ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Ξεκινάει η νέα τουριστική περίοδος

Pantahou Beach Ayia Napa Cyprus 16x9 01 1068x601 ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, Εαρινή Τουριστική Περίοδος, Νέα Αμμοχώστου

Σε ρυθμούς εαρινής τουριστικής περιόδου με τους πρώτους τουρίστες να κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους, βρίσκεται εδώ και δύο περίπου εβδομάδες η Αγία Νάπα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, μετουσιώνοντας σε πράξη την άποψη ότι η τουριστική περίοδος στην ελεύθερη Αμμόχωστο έχει επιμηκυνθεί τουλάχιστον ένα-ενάμιση μήνα, τα πρώτα ξενοδοχεία στην περιοχή άρχισαν να δέχονται τουρίστες από τα μέσα Μαρτίου.

Προβλέπεται, πρόσθεσε, ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι ανοικτά. Για τον Απρίλιο, πρόσθεσε, υπάρχει φέτος η ευνοϊκή συγκυρία του γεγονότος ότι το Πάσχα των Καθολικών με το Πάσχα των Ορθοδόξων είναι μεταξύ τους με διαφορά μιας εβδομάδας και ως εκ τούτου το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, αναμένεται να υπάρξει αυξημένη τουριστική κίνηση στην περιοχή. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Αγίας Νάπας ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου για προσέλκυση εγχώριου τουρισμού τις μέρες του Πάσχα, προετοιμάζεται για σειρά πασχαλινών εκδηλώσεων, οι οποίες θα απευθύνονται σε ντόπιους αλλά και ξένους.

Ο κ. Καρούσος είπε ακόμη πως εξακολουθεί να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το πώς θα κυμανθεί η φετινή τουριστική περίοδος στην ελεύθερη Αμμόχωστο και κυριότερος παράγοντας γι’ αυτό είναι η παρατεταμένη αγωνία, γύρω από το ζήτημα της ημερομηνίας και του τρόπου εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεγονός που τους κάνει για την ώρα κάπως συγκρατημένους ως προς τον προγραμματισμό των θερινών διακοπών τους στο εξωτερικό. «Χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση στον αριθμό κρατήσεων που θα γίνουν για την Αγία Νάπα και ευρύτερα την Κύπρο, από Βρετανούς», επισήμανε επίσης ο δήμαρχος Αγίας Νάπας. «Ωστόσο, όπως έχουν έρθει χρονικά τα πράγματα, το σημαντικό για την Κύπρο από τουριστικής πλευράς είναι το ζήτημα να ξεκαθαρίσει το συντομότερο, αφού οι Βρετανοί παραμένουν συγκρατημένοι σε σχέση με αντίστοιχες χρονικές περιόδους προηγούμενων ετών», είπε ο κ. Καρούσος.

Ανέφερε ακόμη ότι μπορεί η Αγία Νάπα να εξαρτά την καλή της πορεία κυρίως από το πώς θα κυμανθούν η βρετανική και η ρωσική αγορά, αλλά παρατηρούνται ταυτόχρονα και κάποιες άλλες ελπιδοφόρες τάσεις προς την περιοχή. Δηλαδή, αυξητικές τάσεις αφίξεων τουριστών από χώρες όπως ο Λίβανος και η Πολωνία, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ποιοτικοί τουρίστες και αυτό είναι μια καλή εξέλιξη. Για τη ρωσική αγορά ο κ. Καρούσος είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι τουλάχιστον θα κυμανθεί περίπου στα ίδια περσινά και πολύ καλά επίπεδα. Επισήμανε ακόμη ότι η Κύπρος θα δεχθεί και φέτος οξύ ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία, όπου η τρομακτική διολίσθηση της τουρκικής λίρας την καθιστά πλέον ελκυστικό προορισμό, από πλευράς μειωμένου κόστους.

Καθυστερεί το νομοσχέδιο για την ηχορύπανση

Την έντονη απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που διέπει την εφαρμογή νομοθεσίας με περιοριστικούς όρους όσον αφορά τα ντεσιμπέλ ήχου που εκπέμπουν κέντρα αναψυχής, δεν φαίνεται ότι θα ψηφιστεί ώστε να ισχύσει φέτος, εξέφρασε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας. Επισημαίνοντας ότι είναι η τρίτη χρονιά από τότε που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και εξακολουθεί να εκκρεμεί η ψήφισή του. «Η ηχορύπανση είναι το πρώτο παράπονο που υποβάλλουν οι τουρίστες που έρχονται στην Αγία Νάπα. Είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού. Ωστόσο, δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει στους δήμους και την Αστυνομία να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα», είπε ο κ. Καρούσος.

Πηγή: Philenews/Πάμπος Βάσιλας