Αγια Ναπα

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Ολοκληρώθηκε η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια ιδιαίτερα σημαντική διεθνής δράση διεξήχθη στις 18-20 Απριλίου 2024 στην Αγία Νάπα. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου (Γραφείο Μουσικής Μέσης Εκπαίδευσης) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας διοργάνωσε την 6η Διεθνή Μουσική Ολυμπιάδα.

Ο θεσμός της Διεθνούς Μουσικής Ολυμπιάδας, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 στο Ταλίν της Εσθονίας, έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης διεθνών επαφών στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης στη μουσική και αισιοδοξεί να συμβάλει στην επίτευξη διεθνών και ευρωπαϊκών στόχων, όπως η συμβολή στην ειρήνη, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ο σεβασμός της πολιτιστικής και της γλωσσικής πολυμορφίας.

Η εκδήλωση αυτή που συγκέντρωσε ταλαντούχους μουσικούς από εννέα συνολικά χώρες και πρόσφερε ένα μοναδικό θέαμα γεμάτο εντυπωσιακές ερμηνείες και σύγχρονες μουσικές δημιουργίες που κάλυπταν μια πλειάδα μουσικών ειδών και πολιτισμών. Η διοργάνωση άνοιξε με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελετή έναρξης στην οποία συμμετείχε η ορχήστρα και χορωδία του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας – Μουσικού Σχολείου Λάρνακας, την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στις 19:30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Θάλασσα στην Αγία Νάπα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Γεωργία Νεοφύτου, το σύμβολο της Διεθνούς Μουσικής Ολυμπιάδας, από την εκπρόσωπο της Ολυμπιακής Ομάδας της Εσθονίας, κ. Kristi Kiilu. Σημειώνεται ότι, στην Εσθονία διεξήχθη η τελευταία διαζώσης Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα το 2018.

Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν ομάδες από 9 χώρες: Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρο, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία και Τσεχία. Στην Αγία Νάπα έφθασαν στις 18 Απριλίου 2024, τα 10 άτομα της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, 28 διαγωνιζόμενοι, 9 συνοδοί των ολυμπιακών ομάδων και συνολικά 50 άτομα μαθητές, μαθήτριες και ενήλικες που συνόδευσαν τις ομάδες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής ήταν ο διεθνούς φήμης Κύπριος συνθέτης, Μάριος Ιωάννου Ηλία.

Το διαγωνιστικό μέρος άρχισε με τον Διαγωνισμό Μουσικών Γνώσεων που διεξήχθη την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 το πρωί στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Κάβο Γκρέκο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας διεξήχθηκε ο Διαγωνισμός Φωνητικής Εκτέλεσης το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Γιώργος Σεφέρης, στην Αγία Νάπα, παρουσία ακροατηρίου. Τόσο ο διαγωνισμός φωνητικής εκτέλεσης όσο και ο διαγωνισμός σύνθεσης παρουσιάζονται σε μορφή ανοιχτής συναυλίας, στο ευρύ κοινό. Ο Διαγωνισμός Σύνθεσης διεξήχθη το Σάββατο 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γιώργος Σεφέρης με την παρουσίαση πρωτότυπων έργων που δημιουργήθηκαν από τους διαγωνιζόμενους και τις διαγωνιζόμενες ειδικά για την εν λόγω διοργάνωση.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Οργανωτική Επιτροπή της Διεθνούς Μουσικής Ολυμπιάδας ευχαριστεί θερμά την Κριτική επιτροπή για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό της, καθώς και για τον κρίσιμο ρόλο της στην επιτυχία της εκδήλωσης, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των επιδόσεων των διαγωνιζομένων. Ο πλήρης κατάλογος των νικητών και των διακρίσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.imuo2024.org

Η διεθνής αυτή δράση ολοκληρώθηκε με μια φαντασμαγορική εκδήλωση, γεμάτη ενθουσιασμό, συγκίνηση και μουσικές από όλο τον κόσμο. Η τελετή λήξης που διοργανώθηκε το Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, στις 19:30, στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με τη συμμετοχή των Χορωδιών του Γυμνασίου και Λυκείου Κοκκινοχωρίων – Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου και της Παγκύπριας Χορωδίας Ομοίων Φωνών Μουσικών Σχολείων Κύπρου, VOX VENUS, σηματοδότησε το τέλος μιας αξέχαστης διοργάνωσης μετά από δύο ημέρες γεμάτες εξαιρετικές επιδόσεις και μοναδικές εμπειρίες.

Η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μια πολύτιμη πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής και μουσικής δημιουργίας, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη μετασχηματιστική δύναμη της μουσικής, τη μοναδική δυνατότητά της να ξεπερνά σύνορα, γλώσσες και πολιτισμούς επιτυγχάνοντας να μεταδώσει ένα ξεχωριστό μήνυμα επικοινωνίας και συνεργασίας.

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024