Αντιδράσεις για το γήπεδο γκολφ στο Κάβο Γκρέκο

sdgvsfdv γηπεδο γκολφ, Κάβο Γκρέκο, Περιβάλλον

Ψηλά στην ατζέντα της επικείμενης συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου είναι και οι εισηγήσεις της διυπουργικής επιτροπής για 14 γήπεδα γκολφ, παρά τη λειψυδρία και τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, που κάνουν λόγο για εγκληματικές ενέργειες των κυβερνώντων κατά του περιβάλλοντος.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα εξετάσει το υπουργικό είναι το αίτημα των επενδυτών να τους παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος για τη συμπλήρωση όλων των σχετικών στοιχείων που απαιτούνται για εξασφάλιση της σχετικής άδειας.

Με τον πρόσθετο χρόνο που θα τους δοθεί οι επενδυτές ευελπιστούν να λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για τις αναπτύξεις.

Έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντιστών

Η πρόθεση όμως της κυβέρνησης για αδειοδότηση 14 γηπέδων γκολφ με όλες τις συναφείς οικιστικές αναπτύξεις, προκαλεί την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κυρίως για τις αναπτύξεις που εμπίπτουν σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Ένα από αυτά είναι και το γήπεδο γκολφ με συναφείς αναπτύξεις στο Κάβο Γκρέκο σε περιοχή Natura 2000, με την ονομασία «Ayia Napa Forest Golf», το οποίο θα καταλαμβάνει μέρος κρατικής δασικής γης και συγκεκριμένα του «Δάσους Αγίας Νάπας».

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον που κατατέθηκε στο τμήμα περιβάλλοντος, πρόκειται για κρατική και ιδιωτική γη στην τοποθεσία «Μαζερή του Κούκου», καθώς και στην τοποθεσία «Ατόπετρες-Περνέρες», εντός των διοικητικών ορίων των δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου.

Η έκταση που αναμένεται να καταλαμβάνει το προτεινόμενο έργο ανέρχεται σε 1.037.628 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων 590.000 τετραγωνικά μέτρα είναι μισθωμένη κρατική δασική γη, τα 139.479 τετραγωνικά μέτρα μισθωμένη κρατική γη και τα 308.149 τετραγωνικά μέτρα ιδιωτική γη.

Όπως σημειώνεται, έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών, περιλαμβανομένων των βοηθητικών εγκαταστάσεων (Club house, χώροι στάθμευσης, χώρος συντήρησης γηπέδου και άλλα), και άλλων συναφών αναπτύξεων που περιλαμβάνουν τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχείο πέντε αστέρων), εμπορική ανάπτυξη (καταστήματα καθημερινής χρήσης και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) και οικιστική ανάπτυξη (κατοικίες σε οικόπεδα και κατοικίες σε ενιαίες αναπτύξεις).

Χ. Θεοπέμπτου: Στοχεύουν στο σχέδιο πολιτογραφήσεων

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε έγκλημα την έγκριση άδειας για γήπεδο γκολφ σε περιοχή Natura.

Τόνισε ότι «δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δώσανε το δικαίωμα στις εταιρείες να αποφασίζουν οι ίδιες που θα δημιουργήσουν τις αναπτύξεις τους, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στις περιοχές Natura».

Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτο σε μια χώρα που πάσχει από λειψυδρία να επιτρέπεται να γίνονται 14 γήπεδα γκολφ χωρίς να διεξάγεται ειδική μελέτη για τον αριθμό που μπορεί να σηκώσει ο τόπος λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες αναπτύξεις αποσκοπούν στην πώληση επαύλεων, μέσα από το κυβερνητικό σχέδιο πολιτογραφήσεων.

Τόνισε ακόμη ότι «υπάρχει και ο κίνδυνος ρύπανσης των υπόγειων υδάτων διότι δεν επιβάλλεται ο όρος να μαζεύεται το επιπλέον νερό που βγαίνει κάτω από το γρασίδι και να χρησιμοποιείται οπουδήποτε».

Σημείωσε επίσης ότι μια ανάπτυξη της έκτασης των γηπέδων γκολφ επηρεάζει και τις πιο κάτω περιοχές διότι εμποδίζει την ροή του νερού της βροχής.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν είναι φυσιολογικό στη φύση να υπάρχει φωτισμός τη νύκτα.

Κ. Παπαστυλιανού: Καταστρέφουν τους οικοτόπους

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για τη διάσωση των φυσικών ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, πέρα από το πρόβλημα της υδροδότησης, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες σοβαρές και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μέσω του παραδείγματος του γηπέδου γκολφ της Αγίας Νάπας, το οποίο χωροθετείται εξ’ ολοκλήρου εντός της περιοχής Natura 2000, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο.

