ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νηπιαγωγείο, κέντρο αυτισμού και συνεδριακό κέντρο από εταιρεία γηπέδου γκολφ

Έτοιμος να παραχωρήσει μετοχές ή κέρδη για κοινωφελή έργα σε Δήμο και Εκκλησία δηλώνει ο διευθυντής της εταιρείας γηπέδου γκολφ Αγίας Νάπας

Στιγμιότυπο 2019 11 07 14 exclusive, γηπεδο γκολφ, Νέα Αμμοχώστου

Σημαντικά κοινωφελή έργα είναι έτοιμη να δημιουργήσει η εταιρεία που προτίθεται να κατασκευάσει το γήπεδο γκολφ στην Αγία Νάπα.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2019, ο Διευθυντής και μέτοχος της εταιρείας “Ayia Napa Forest Golf Ltd”, Χρίστος Κοιτάζος, απαριθμεί τα όσα θετικά αναμένεται να προκύψουν από τη δημιουργία του γηπέδου γκολφ στην Αγία Νάπα.

Στην επιστολή ο Διευθυντής της εταιρείας αναφέρει ότι ο κυριότερος λόγος ανάμειξής του για τη δημιουργία του έργου από το 1992 μέχρι σήμερα ήταν και παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η δημιουργία ενός τεραστίου έργου ποιοτικής τουριστικής υποδομής που θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Για τον λόγο αυτό, στην επιστολή ξεκαθαρίζει και τη δέσμευσή του την οποία κατέθεσε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Αγίας Νάπας σε συνεδρίαση που παρευρέθηκε και ο ίδιος στις 25 Οκτωβρίου 2019, ότι όποιοι δημότες επιθυμούν μπορούν να αποταθούν στον ίδιο για να μεταβιβάσει τις μετοχές που κατέχει στην εταιρεία με την υπόσχεση να συνεχίσουν την προσπάθεια και τον αγώνα που αδιάλειπτα και με συνέπεια εδώ και 27 χρόνια υπηρετεί ο ίδιος, σύμφωνα με όσα αναφέρει, για επίτευξη του στόχου, τη δημιουργία, δηλαδή, έστω ενός γηπέδου γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου.

Στην επιστολή ο Διευθυντής της “Ayia Napa Forest Golf Ltd” δηλώνει ανεπιφύλακτα πως αν η πιο πάνω πρόθεση δεν υλοποιηθεί, θα προχωρήσει άμεσα με την υπογραφή Συμφωνίας Δέσμευσης προς τον Δήμο και την Εκκλησία Αγίας Νάπας στην οποία να αναφέρεται ότι οποιαδήποτε οφέλη και κέρδη αποκομίσει από τη συμετοχή του στην εταιρεία, θα προσφερθούν στον Δήμο Αγίας Νάπας και για άλλα κοινωφελή έργα και ιδρύματα όπως αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν ότι θα γίνουν από την εταιρεία:

  • Γηροκομείο και Κέντρο Αυτισμού
  • Νέο Νηπιαγωγείο
  • Έργα Αναβάθμισης στο Μοναστήρι
  • Μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο

Αλλά και προς την Εκκλησία για ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου προς τις αδύνατες και ευάλωτες οικογένειες της ενορίας της Αγίας Νάπας.

1 002 exclusive, γηπεδο γκολφ, Νέα Αμμοχώστου

2 002 exclusive, γηπεδο γκολφ, Νέα Αμμοχώστου

Το ιστορικό του έργου

Σύμφωνα με συνοδευτικό υπόμνημα της εταιρείας το ιστορικό του έργου έχει ως εξής:

Η “Ayia Napa Forest Golf Ltd” συστάθηκε το 1998 από τους Ξενοδόχους της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ με στόχο την προσέλκυση χειμερινού τουρισμού, την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την απάμβλυνση της εποχικότητας που μαστίζει διαχρονικά την περιοχή.

Για τη δημιουργία του υπό αναφορά έργου υπάρχουν οι πιο κάτω Υπουργικές Αποφάσεις:

1998: Απόφαση για εκμίσθωση δασικής γης στο Δάσος Αγίας Νάπας προτού αυτό ενταχθεί στο Δίκτυο Φύση 2000, στην “Ayia Napa Forest Golf Ltd” για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ χωρίς οικιστική ή εμπορική ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό είχε υπογραφτεί και σχετική σύμβαση. Λόγω του περιορισμού που είχε τεθεί, το έργο δεν προχώρησε καθότι ήταν οικονομικά ασύμφορο.

