Αγια Ναπα

Δήμαρχος Αγίας Νάπας: Υπέρ της Μονής στο Κάβο Γκρέκο – Στενή συνεργασία με Αντιδημάρχους (Συνέντευξη)

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη StockWatch, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης του επίμαχου έργου που αφορά στην ανέγερση της μονής της μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Κάβο Γκρέκο.

Συγκεκριμένα, τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της ανέγερσης της μονής η οποία ξεκίνησε παράνομα και χωρίς εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών, στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο που εμπίπτει στο δίκτυο Natura 2000.

Για να υποστηρίξει τη θέση του, παραπέμπει σε γεωπολιτικές και στρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή, σε ότι αφορά τις εκκλησίες και τα κατεχόμενα.

Στην πρώτη συνέντευξη από την εκλογή του ως δήμαρχος του νέου σχήματος που περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Σωτήρας, Λιοπετρίου, Αυγόρου, Άχνας και Αγ. Νάπας, ο Χρίστος Ζαννέτος αναφέρεται στο φαινόμενο του κραχτισμού και της ηχορύπανσης ως τα πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή και καταθέτει τις απόψεις του για το πώς θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας αναγνωρίζει παρανομίες, κυρίως από πλευράς ξενοδόχων, σε ότι αφορά μεταξύ άλλων την κατάχρηση συντελεστή δόμησης, επισημαίνοντας εντούτοις, ότι πρόκειται για παλιές υποθέσεις για τις οποίες ο δήμος βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια στα δικαστήρια.

Ταυτόχρονα ωστόσο, επισημαίνει ότι οι παρανομίες σε εστιατόρια, μπυραρίες και καταστήματα είναι διαχρονικές και καλεί την κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τις σχετικές νομοθεσίες στη βάση των δεδομένων που επικρατούν στην Κύπρο, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στο αλαλούμ των παρανομιών.

Την ίδια ώρα, εξηγεί γιατί φέτος οι πληρότητες των ξενοδοχείων της περιοχής είναι πιο ψηλές σε σχέση με τις κρατήσεις για διαμερίσματα και καταλύματα τύπου Airbnb, κάνοντας λόγο για μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, για άνοιγμα νέων πιο ποιοτικών αγορών, αλλά και αύξηση ροών τουριστών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ζαννέττου, αναδεικνύει ανάγκη να διατηρηθεί αυτό το νέο μομέντουμ για την περιοχή.

Επίσης, παραθέτει τη θέση του για το αίτημα του ΕΟΑ να εισπράττει ολόκληρα το ποσό από την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών και αναφέρεται στις προτεραιότητες του νέου σχήματος.

Αναφέρεται, στα έσοδα που εισπράττει ο δήμος Αγίας Νάπας κάθε χρόνο από την εκμετάλλευση των παραλιών και περιγράφει το όραμα του για το νέο σχήμα που περιλαμβάνει δύο δήμους και τρεις κοινότητες, κάνοντας λόγο για άριστη συνεργασία μεταξύ των πέντε διαμερισμάτων.

Αυτούσια η συνέντευξη του Δημάρχου Αγίας Νάπας

Της Ηρώς Ευθυμίου

Τα ξενοδοχεία «έκλεψαν» τουρισμό από Airbnb

Ερ. Πώς κυλά η τρέχουσα τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι;

Απ. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι πάρα πολύ ψηλές, ίσως ελαφρώς καλύτερες και από το 2023, αλλά και οι παρεμφερείς επιχειρήσεις όπως οι μπυραρίες, τα εστιατόρια και άλλα καταστήματα πιστεύω ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι, διότι φέτος το μείγμα μας αποτελείται από όλες τις κλάσεις τουριστών. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στην κεντρική περιφέρεια της Αγίας Νάπας, στα τουριστικά διαμερίσματα και στα διαμερίσματα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb. Και αυτό επειδή οι ξενοδόχοι λόγω των αρνητικών συγκυριών τα τελευταία χρόνια, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τους Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες και μετέπειτα να μειωθούν και οι κρατήσεις τουριστών από το Ισραήλ, οι ξενοδόχοι προσέφεραν πολύ ελκυστικά πακέτα, τα οποία σαφώς εκμεταλλευτήκαν οι τουρίστες. Έτσι δημιουργήθηκε κόστος για τα τουριστικά συγκροτήματα, διότι έχουν μειωμένες πληρότητες σε σχέση με άλλα χρόνια.

