Δήλωση Επιτρόπου Ισότητας Φύλων για υπόθεση ομαδικού βιασμού

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Ιωσηφίνα Αντωνίου εκφράζει τον αποτροπιασμό της σε σχέση με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με διερευνώμενη υπόθεση βιασμού γυναίκας από ομάδα ανδρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό έμφυλης και σεξιστικής βίας, το οποίο αποτελεί τρανή απόδειξη των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος ανάμεσα στα δύο φύλα. Ένα φαινόμενο που συντηρεί και διαιωνίζει στερεότυπα και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, παρεμποδίζοντας την πραγμάτωση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίτευξη πλήρους και ουσιαστικής ισότητας.

Ο βιασμός αποτελεί ίσως το μοναδικό έγκλημα βίας, όπου το θύμα στιγματίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον δράστη. Ο στιγματισμός αυτός δημιουργεί αναπόφευκτα ένα κλίμα σιωπής και απροθυμίας από πλευράς του θύματος να καταγγείλει μια τέτοια αποτρόπαια ενέργεια, που πλήττει τόσο τη σωματική ακεραιότητα, όσο και τη σεξουαλική αυτοδιάθεση κάθε ανθρώπου. Η τάση αυτό-ενοχοποίησης του θύματος και σε πολλές περιπτώσεις από-ενοχοποίησης του δράστη οδηγούν συχνά στη σιωπή και την ατιμωρησία.

Η επίδειξη ανοχής απέναντι σε φαινόμενα σεξισμού και έμφυλων στερεοτύπων που αναπαράγονται καθημερινά από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, εντείνει, και σε ορισμένες περιπτώσεις υποβοηθά την ανάπτυξη φαινομένων σεξουαλικής βίας σε βάρος γυναικών και κοριτσιών.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων καλεί όλες τις αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες να ακολουθήσουν όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, με στόχο τη στήριξη και προστασία της γυναίκας θύματος αυτής της ιστορίας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τις σωματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και άλλες επιπτώσεις, οι οποίες προέκυψαν τόσο πριν, αλλά και μετά από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων των αρμόδιων λειτουργών που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με γυναίκες θύματα βιασμών, προκειμένου να αποφευχθεί ο επανατραυματισμός των θυμάτων.

Η Ιωσηφίνα Αντωνίου σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες θύματα κάθε είδους σεξουαλικής βίας ότι δεν είναι μόνες και ότι υπάρχει ένα διευρυμένο δίκτυο δομών και υπηρεσιών, κυβερνητικών και μη, στις οποίες μπορούν να αποταθούν για βοήθεια και να λάβουν τη στήριξη και προστασία που χρειάζονται. Οι προσπάθειες και οι αγώνες για εξάλειψη κάθε μορφής σεξουαλικής βίας, καθώς και της διάχυτης κουλτούρας σεξισμού στην κυπριακή κοινωνία θα πρέπει να συνεχισθούν με αμείωτους ρυθμούς.