3/10/2007: Η προσπάθεια ανανεώθηκε με τη συμβολή και των τοπικών Αρχών και λήφθηκε νέα Υπουργική Απόφαση για ανανέωση της σύμβασης για άλλα 4 χρόνια ούτως ώστε να γίνει προσπάθεια να εξευρεθεί επενδυτής για την υλοποίηση του έργου. Για τον σκοπό αυτό είχε ληφθεί και σχετική, μη απαγορευτική, υπό όρους γνωμάτευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ημερομηνία 2/12/2007 ή οποία αφού αναγνωρίζει το γεγονός ότι η εκμίσθωση αυτή είχε γίνει πριν την ένταξη της υπό αναφορά γης στο Φύση 2000 καταλήγει με τη θέση ότι σε περίπτωση που το Κράτος αποφασίσει να επιτρέψει την ανάπτυξη, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

3/10/2013: Απόφαση για εκμίσθωση κρατικής δασικής γης στο Δάσος Αγίας Νάπας στην L.K Mazeri (Cavo Greko Golf Resort) Ltd για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου 61.614 για τη δημιουργια 14 γηπέδων γκολφ στην Κύπρο με κίνητρα.

26/2/2014: Μετά από προτροπή του Κράτους με στόχο να μην επιβαρυνθεί η περιοχή του Φύση 2000 με 2 γήπεδα γκολφ και με τη σύμφωνη γνώμη των 2 εταιρειων, λήφθηκε νέα Υπουργική Απόφαση για ακύρωση της εκμίσθωσης προς την Ayia Napa Forest Golf Ltd και ταυτόχρονη μεταφορά της στην τοποθεσία στην οποία βρισκόταν η εκμισθωμένη γη προς την LK Mazeri (Cavo Greko Golf Resort) Ltd.

Ειναι σημαντικο να σημειωθεί ότι η νέα τοποθεσία η οποία βρίσκεται στα ανατολικά όρια του Δικτύου Φύση 2000 είχε επιλεγεί από τη μια γιατί γειτνίαζε με ιδιωτική γη επί της οποίας θα γινόταν η εμπορική ανάπτυξη και από την άλλη είχε κριθεί ως περιοχή χωρίς ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι για την εκμίσθωση του 2007 είχε καταβληθεί από την Ayia Napa Forest Golf Ltd το μίσθωμα των €250.000 που καθόριζε η συμφωνία.

18/6/2014: Απόφαση για παροχή των κινήτρων που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση με aρ.61.614 για τη δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ στην Κύπρο με κίνητρα στην Ayia Napa Forest Golf Ltd.

Με βάση και την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Ayia Napa Forest Golf Ltd προχώρησε με την ετοιμασία όλων των απαραίτητων μελετών και υπέβαλε αίτηση για Πολεοδομική Άδεια το 2017 και ενώ η αίτηση βρισκόταν στο στάδιο της τελικής εξέτασης, προέκυψαν προβλήματα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, κάτι που τελικά οδήγησε στην απόρριψη της αιτούμενης άδειας από την Πολεοδομία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προχώρησε με τις απαιτούμενες μελέτες και αιτήσεις έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι υπήρχε η εκμίσθωση της γης από το Κράτος και οι σχετικές εγκρίσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία του έργου στη συγκεκριμένη περιοχή, εξού και υποβλήθηκε Ιεραρχική Προσφυγή για την πιο πάνω απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Πολεοδομίας.

Μετά από πολύ προσεκτική μελέτη της πρότασης του Υπουργείου Γεωργίας για μεταφορά της Άδειας σε άλλη περιοχή που δεν εμπίπτει στα όρια του Σχεδίου Φύση 2000 για την υλοποίηση του έργου χωρίς προβλήματα και παρόλα όσα αναφέρονται πιο πάνω, η εταιρεία αποφάσισε ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί την πρόταση, νοουμένου ότι η εταιρεία δεν θα βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση από ότι είναι σήμερα σε ότι αφορά τη δυνατότητα ανάπτυξης που προσφέρεται στη νέα περιοχή.

