλέον ανεπιθύμητο», διεξάγοντας παράλληλα μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των τουριστών για τα τσουχτερά πρόστιμα που τους περιμένουν: €500 για όσους δεν φορούν μπλούζα μέσα στην πόλη, ή €700 για όσους πίνουν, τρώνε ή κοιμούνται σε δημόσιους χώρους!

a1 Γιάννης Καρούσος, Νέα Αμμοχώστου

Χρήσιμο εργαλείο το βαρόμετρο

Τις κατευθυντήριες γραμμές για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η Αγία Νάπα τα επόμενα χρόνια καθόρισε το βαρόμετρο, μία μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε ο Δήμος και η οποία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, και κατά την οποία δημότες και επιχειρηματίες της Αγίας Νάπας αλλά και τουρίστες αξιολογούν τα διάφορα χαρακτηριστικά, την αποδοτικότητα, την εικόνα και τις υπηρεσίες της δημοτικής αρχής.

Το αναμφίβολα τολμηρό εγχείρημα του Δήμου Αγίας Νάπας είχε θετικό αντίκτυπο, καθώς διαφάνηκαν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η πόλη παραμένει ως ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ενώ κατέδειξε προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο και σε δηλώσεις του στη «Σ», πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο, μέσω του οποίου ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει καταστεί ως ο πρώτος Δήμος στην Κύπρο που σε ετήσια βάση θα αξιολογείται από τους τουρίστες και τους δημότες του.

Ήλιος και θάλασσα

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του Δήμου Αγίας Νάπας κυριότεροι λόγοι που επιλέγουν οι ξένοι τουρίστες την Αγία Νάπα είναι ο Ήλιος και η Θάλασσα και οι μικρής διάρκειας διακοπές. Για τους ντόπιους επισκέπτες, οι κυριότεροι λόγοι επίσκεψης είναι η θάλασσα και οι παραλίες και η νυχτερινή διασκέδαση.

Πρώτα σε προτιμήσεις για τους ξένους επισκέπτες φαίνεται να είναι τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, αφού τα επιλέγουν για τη διαμονή τους η συντριπτική πλειοψηφία (48%). Ακολουθούν τα ξενοδοχεία τριών αστέρων και τα Hotel Apartments με ποσοστό 12% έκαστο. Ξενοδοχεία πέντε αστέρων φαίνεται ότι προτιμούν μόνο το 4% των επισκεπτών. Παράλληλα, όσον αφορά στη διαμονή, τα 61% των τουριστών ταξιδεύουν στην Αγία Νάπα μέσω οργανωμένου πακέτου, ενώ το 47% επιλέγει All Inclusive πακέτα.

Το 53% των ξένων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι για πρώτη φορά επισκέπτονται την Αγία Νάπα, το 17% απάντησε ότι επισκέπτονται την Αγία Νάπα δύο φορές, τρεις φορές το 9% και τέσσερεις ή περισσότερες φορές το 19%.

Από την πλευρά τους οι Κύπριοι επισκέπτες δήλωσαν ότι επισκέπτονται κατά 37% την Αγία Νάπα μία φορά τον χρόνο. Το 23% 2-3 φορές τον χρόνο, ενώ οι συχνοί επισκέπτες ανέρχονται στο 37%. Συγκεκριμένα, το 14% των κυπρίων ερωτηθέντων επισκέπτονται την Αγία Νάπα μία φορά ανά εξάμηνο, το 13% μία φορά το τρίμηνο και το 10% κάθε μήνα.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση της Αγίας Νάπας, τόσο οι ξένοι όσο και οι ντόπιοι τουρίστες δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι, οι μεν ξένοι τουρίστες κατά 53%, οι δε Κύπριοι κατά 41%.

Οι ξένοι επισκέπτες αξιολόγησαν με την υψηλότερη βαθμολογία τις ξενοδοχειακές μονάδες και τη φιλοξενία και φιλικότητα των κατοίκων, ενώ οι κύπριοι επισκέπτες τη νυχτερινή ζωή, τις παραλίες και τα μέσα συγκοινωνίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι 49% των ξένων επαναλαμβανόμενων τουριστών έχουν δηλώσει ότι η Αγία Νάπα έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με την τελευταία επίσκεψή τους ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κυπρίων (48%) πιστεύουν ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ξένους επισκέπτες (71%) δήλωσαν ότι είναι πιθανό ή πολύ πιθανό να επισκεφθούν ξανά την Αγία Νάπα για τις διακοπές τους.

