Αναβαθμίζεται το παραλιακό μέτωπο Αγίας Νάπας – Πότε ξεκινούν οι εργασίες (ΕΙΚΟΝΕΣ&ΧΑΡΤΗΣ)

Τί ακριβώς θα περιλαμβάνει το έργο και λεπτομέρειες γύρω από την κατασκευή του - Κατατοπιστικός χάρτης και εικόνες

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 1300 × 700 px 57 exclusive, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Το πράσινο φως έλαβε η κατασκευή έργων για αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου στην Αγία Νάπα μετά και την ολοκλήρωση της μελέτης για εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την ειδική οικολγική αξιολόγηση.

Το FamagustaNews μετά από μελέτη της έκθεση πληροφοριών για το έργο, παρουσιάζει τί ακριβώς θα περιλαμβάνει το έργο, λεπτομέρειες γύρω από την κατασκευή του, καθώς σας δείχνει επίσης τον χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που πρόκειται να αλλάξει όψη και φωτογραφίες του σημείου.

Ο στόχος του έργου είναι η ενοποίηση και οργάνωση όλου του παραλιακού μετώπου του Δήμου Αγίας Νάπας δημιουργώντας, φιλόξενους χώρους κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, υψηλής αισθητικής για ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση και ξεκούραση, τους οποίους θα απολαμβάνουν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι δημότες καθώς και η αισθητική, ποιοτική και η κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Η δεύτερη φάση του συγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει δύο γήπεδα πετοσφαίρισης (beach volleyball court), ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (beach soccer field), ένα πάρκο για skate (skatepark), ένα γήπεδο για μπόουλ (bowl), υπαίθριο χώρο γυμναστηρίου, κερκίδες, χώρους υγιεινής/αποδυτηρίων, αποθήκες, δύο μικρά στέγαστρα για μηχανές πώλησης (vending machine), χώρους στάθμευσης για οχήματα, λεωφορεία και ταξί, χώρους πρασίνου καθώς και εγκατάσταση κατάλληλου αστικού εξοπλισμού και φωτισμού.

Κόστος – Έναρξη – Ολοκλήρωση

Το εκτιμώμενο κόστος του Έργου είναι € 2,200,000 πλέον Φ.Π.Α ενώ το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Η έναρξη του έργου εκτιμάται το Οκτώβριο 2022 και η ολοκλήρωσή του τον Απρίλιο 2024.

Τα όρια του έργου

Στην πιο κάτω εικόνα παρουσιάζονται τα όρια του έργου ενώ, για την ευκρινέστερη αποτύπωση του έργου, η χρήση της κάθε περιοχής εντός της ανάπτυξης εμφανίζεται με ξεχωριστό χρώμα.

Στιγμιότυπο οθόνης 151 exclusive, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συγκεκριμένα:

– Η περιοχή με γαλάζιο χρώμα αντιστοιχεί στα γήπεδα ποδοσφαίρου και πετοσφαίρισης με κερκίδες, τα αποδυτήρια με αποχωρητήρια, αποθήκες, τον υπαίθριο χώρο γυμναστηρίου καθώς και χώρους πρασίνου.

– Η περιοχή με μπλε χρώμα αντιστοιχεί στους χώρους στάθμευσης, τον υποσταθμό της ΑΗΚ και χώρους πρασίνου.

– Η περιοχή με κίτρινο χρώμα αντιστοιχεί στην οδική σύνδεση του έργου με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο (Λεωφόρο Νήσι).

– Η περιοχή με κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στο skatepark, το γήπεδο για μπόουλ, ντούζ με αποχωρητήρια, στέγαστρα για μηχανές πώλησης και χώρους πρασίνου.

Σημεία που θα αναπτυχθούν: 

Στιγμιότυπο οθόνης 158 exclusive, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Στιγμιότυπο οθόνης 160 exclusive, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Στιγμιότυπο οθόνης 161 exclusive, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Στιγμιότυπο οθόνης 153 exclusive, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Λεπτομέρειες για το έργο

Πάρκο για skate (skatepark)

Το πάτωμα του πάρκου για skate θα είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ θα τοποθετηθούν φύλλα πολυθίνης. Στις πίστες, εντός του πάρκου, θα τοποθετηθούν «εμπόδια» για τους χρήστες του πάρκου. Το πάρκο θα είναι περιφραγμένο με τέλι  ενώ η είσοδος θα γίνεται από μεταλλική καγκελόθυρα.

