ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ/ Ομαδικός βιασμός: Στέλνει την Κύπρο στο ΕΔΑΔ η Βρετανίδα – Τί επικαλείται

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ετοιμάζεται να προσφύγει η Βρετανίδα

8738f5d3042635b3b64cbfc9feb5a009 exclusive, βιασμός

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ετοιμάζεται να προσφύγει η Βρετανίδα, μετά την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης για δημόσια βλάβη μετά από ψευδή καταγγελία. Πρόκειται για τη Βρετανίδα, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπέστη βιασμό σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αγία Νάπα από ομάδα νεαρών Ισραηλινών.

Υπενθυμίζεται ότι με μια πολυσέλιδα απόφαση, το Ανώτατο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, δείχνοντας τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις από πλευράς του Δικαστή, M. Παπαθανασίου, της Αστυνομίας και της Κατηγορούσας Αρχής.

Αν και είχε αναφερθεί από τη νομική της ομάδας ότι θα προσέφευγε στο ΕΔΑΔ εάν δεν ανατρεπόταν η καταδικαστική απόφαση, τελικά οι δικηγόροι της αποφάσισαν να οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω της άρνησης της Γενικού Εισαγγελέα να ανοίξει ξανά την υπόθεση.

Ο επικεφαλής της νομικής της ομάδας, Michael Polak, ανέφερε στη DailyMail ότι: «Μετά την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης, η κοπέλα και η οικογένειά της ήλπιζαν ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα άνοιγαν ξανά την υπόθεση, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν και αυτό μας έχει απογοητεύσει.

Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα λήφθηκε μετά την επιτυχημένη προσφυγής της πελάτισσάς μας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου όπου αυτό το Δικαστήριο όχι μόνο εξέθεσε πολλές νομικές αστοχίες στην υπόθεση εναντίον της αλλά ανέδειξε και τις διαδικαστικές αστοχίες στην έρευνα της καταγγελίας της για βιασμό.

Στην Κύπρο, η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να κινήσει ή να διακόψει τις ποινικές διώξεις δεν υπόκειται σε καμία έφεση ή επανεξέταση. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εγχώρια ένδικα μέσα για την πελάτισσα μας για να αμφισβητήσει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην διατάξει τη διεξαγωγή κατάλληλης έρευνας σχετικά με την καταγγελία για βιασμό».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «παραμένουμε αποφασισμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη για την πελάτισσα μας και να προκαλέσουμε αλλαγές, ώστε τα θύματα σεξουαλικών αδικημάτων να αντιμετωπίζονται δίκαια στην Κυπριακή Δημοκρατία στο μέλλον. Αυτός παραμένει ένας άπιαστος στόχος και, από όσο γνωρίζουμε, η Κυβέρνηση της Κύπρου απέτυχε να προβεί αναθεώρηση θετικών αλλαγών για την προστασία των θυμάτων σεξουαλικών αξιωμάτων από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την ισχυρή του απόφαση τον Ιανουάριο του 2022.

Είμαστε βέβαιοι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μας δικαιώσει και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τον Γενικό Εισαγγελέα να επανεξετάσει την απόφασή του σε αυτή την υπόθεση».

Σύμφωνα πάντα με τη DailyMail,εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε μόνο: «Η Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας κοινοποίησε την απόφασή της στον δικηγόρο της Βρετανίδας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι περισσότερο».

Πηγή: sigmalive