Φέτος βλέπουμε μια στροφή προς ποιοτική αύξηση τουριστών από Βρετάνια, σκανδιναβικές χώρες, Πολωνία, Γερμανία και Γαλλία, γι αυτό όλοι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά για να κρατήσουμε αυτό τον ποιοτικό τουρισμό διότι μας αξίζει. Η περιοχή μας διαθέτει τα καλύτερα ξενοδοχεία και τις καλύτερες παραλίες.

Ερ. Τελικά καλύφθηκε η απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς;

Απ. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να καλύψουμε το 45% της τουριστικής πίτας που ήταν η απώλεια των Ρώσων και Oυκρανών από τις αγορές που έχουμε ήδη αναφέρει. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μας, λάβαμε μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων οχληρίας που προκαλούν οι μεγάλου κυβισμού και τετράτροχες μοτοσυκλέτες, οι γνωστές «γουρούνες».

Ερ. Όσον αφορά τις λεγόμενες «γουρούνες» υπάρχει σκέψη για να περιοριστεί η διακίνηση τους στο Εθνικό δάσος Κάβο Γκρέκο ή άλλους προστατευόμενους χώρους;

Απ. Δεν είναι στο χέρι μας εάν θα απαγορευθούν ή όχι οι «γουρούνες». Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο με διατάγματα από το αρμόδιο υπουργείο και την αστυνομία. Εμείς δεν ευνοούμε κάτι τέτοιο, αντίθετα συμφωνούμε στην αυστηρή αστυνόμευση ώστε η διακίνηση να περιορίζεται στο πλαίσιο της περιήγησης στο Κάβο Γκρέκο και στα άλλα ιστορικά αξιοθέατα και όχι για σκοπούς διασκέδασης και drifting, στο οποίο αρέσκονται να προβαίνουν οι νέοι. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε τοποθετήσει σηματοδοτήσεις σε διάφορα σημεία.

Παρανομίες σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Ερ. Η περιοχή συχνά κατηγορείται για παρανομίες είτε για παραβάσεις συντελεστών δόμησης από ξενοδοχειακές μονάδες, είτε για επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000. Σκοπεύετε να βάλετε «μαχαίρι» στα κακώς έχοντα της περιοχής;

Απ. Να επισημάνω ότι πρόκειται για πιο παλιές υποθέσεις επεκτάσεων και άλλων παρανομιών. Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αντέδρασε σε συγκεκριμένη παράνομη περίπτωση και σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στα δικαστήρια με την εταιρεία. Θεωρώ, όμως ότι όλες οι παρανομίες ή παρατυπίες από ξενοδόχους και όχι μόνο, θα επιλυθούν μέσα από τη θέσπιση μιας νομοθεσίας η οποία θα επιβάλλει άμεσα το νόμο. Ως εδώ και μη παρέκει. Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου είχα στείλει το μήνυμα να διορθώσουν τις παρανομίες διότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Από την άλλη όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις διαχρονικές παρανομίες και παρατυπίες που γίνονται από τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τις μπυραρίες. Θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν νομοθεσίες δεκαετιών. Να γίνουν βαθιές τομές προσαρμοσμένες στα δεδομένα της Κύπρου, ειδικά σήμερα με τις κλιματικές αλλαγές. Να επιτραπούν στα καφεστιατόρια ομοιόμορφα στέγαστρα ή και κλειστές βεράντες για προστασία από τον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, ώστε να μην δημιουργούν από μόνοι τους αντιαισθητικές εγκαταστάσεις, διαφορετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Μονή Αμμοχώστου και Κωνσταντίας

Ερ. Τι γίνεται με το θέμα της παράνομης ανέγερσης της μονής Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, σε περιοχή Natura στο Εθνικό Δάσος Κάβο Γκρέκο. Πώς θα διαχειριστείτε αυτό το ζήτημα;

Απ. Η υπόθεση αυτή τώρα βρίσκεται στην εξουσιοδότηση του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Προσωπικά ωστόσο, ως χριστιανός Ορθόδοξος οφείλω να τοποθετηθώ και να στηρίξω την ολοκλήρωση και υλοποίηση της μονής. Να αξιολογηθεί με περιβαλλοντικές παραμέτρους και να επιτραπεί η ολοκλήρωση της μονής διότι εξυπηρετεί κοινωνικό και ανθρωπιστικό σκοπό. Βλέπουμε τι γίνεται με τις εκκλησίες στα κατεχόμενα και τις γεωπολιτικές και στρατηγικές ανακατατάξεις, γι’ αυτό υποστηρίζω ότι θα πρέπει να τολμήσουμε και να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις για επιβίωση του ελληνισμού.