Γήπεδο για μπόουλ (bowl)

Το γήπεδο μπόουλ θα αποτελείται από (από κάτω προς τα πάνω) από γεωύφασμα για την προστασία της βάσης από αδρανή διαβαθμισμένα. Στη συνέχεια, επί του υποστρώματος τοποθετείται μία στρώση άμμου. Τέλος, τοποθετείται υλικό ίδιο με τα χωμάτινα γήπεδα τέννις – θρυματισμένο κεραμικό.

Κτήρια (αποδυτήρια, αποθήκες και μεμονωμένα αποχωρητήρια – αποδυτήρια)

Τα κτήρια που περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ανάπτυξη είναι κυρίως ισόγεια.

Χώροι στάθμευσης.

Οι χώροι στάθμευσης των οχημάτων που θα επισκέπτονται το έργο, θα είναι διαφορετικού χρώματος για το είδος των οχημάτων που θα εξυπηρετούν.

Πεζόδρομοι

Οι εσωτερικοί πεζόδρομοι εντός του έργου θα κατασκευαστούν από βοτσαλωτό σκυρόδεμα διαφόρων χρωμάτων καθώς και από ξυλεία IPE Αμαζονίου και πουρί. Οι πεζόδρομοι που οδηγούν στο εξωτερικό της ανάπτυξης θα είναι κατασκευασμένες από πλάκες πεζοδρομίου ενώ θα διαθέτουν και πλάκες όδευσης τυφλών.

Το οδικό δίκτυο που θα οδηγεί εκτός του έργου θα είναι ασφαλτοστρωμένο με δύο στρώσεις ασφάλτου με ασφαλτική επάλειψη ενδιάμεσα.

Υπαίθριος χώρος γυμναστηρίου

Ο υπαίθριος χώρος γυμναστηρίου θα είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ θα τοποθετηθεί φύλλο πολυθίνης βαρετού τύπου για προστασία από το υπόστρωμα.

Στέγαστρα για μηχανές πώλησης (vending machines)

Τα στέγαστρα θα είναι κατασκευασμένα από μεταλλικό σκελετό και στοιχεία πλήρωσης από ξηρά δόμηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελαφρότητα της κατασκευής και η πλήρης αναστρεψιμότητά της. Τέλος θα επενδυθεί από HPL προκειμένου να είναι οπτικό πιο φιλικό στους χρήστες και επισκέπτες.

Αστικός εξοπλισμός

Τα καθιστικά (παγκάκια) θα κατασκευαστούν από σκυρόδεμα και ξύλο ενώ οι κάδοι απορριμμάτων από μέταλλο.

Φάση Α΄ – 1ο και 2ο μέρος

Το υπό μελέτη έργο αποτελεί το δεύτερο μέρος της Φάσης Α’ του ευρύτερου σχεδιασμού του παραλιακού μετώπου. Το πρώτο μέρος της φάσης Α’ αφορά το ίδιο τμήμα παραλιακού μετώπου, από το λιμανάκι Αγίας Νάπας μέχρι την οργανωμένη παραλία «Κατσαρκά», μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, δύο θαλάσσιες αποβάθρες, εξέδρα για εκδηλώσεις, παιδότοπους/παιχνιδότοπους πλατειακούς χώρους, ανθόκηπους με ενδημική χλωρίδα και αστικό εξοπλισμό.

Προστατευόμενα τοπία

Όσο αφορά τα προστατευόμενα τοπία, στην άμεση περιοχή του έργου δεν βρίσκεται περιοχή όπου να χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενο τοπίο. Παρομοίως, το πλησιέστερο δασικό πάρκο στην άμεση περιοχή μελέτης είναι του Αγίου Νίκανδρου (Σωτήρα) στα δυτικά σε απόσταση 2,4 km, η οποία δεν θα επηρεαστεί από την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Επισκεψιμότητα

Το έργο θα είναι επισκέψιμο από όλες τις ομάδες πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των ΑμΕΑ, όλες τις ώρες της ημέρας και τις εποχές του χρόνου. Οι επισκέπτες μπορούν να περνούν ποιοτικό χρόνο στην περιοχή πραγματοποιώντας αθλητικές δραστηριότητες και απολαμβάνοντας τη φύση (χώρους πρασίνου, θάλασσα) βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ποιότητα ζωής.

Ανάπτυξη

Με την ολοκλήρωση του Έργου, οι οικιστικές και ξενοδοχειακές αναπτύξεις που είναι πλησίον του έργου αναμένεται να αποκτήσουν υψηλότερη εμπορική αξία, λόγω της αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής.

FamagustaNews με πληροφορίες από Τμήμα Περιβάλλοντος