ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για δημιουργία γηπέδου γκολφ

4613D5AC 54AA 48BF A2C3 2D31D1FCCA52 γηπεδο γκολφ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας που υπογράφεται από εκατοντάδες δημότες της Αγίας Νάπας, επηρεαζόμενους περίοικους και χρήστες της περιοχής χωροθέτησης γηπέδου γκολφ, υπέβαλε σήμερα η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του κύριου κρατικού δάσους Σωτήρας, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Νάπας.

Σε δελτίο Τύπου της Ομάδας αναφέρεται ότι «το ψήφισμα διαμαρτυρίας υπογράφεται από 1,439 δημότες της Αγίας Νάπας και επηρεαζόμενους περίοικους/ χρήστες της περιοχής χωροθέτησης ενός γηπέδου γκολφ με παρεμφερείς οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις σε κρατική δασική γη, συνολικής έκτασης 777 δεκαρίων (777,700 τ.μ. / 580 σκάλες)».

Προστίθεται ότι το ψήφισμα ζητά την «άμεση απόρριψη του αιτήματος που υποβλήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία «Ayia Napa Forest Golf Ltd» και προωθείται από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο αφορά την μακροχρόνια εκμίσθωση κρατικής δασικής γης για την κατασκευή γηπέδου γκολφ, με παρεμφερείς οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις, καθώς και άμεση προστασία του κύριου κρατικού δάσους Σωτήρας, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Νάπας».

Στο υπόμνημα θέσεων που επισυνάπτεται στο ψήφισμα και δόθηκε σήμερα στον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, αναφέρεται ότι «η Ομάδα Πρωτοβουλίας θεωρεί ότι ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλουν να εισακούσουν και να λάβουν δεόντως υπόψη, πριν από τη δημιουργία τετελεσμένων, τις απόψεις και θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών, όπως αυτές εκφράστηκαν στη δημόσια παρουσίαση και συζήτηση που διεξήχθη στις 24 Οκτωβρίου 2019, στο Μουσείο Θάλασσα της Αγίας Νάπας».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης «πέραν των 130 δημοτών της Αγίας Νάπας παραχώρησαν τα στοιχεία επικοινωνίας τους με σκοπό τη συγκρότηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας» ενώ οι υπογραφές των 1,439 ατόμων κοινοποιούνται προς όλες τις συναρμόδιες Αρχές, δηλαδή Υπουργεία, Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, Επαρχιακή Διοίκηση, ανεξάρτητες αρχές, τμήματα, υπηρεσίες και τοπικές αρχές.

Μέσω του ψηφίσματος διαμαρτυρίας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας «ζητά την άμεση υποβολή αρνητικών απόψεων και θέσεων από τον Δήμο Αγίας Νάπας, ως καθ’ ύλην αρμόδια Τοπική Αρχή, αναφορικά με την αίτηση μακροχρόνιας εκμίσθωσης κρατικής δασικής γης, συνολικής έκτασης 777 δεκαρίων (777,700 τ.μ. / 580 σκάλες), μέρους του κύριου κρατικού δάσους Σωτήρας στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Νάπας, για σκοπούς δημιουργίας γηπέδου γκολφ με παρεμφερείς οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις».

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα ότι «η υποβολή αρνητικών απόψεων και θέσεων από τον Δήμο Αγίας Νάπας πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη και να στηρίζεται στις πρόνοιες και τα μέτρα του ισχύοντος Σχεδίου Ανάπτυξης, δηλαδή τη «Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας».

Προστίθεται επίσης ότι «το μεγαλύτερο μέρος της αιτούμενης για μακροχρόνια εκμίσθωση κρατικής δασικής γης έχει αναδασωθεί πριν από περίπου 30 – 40 χρόνια, μετά από πολλές προσπάθειες και με υψηλό κόστος και είναι καλυμμένο με δενδρώδη δασική βλάστηση όπως πεύκα, κυπαρίσσια, αόρατοι, ελιές, χαρουπιές, συκιές και ευκάλυπτοι. Επιπλέον, μέρος της αιτούμενης για μακροχρόνια εκμίσθωση κρατικής δασικής γης, εκμισθώνεται ήδη από το Τμήμα Δασών σε δικαιούχους γεωργούς για αρδεύσιμες καλλιέργειες».

Ακόμα «η διαθέσιμη κρατική δασική γη στην περιοχή, έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την κοινωνία. Ως εκ τούτου, η εναπομένουσα κρατική δασική γη θα πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές» σημειώνεται. Προστίθεται πως «τυχόν ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος μακροχρόνιας εκμίσθωσης κρατικής δασικής γης, θα ανάψει το πράσινο φως και για υποβολή άλλων αιτήσεων».

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας «ζητά επίσης από την καθ’ ύλην αρμόδια Τοπική Αρχή, όπως προχωρήσει άμεσα στην υποβολή σχετικής πρότασης προς το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για κήρυξη του κύριου κρατικού δάσους Σωτήρας από Προστατευτικό Δάσος σε Εθνικό Δασικό Πάρκο και εκπόνηση Δασικού Διαχειριστικού Σχεδίου».

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τη δασική νομοθεσία, συνεχίζει το δελτίο Τύπου «η Ομάδα Πρωτοβουλίας θεωρεί ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η παραχώρηση, ανταλλαγή, εκμίσθωση ή/και διάθεση κρατικής δασικής γης για ιδιωτική εκμετάλλευση, για να αποφευχθεί περαιτέρω συρρίκνωση και να διαφυλαχθεί το απόθεμα κρατικής δασικής γης που έχει απομείνει στην περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου. Η Ομάδα ζητεί ακόμα την άμεση εφαρμογή των απαραίτητων διαχειριστικών μέτρων, με σκοπό την προστασία, διατήρηση, συντήρηση, οριοθέτηση, επιτήρηση και επέκταση του κύριου κρατικού δάσους Σωτήρας, υπό τη συνεργασία του Τμήματος Δασών, των Δήμων Σωτήρας και Αγίας Νάπας και της κοινωνίας πολιτών».

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας « προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση που δεν ληφθούν δεόντως υπόψη οι απόψεις και θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών Αγίας Νάπας, καθώς και των επηρεαζόμενων περίοικων και χρηστών της περιοχής του κύριου κρατικού δάσους Σωτήρας, το ενδιαφερόμενο κοινό επιφυλάσσεται για την προστασία των θεμελιωδών περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και τη λήψη περαιτέρω δυναμικών μέτρων».

Πηγή: ΚΥΠΕ