Όπως ανέφερε, «η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ σ’ αυτή την περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή αναμένεται να επιφέρει οριστική απώλεια φυσικών οικοτόπων καθορισμού της περιοχής Natura 2000, μεταξύ των οποίων οικότοποι προτεραιότητας. Επιπλέον, θα επιφέρει απώλεια ενδιαιτημάτων πανίδας και κυρίως ειδών πτηνοπανίδας καθορισμού της περιοχής Natura 2000, συμπεριλαμβανομένων και ειδών προτεραιότητας.

Θα επέλθει επίσης απώλεια ενδιαιτημάτων σπάνιων και απειλούμενων φυτών που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου.

Παράλληλα, θα επέλθει ο κατακερματισμός της περιοχής Natura 2000, θα αλλοιωθεί η μωσαϊκότητα των οικοτόπων και θα υποβαθμιστεί η πολυπλοκότητα των οικολογικών λειτουργιών της.  Επιπρόσθετα, θα επέλθει σημαντική όχληση και εκτοπισμός ευαίσθητων στην όχληση ειδών πανίδας καθορισμού και κυρίως αγρίων πτηνών προτεραιότητας που συναντώνται στην περιοχή Natura 2000.

Τέλος, η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ εντός της περιοχής Natura 2000 θα οδηγήσει στη σημαντική υποβάθμιση ολόκληρης της περιοχής, λόγω των έμμεσων, συνεργιστικών και αθροιστικών και συσσωρευτικών επιπτώσεων σε συνδυασμό με άλλα έργα που χωροθετούνται στην ίδια περιοχή, τα οποία είτε βρίσκονται εντός είτε εφάπτονται με το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, όπως για παράδειγμα οικιστικές, παραθεριστικές και τουριστικές αναπτύξεις που έχουν κυριολεκτικά περικυκλώσει την περιοχή.

Α. Ευλαβής: Παρεμβαίνουν και σε αρχαιολογικούς χώρους

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πάφου Ανδρέας Ευλαβής υπενθύμισε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να καλύπτεται μόνο το 25% των αναγκών υδροδότησης των μόνιμων αγροτικών καλλιεργειών λόγω λειψυδρίας και από την άλλη προωθεί τα γήπεδα γκολφ που χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού.

Κατήγγειλε επίσης ότι ένα μέρος του γηπέδου γκολφ Limni Resort εμπίπτει σε περιοχή Natura 2000 αλλά και ότι στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων και προνομιών που τους παρέχει η κυβέρνηση, η επέκτασή του Aphrodite Hills θα επεκτείνεται στην περιοχή «Λάκκος του Φράγκου» η οποία είναι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Ο έφορος αρχαιοτήτων του τμήματος αρχαιοτήτων Γιώργος Θεοφίλου δήλωσε ότι όντως πρόκειται για την περιοχή Ραντίδη μέρος της οποίας είναι και ο Λάκκος του Φράγκου, προσθέτοντας εντούτοις ότι δεν έχει φθάσει για την ώρα οτιδήποτε στο τμήμα αρχαιοτήτων.

«Όταν έρθει το αίτημα θα εξεταστεί στη βάση των προνοιών του νόμου», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργούν τέσσερα γήπεδα γκολφ (Aphrodite Hills Golf, Elea Golf, Minthis Hills και Secret Valley Golf Resort) για τα οποία οι ιδιοκτήτες επενδυτές εκμεταλλευόμενοι τα νέα κίνητρα, υπέβαλαν αίτηση για αναβάθμιση ή επέκταση των επενδύσεων τους.

Τα δέκα γήπεδα γκολφ των οποίων εκκρεμούν οι αιτήσεις είναι: Med Golf Properties Ltd Τερσεφάνου, Αγρόκτημα Λανίτης Λτδ Ασώματος – Τσερκέζ Τσιφλίκ, Eagle Pine Golf Resort (Koradjissa Invenstments and Aristo Development Ltd), Άγιος Αμβρόσιος – Παραμάλι, Lanitis (Lakkos touFrangou) Ltd, Aλέκτορα, Κούκλια, Venus Rock Estates Ltd Κούκλια, Cyprus Limni Resorts & Golfcourses Ltd Πόλη Χρυσοχούς, Πελαθούσα, Cyprus Limni Resorts & Golfcourses Ltd, Μακούντα, Κινούσα, Πελαθούσα, Ιερά Μητρόπολη Πάφου Τσάδα, Καλλέπεια και Universal Golf Enterprises Ltd, Βάσα Κελλακίου.

Πηγή: StockWatch