Δίκη “ομαδικού βιασμού”: Πώς απέρριψε τον ισχυρισμό της 19χρονης για “κατάθεση υπό πίεση” το δικαστήριο

Η κατάθεση της 19χρονης Βρετανίδας, που δικάζεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, δεν λήφθηκε κάτω από πίεση ή ακατάλληλες συνθήκες, αποφάνθηκε ο Επαρχιακός Δικαστής του Δικαστηρίου, Μιχάλης Παπαθανασίου, ανακοινώνοντας την απόφασή του για τη δίκη εντός δίκης στην υπόθεση δημόσιας βλάβης σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη 19χρονη που κατηγορείται για ψευδή καταγγελία ομαδικού βιασμού από 12 Ισραηλινούς.

Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό των συνηγόρων της κατηγορουμένης ότι η κατάθεσή της στις 28 Ιουλίου ήταν προϊόν πίεσης από πλευράς της κυπριακής αστυνομίας, ο δικαστής απεφάνθη ότι αυτό είναι ατεκμηρίωτο.

Όπως είπε, έχοντας υπόψη και τη σύγχυση που παρατηρείται στη μαρτυρία της γενικότερα, κάτι που με απλή ανάγνωση των πρακτικών μπορεί να επιβεβαιωθεί, είπε, η “εκδοχή της κατηγορούμενης παραμένει ουσιαστικά χωρίς υπόβαθρο ή και δεν πείθει και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”.

Παράλληλα είπε ότι είναι σαφές ότι ουσιαστικά το υπόβαθρο της μαρτυρίας των μαρτύρων υπεράσπισης ελέγχεται ως προβληματικό.

Για την μάρτυρα υπεράσπισης, Dr. Christine Tizzard, ο δικαστής είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αναφορά από τη μάρτυρα σε τραυματικό επεισόδιο συνέπεια ατυχήματος με το άλογο. Είπε επίσης ότι το γεγονός ότι η μάρτυρας θεωρεί δεδομένα τα όσα της είπε η κατηγορούμενη, χωρίς να έχει λόγο να τα αμφισβητήσει, είναι σαφές ότι “συνεπάγεται ένα προβληματικό υπόβαθρο για τη διάγνωσή της”.

Για την έκθεση που ετοίμασε, είπε, η μαρτυρία της έγινε ουσιαστικά μόνον για να βοηθήσει την κατηγορούμενη…” σημειώνοντας ότι “με κάθε σεβασμό”, επιχειρεί εμμέσως πλην σαφώς να εξυπηρετήσει την εκδοχή της κατηγορούμενης, δίνοντας διέξοδο “διαφυγής” στην κατηγορούμενη εν σχέση με όσα λέει στην κατάθεσή της. Ο δικαστής είπε ότι δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνει ένας εμπειρογνώμονας ο οποίος έχει καθήκον να παρουσιάσει την ανεξάρτητη γνώμη του αντικειμενικά και αμερόληπτα.

Για τον μάρτυρα Andrea Nini, Εγκληματολόγου και Δικανικού Γλωσσολόγου, καθηγητής γλωσσολογίας και αγγλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος κλήθηκε από τους δικηγόρους της κατηγορουμένης να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον η κατάθεση ανάκλησης της 19χρονης συντάχθηκε από την ίδια, ο Δικαστής είπε ότι η αναφορά του για μη ύπαρξη συγκριτικών στοιχείων “δείχνει την μη καθαρότητα της εκδοχής του”.

Για τους μάρτυρες της Κατηγορούσας Αρχής, ο Δικαστής Παπαθανασίου είπε ότι ο Λοχίας Μάριος Χρίστου, επικεφαλής των ανακρίσεων στην καταγγελία για ομαδικό βιασμό της κατηγορούμενης εξήγησε λεπτομερώς πώς οδηγήθηκε στην απόφαση να ανακρίνει την κατηγορούμενη και δεν εντοπίζει στη μαρτυρία του τίποτα το μεμπτό ή επιλήψιμο που να αφήνει σκιές σε ό,τι αφορά τις ενέργειές του ως ανακριτής της υπόθεσης ή τον τρόπο λήψης της εν λόγω κατάθεσης.

Γενικότερα, οι μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής, είπε ο δικαστής, “ήταν σταθεροί και παρουσίασαν μιαν ολοκληρωμένη, σταθερή, συνεπή και πειστική εκδοχή των γεγονότων αναφορικά με τις συνθήκες λήψης της συμπληρωματικής κατάθεσης” της Βρετανίδας καταρχήν και κατά δεύτερον, της επίδικης κατάθεσης με τις θέσεις των μαρτύρων αυτών να παραμένουν μέχρι το τέλος ακλόνητες.

Για την κατηγορούμενη, είπε, η “εκδοχή της χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, σύγχυση, έλλειψη λογικής και συνοχής και υπερβολές σε βαθμό που να μην μπορεί να πείσει για αυτήν”. Επίσης είπε ότι η εκδοχή της δεν παρουσιάζει σταθερότητα και συνέπεια, ούτε εν σχέση με τις θέσεις που προβλήθηκαν στους μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής.

Συμπλήρωσε πως κάποιες ουσιώδεις θέσεις που προέβαλε κατά τη μαρτυρία της δεν υποβλήθηκαν ποτέ στους μάρτυρες κατηγορίας για να τις σχολιάσουν και για το λόγο αυτό οι θέσεις αυτές ούτως ή άλλως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ενώ γενικότερα η εκδοχή της κρίνεται αναξιόπιστη ακριβώς ως εκ της μη προβολής καθαρών θέσεων εξ αρχής ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η υπόθεση συνεχίζεται την Παρασκευή στις 11 το πρωί.