Αγια Ναπα

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου (ΦΩΤΟ)

Με στραμμένα τα βλέμματα στην Αμμόχωστο τελέστηκαν στο Δημοτικό Μουσείο THALASSA σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα τα εγκαίνια της Προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης τελέστηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ (18 Ιανουαρίου 2023) στο Δημοτικό Μουσείο THALASSA από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου τα εγκαίνια της Προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου παρουσία επισήμων, καλλιτεχνών και εκπροσώπων τοπικών φορέων των δύο πόλεων.

Στο χαιρετισμό της, τον οποίο άρχισε και τελείωσε με στίχους του μεγάλου μας ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τα διασωθέντα έργα που είχαν την τύχη να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και θα εκτίθενται προσωρινά στο Δημοτικό Μουσείο της Αγίας Νάπας, θα θυμίζουν στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και στους ξένους επισκέπτες ότι το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου παραμένει άλυτο και ότι ο πόθος για επιστροφή στη γη που νοστάλγησε περισσότερο κάθε Κύπριος, στη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο, παραμένει άσβεστος.

Διαβεβαίωσε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής και ως βουλεύτρια θα στέκεται με ειλικρίνεια δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ενημέρωση και διαφώτιση για τον αγώνα της πατρίδας μας προς μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε επίσης, ότι θεωρεί ύψιστης σημασίας τη μετάδοση της γνώσης όσον αφορά στον σύγχρονο κυπριακό πολιτισμό, ειδικότερα για τις νεότερες γενιές τονίζοντας με έμφαση ότι οι νέες και οι επόμενες γενιές πρέπει να ξέρουν και ότι «εμείς πρέπει να τους μάθουμε γιατί η βιωσιμότητα των μικρών λαών βασίζεται θεμελιωδώς στην πνευματική τους περιουσία, που δεν υπολογίζεται ούτε με χρόνο ούτε με χρήμα».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε ότι είναι τεράστια η τιμή για τον Δήμο Αγίας Νάπας, να φιλοξενεί τα εικαστικά έργα της κυπριακής Βασιλεύουσας και διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο ο Δήμος θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών του κάθε πρόσφυγα και του κάθε Αμμοχωστιανού αλλά και ότι το προσωρινό αυτό κληροδότημα, η ιερή αυτή παρακαταθήκη όπως χαρακτηριστικά είπε θα διαφυλάσσεται από τη δημοτική αρχή ως κόρη οφθαλμού εδώ στο Μουσείο Θάλασσα μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή του στη γενέτειρά του.

Οι δημιουργίες αυτές αποτελούν αυτούσια κατάλοιπα του μητροπολιτικού μας Δήμου, καταπίστευμα ανεκτίμητης υλικής και προπάντων συναισθηματικής αξίας, γι’ αυτό το χρέος μας σημείωσε είναι βαρύ και η επιστροφή επιβεβλημένη. «Μέσα από την τέχνη, το πλέον λυτρωτικό καταφύγιο της ψυχής, μπορούμε να τροφοδοτούμε τη μνήμη και να κρατάμε τον σηματοδότη της επιστροφής ζωντανό για εμάς, για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας». «Από τον τόπο αυτό», πρόσθεσε «η μνήμη θα στρέφεται στο παρελθόν και τα εκτοπισμένα έργα θα επικοινωνούν στους χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, όσα η βουβή πόλη για μισό σχεδόν αιώνα δεν μπόρεσε να βροντοφωνάξει».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου στη δική του ομιλία χαρακτήρισε την τέλεση των εγκαινίων της Προσωρινής Πινακοθήκης ένα σημαντικότατο πολιτιστικό γεγονός που στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού και υπόσχεσης πως ουδέποτε ξεχνούμε και αέναα αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Αμμοχώστου ελπίζοντας και διεκδικώντας την απελευθέρωση του τόπου μας.

Στο δικό του χαιρετισμό τον οποίο διάβασε εκπρόσωπός του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού δρ. Γιάννης Τουμαζής εξέφρασε τη βαθύτατη του συγκίνηση για την εκδήλωση μιας και όπως είπε στη διαδικασία της επιστροφής είχε ενεργό εμπλοκή και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της διαδικασίας. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιστροφή των πινάκων καθώς και στη λειτουργία της προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου στο Μουσείο THALASSA και ευχήθηκε όπως η συγκινητική αυτή έκθεση, αλλά και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις να γίνουν μέρος της καθημερινότητας, ως κοινωνοί ελπίδας και εκφραστές της αποφασιστικότητάς μας για επιστροφή και επανένωση της πατρίδας μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τον χαιρετισμό του διάβασε η επιμελήτρια της Πινακοθήκης Πειραιά κυρία Ευαγγελία Μπαφούνη, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη 18η Ιανουαρίου 2023 ημέρα ορόσημο για την Κύπρο αφού μετά από 49 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, η Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου βρίσκει πάλι μία έδρα έστω και προσωρινή και συγχάρηκαν τους δύο Δήμους για τη συνεργασία.

Στη συνέχεια ο επιμελητής της έκθεσης κ. Ξένιος Συμεωνίδης προέβη σε εκτενή παρουσίαση της Πινακοθήκης και ακολούθως απονεμήθηκαν από τους Δημάρχους Αγίας Νάπας και Αμμοχώστου τιμητικές αναμνηστικές πλακέτες. Επίσης, προβλήθηκαν δύο ταινίες για την Αμμόχωστο και για την Πινακοθήκη και την εκδήλωση διάνθιζε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν η Μαριάννα Χατζηχρήστου (τραγούδι), Μάρα Φιλίππου (Πιάνο) και η Χορωδία Δήμου Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου/Συνθέτη Νίκου Βήχα.

 

.

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024