a2 Γιάννης Καρούσος, Νέα Αμμοχώστου

Ικανοποιημένοι οι δημότες αλλά…

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που φαίνεται να απασχολούν τους δημότες Αγίας Νάπας φαίνεται να είναι η ηχορύπανση, τα τετράτροχα οχήματα αλλά και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αυτές φαίνεται να θεωρούν ότι είναι και οι άμεσες προτεραιότητες του Δήμου, αφού οι περισσότεροι δημότες Αγίας Νάπας δήλωσαν ότι στις άμεσες προτεραιότητες πρέπει να είναι η επίλυση του προβλήματος της ηχορύπανσης, το θέμα της ασφάλειας και τα τετράτροχα οχήματα.

Παρ’ όλα αυτά το 60% των δημοτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη Γενική Εικόνα του Δήμου, το 61% ικανοποιούνται από την εξυπηρέτηση της Δημοτικής Υπηρεσίας, το 50% είναι ευχαριστημένοι από την ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δημοτών και το 49% δηλώνουν ικανοποίηση από την ανταπόκριση του Δήμου σε έκτακτες ανάγκες.

Επίσης, όσον αφορά στις λειτουργίες του Δήμου, το 49% αξιολογούν πολύ θετικά την Οικονομική Διαχείριση, ενώ πολύ θετικά αξιολογούν την οργάνωση και αποδοτικότητα της δημοτικής μηχανής το 56%.

Οι πονοκέφαλοι

Όσον αφορά στους επιχειρηματίες, τα σημαντικότερα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν είναι η κακής ποιότητας τουρισμός και τα All Inclusive των ξενοδοχείων.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των επιχειρηματιών (74%) αξιολογούν θετικά ή πολύ θετικά την Αγία Νάπα ως χώρο επιχειρησιακής ανάπτυξης, ενώ πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι τα θετικά στοιχεία που πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί επιχειρησιακή δραστηριότητα είναι οι παραλίες, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2017 και ερωτήθηκαν 300 ξένοι επισκέπτες, 300 κύπριοι επισκέπτες, 300 δημότες Αγίας Νάπας και 150 επιχειρηματίες.

Εξυγίανση οικονομικών και αύξηση πλεονασμάτων

Το δεύτερο στοίχημα του Δήμου Αγίας Νάπας, πέραν της αναβάθμισης της τουριστικής της υποδομής είναι και η εκ των έσω αναδιάρθρωση, κάτι που φαίνεται πως έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν κατά τον Απολογισμό των Οικονομικών από τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, τα έσοδα κατά το 2017 ήταν κατά €824.168 σε σχέση με το 2016. Τα έξοδα, επίσης, μειώθηκαν κατά 643 χιλ. ευρώ με ένα πλεόνασμα της τάξης των €2,5 εκατομμυρίων Συγκριτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ το 2012 η Αγία Νάπα κατέγραφε πλεόνασμα μόλις 14 χιλιάδων ευρώ, κατά το 2018 θα καταγράψει, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2.7 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα.

Παράλληλα, τα δάνεια μειώθηκαν από €6.5 εκ. το 2012, σε €5 εκ. το 2017 με προϋπολογισμό τη μείωσή τους στα €2.6 εκ. κατά το 2018.

Σημαντικό κίνητρο για την οικονομική εξυγίανση είναι τα έσοδα από τις παραλίες. Η διαχείρισή τους από τον ίδιο τον Δήμο κατέδειξε θετικό πρόσημο στα στοιχεία, αφού κατά το 2017 τα έσοδα ανήλθαν σε €3.1 εκατομμύρια σε σχέση με 899 χιλιάδες ευρώ το 2012. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι κατά το 2018, τα έσοδα θα αγγίξουν τα €3.2 εκ. και τα πλεονάσματα από τη διαχείριση των παραλιών το €1.7 εκ.

Σχετικό, βέβαια, με τα προγραμματιζόμενα έργα στην πόλη και το διαθέσιμο κονδύλι για αναπτυξιακά έργα. Συγκεκριμένα, οι αναπτυξιακές δαπάνες κατά το 2018 πρόκειται να είναι 2.3 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες συγκριτικά με το 2012 και κατά 954 χιλιάδες ευρώ υψηλότερες σε σχέση με το περασμένο έτος. Κατά το 2017, είχαν διατεθεί για αναπτυξιακές δαπάνες 1,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος θα διατεθούν €2.730.000.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