Ερ. Ο δήμος ήταν ενήμερος εξ’ αρχής ότι θα ανεγειρόταν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες η μονή;

Απ. Όχι, στην αντίληψη μας ήρθε το θέμα αφού είχαν ξεκινήσει οι εργασίες. Στείλαμε άμεσα επιστολή για τον τερματισμό των εργασιών και σε συνάντηση με τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου καταλήξαμε στον τερματισμό των εργασιών οι οποίες ήδη ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Ερ. Ποια θεωρείτε ως τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής;

Απ. Πρέπει να αναφέρω ότι τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν ντόπιους και ξένους είναι ο κραχτισμός και η ηχορύπανση η οποία συνεχίζεται αμείωτη παρόλο που έχει ψηφιστεί νέα νομοθεσία. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί νομικά παρέχοντας εξουσία στους δήμους να επιβάλλουν εξώδικα και αυτόφωρο σε όσους δεν συμμορφώνονται. Να τους κλείνουμε σε 24 ή 48 ώρες έτσι να αντιμετωπίζαμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Αλλάζουν οι παραλίες

Ερ. Τελευταίως είδαμε το δήμο Λάρνακας να σηκώνει τα παράνομα λυόμενα και τροχόσπιτα από τις παραλίες. Εσείς εντοπίζετε παρόμοιες παρανομίες;

Απ. Μόνο μεμονωμένα περιστατικά με μικρό αριθμό από καλύβες, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται σε δασική γη, γι’ αυτό θα εξετάσουμε τον τρόπο απομάκρυνσης τους. Στο μεταξύ, ο δήμος Αγίας Νάπας έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση όλων των παραλιών με την αντικατάσταση των κρεβατιών στην απόχρωση της άμμου, ενώ ακολουθεί και η αντικατάσταση των ομπρελών. Ειδικά φέτος παρατηρείται κοσμοσυρροή στις παραλίες μας και δεν είχαμε κανένα παράπονο εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Σε τρεις παραλίες δημιουργήσαμε νέους χώρους στάθμευσης για να μην καταγγέλλεται ο κόσμος για παράνομη στάθμευση.

Ερ. Η διαχείριση των παραλιών, πόσα έσοδα αποδίδει στο δήμο ετησίως και πού διοχετεύονται;

Απ. Ανέρχονται πέραν των €4 εκατ. ανά έτος, τα οποία αποτελούν μέρος του προϋπολογισμού μας. Ο προϋπολογισμός του νέου δήμου περιλαμβανομένων και των πέντε δημοτικών διαμερισμάτων ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα €22 εκατ. Και αν υπολογιστεί ότι μόνο από ένα δημοτικό διαμέρισμα έχουμε απωλέσει τα έσοδα από την υδατοπρομήθεια και τις άδειες οικοδομής, ένα ποσό της τάξης των €6 εκατ., άρα συνολικά όλα τα έσοδα αποτελούν κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης. Στόχος μας είναι η υλοποίηση έργων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα με έμφαση στα έργα αναβάθμισης και επίλυσης προβλημάτων που ταλανίζουν τους απλούς πολίτες και την ποιότητα ζωής τους και μετά στην υλοποίηση μεγάλων έργων.

Ερ. Ποιες οι πρώτες κινήσεις σας για να δώσετε το στίγμα ότι δεν είσαστε μόνο δήμαρχος Αγίας Νάπας, άλλα ολόκληρου του σχήματος που περιλαμβάνει και το δήμο Σωτήρας, κοινότητες Λιοπετρίου, Αυγόρου, και Άχνας.

Απ. Εξαρχής έδωσα το στίγμα των προθέσεων μου γι’ αυτό και εκλέχθηκα με ποσοστό σχεδόν 55%. Απέδειξα ότι είμαι ευθύς, ειλικρινής και πως ότι πω θα το πράξω. Αν όμως δεν μπορώ, θα το δηλώσω ευθαρσώς, κάτι που εκτίμησαν οι κάτοικοι της περιοχής διότι ο κόσμος θέλει έργα και όχι λόγια. Όταν για δύο χρόνια ήμουν επικεφαλής του σχήματος, αφού είχε καθορισθεί η Αγία Νάπα, ως έδρα του νέου σχήματος, είχα την ευθύνη υλοποίησης της μεταρρύθμισης και συνεργάστηκα με απόλυτο σεβασμό και με τους πέντε τοπικούς άρχοντες, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός μεγάλου δήμου, με όραμα και προοπτική για τους κατοίκους και τα παιδιά μας. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσω ότι το 2020 που ανέλαβα καθήκοντα δημάρχου διαχειριστήκαμε την κρίση της πανδημίας σε ένα δήμο που βασίζεται οικονομικά κατά 95% στον τουρισμό, όπως και τα δύο δύσκολα χρόνια της απώλειας της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς και καταφέραμε μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια να υλοποιήσουμε έργα της τάξης των €35 εκατ.