Στα πλαίσια των μελετών της εταιρείας για το συγκεκριμένο ακίνητο που έχει προταθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, η εταιρεία έχει προχωρήσει με τις αναγκαίες προμελέτες/σχεδιασμούς του γηπέδου, οι οποίες κατέδειξαν ότι μπορεί να γίνει γήπεδο γκολφ, αλλά για να γίνει αυτό, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν (περίκλειστος χώρος με τη μεγαλύτερη του πλευρά να προσεγγίζει υπεραστικό δρόμο) αλλά και της ιδιομορφίας του εδάφους (μεγάλες ανισοϋψείς, κατωφέρειες με συμπαγή πετρώματα) απαιτείται μεγαλύτερη έκταση γης (584.000 τ.μ αντί για 525.000 τ.μ που προβλέπεται στην απόφαση του Υπουργικού). Ως εκ τούτου, μειώνεται αισθητά η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη που δύναται να γίνει στο υπόλοιπο του ακινήτου που απομένει μετά την αφαίρεση της έκτασης του γηπέδου γκολφ. Πιο συγκεκριμένα, στις 190.000 τ. μ που απομένουν δύναται να γίνει, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, μέγιστη ανάπτυξη 50,000 τ.μ, δηλαδή το ένα τρίτο (1/3) περίπου σε σχέση με τις 150.000 τ.μ που επιτρέπεται σε άλλα γήπεδα γκολφ.

Η πιο πάνω ανάπτυξη θα γίνει στην ανατολική πλευρά του τεμαχίου με τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται οι υπάρχουσες αναπτύξεις αλλά και η οποιαδήποτε περιορισμένη βλάστηση. Τα δένδρα θα προστατευτούν και θα διαφυλαχτούν σύμφωνα και με τους όρους που υπάρχουν και στις προηγούμενες συμβάσεις με το Τμήμα Δασών αλλά και με βάση τις ανάγκες του έργου όπου θα προστεθούν και άλλα παραδοσιακά δένδρα της Κύπρου και άλλη βλάστηση ώστε να καταστεί η περιοχή μία τεράστια όαση και πνεύμονας πρασίνου, προσβάσιμου και ορατού.

Με τη σύμβαση της μίσθωσης που θα υπογραφτεί διασφαλίζονται επαρκώς τα συμφέροντα του Κράτους καθότι το Τμήμα Κτηματολογίου θα υπολογίσει την αξία της κρατικής δασικής γης και με βάση αυτή το ενοίκιο της μίσθωσης με βάση τον συντελεστή δόμησης και κάλυψης επί του εμβαδού της ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, με βάση τις εκτιμήσεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες τριτοβάθμιου νερού για την άρδευση των χώρων βοηθώντας ταυτόχρονα και την επίλυση του θέματος της διάθεσης του πλεονάζοντος νερού που προκύπτει από τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής.

To ακίνητο ευρίσκεται εκτός του δικτύου Φύση 2000 και αποτελεί το νοτιοανατολικό μέρος του Κρατικού Δάσους Σωτήρας. Λόγω της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου κατά μήκος ολόκληρου του βόρειου μέρους του ακινήτου, είναι αποκομμένο από το υπόλοιπο δάσος, γεγονός πολύ σημαντικό από μόνο του, αφού ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις επί της γειτνιάζουσας περιοχής. Η περιορισμένη φυσική βλάστηση της περιοχής αποτελείται κυρίως από ακακίες, φρύγανα, διάσπαρτους αόρατους με λίγα πεύκα και ευκαλύπτους, κυπαρίσσια και σχοινιές κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών δεν έχουν εντοπιστεί απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι τα υφιστάμενα πεύκα, κυπαρίσσια και αόρατοι θα διαφυλαχτούν, κρίνεται ότι δε θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές οικολονικές επιπτώσεις.

Νοείται ότι η τεράστια αξία του έργου ως έργο υποδομής για την περιοχή θα προσφέρει σημαντικά στην απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας που μαστίζει την περιοχή εδώ και δεκαετίες. Συνάμα θα δημιουργηθούν 400-500 νέες θέσεις εργασίας επί δωδεκάμηνης βάσης με θετικά αποτελέσματα στα ανεργιακά ταμεία του Κράτους. Επιπρόσθετα μέσα στα πλαίσια των αντισταθμιστικών μέτρων Κοινοτικής Ανάπτυξης και Ευημερίας θα προσφερθούν στον Δήμο Αγίας Νάπας έργα εκατομμυρίων όπως:

  • Γηροκομείο – Κέντρο Ευγηρίας
  • Κέντρο Αυτισμού
  • Νέο Νηπιαγωγείο
  • Έργα ανάπλασης του Μοναστηριού
  • Συνεδριακό κέντρο και αίθουσα εκδηλώσεων 1500 ατόμων μέσα στους χώρους του έργου για χρήση και από τον Δήμο.

3 002 exclusive, γηπεδο γκολφ, Νέα Αμμοχώστου 4 002 exclusive, γηπεδο γκολφ, Νέα Αμμοχώστου 5 002 exclusive, γηπεδο γκολφ, Νέα Αμμοχώστου

Famagusta.News