Νέες φορολογίες και άδειες

Ερ. Ποια η θέση σας σε σχέση με το θέμα που εκκρεμεί με τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) οι οποίοι ζητούν να εισπράττουν ολόκληρο το ποσό από τις άδειες οικοδομής και πολεοδομικές άδειες;

Απ. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να απωλέσουν τα έσοδα οι δήμοι διότι ήδη έχουν συρρικνωθεί αρκετά τα έσοδα τους, αν και αναγνωρίζω την ανάγκη να στηριχθούν οι ΕΟΑ. Στην περίπτωση όμως που θα παραχωρηθεί ολόκληρο το ποσό στους ΕΟΑ το ποσοστό που θα χάσουν οι δήμοι θα πρέπει να αντικατασταθεί με χορηγία για να μπορέσουν να υλοποιήσουν το έργο τους.

Ερ. Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορολογιών;

Απ. Ο κόσμος δεν σηκώνει άλλες αυξήσεις φορολογιών έχει μπουχτίσει. Χρειάζεται ευημερία και στήριξη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Εισηγούμαι ενιαία οικονομική πολιτική από όλους τους δήμους.

Ερ. Πώς βρίσκετε τη χρυσή τομή σε ότι αφορά το διαμοιρασμό εξουσιών με τους αντιδημάρχους;

Απ. Δεν έχω αφαιρέσει καμία εξουσία από κανένα αντιδήμαρχο. Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και καθημερινή επαφή. Ο κάθε αντιδήμαρχος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για στήριξη του δημάρχου για ένα ενιαίο δήμο. Όραμα μου είναι να δημιουργήσω ένα ενιαίο δήμο ο οποίος να στηρίζει τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιοτεχνία προς όφελος όλων των δημοτών. Τα έργα που έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητες μας και θα ζητήσουμε τη στήριξη του κράτους είναι η αναβάθμιση της Τεχνικής Σχολής η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στους νέους που τελειώνουν την Τεχνική Σχολή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διεκδικήσουν καλύτερη θέση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον επισιτιστικό κλάδο που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και απαιτήσεις. Όπως και τη μετεξέλιξη του νοσοκομείου Δερύνειας -Παραλιμνίου σε Πανεπιστημιακό κέντρο.

Ροη Ειδησεων

Επιστήμονες: Μελετάμε το νέο στέλεχος της mpox – Ο ιός αλλάζει ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν

Επιστήμονες που μελετούν το νέο στέλεχος της mpox, που έχει διαδοθεί πέραν της Λαϊκής Δημοκρατίας…

27 Αυγούστου, 2024

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

Την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τη στρατηγική για την Ανώτερη Εκπαίδευση θα συζητήσει…

27 Αυγούστου, 2024

Να δοθεί “άδεια” σε Τ/κ για λειτουργία ξενοδοχείων στο Βαρώσι, λέει ο Αρικλί – Απειλές προς TUI

Τη στήριξή του στην αναφορά του «πρωθυπουργού» Ουνάλ Ουστέλ για “παροχή άδειας” σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία…

27 Αυγούστου, 2024

Αισιοδοξία Υπουργού Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Αισιοδοξία ότι θα καταστεί εφικτή η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εξέφρασε ο…

27 Αυγούστου, 2024

Ανοικτό Σχολείο Αγίας Νάπας: Αγορά Υπηρεσιών για εκπαιδευτές

Ο Δήμος Αγίας Νάπας διενεργεί Διαγωνισμό για Αγορά Υπηρεσιών από Εκπαιδευτές για διδασκαλία στο Ανοικτό…

27 Αυγούστου, 2024

Σχολικές τσάντες από €3,99 έως και €209 – Εύρος τιμών και επιλογών για σχολικά

Υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών και επιλογών σε όλες τις κατηγορίες των σχολικών ειδών, δήλωσαν τη…

27 Αυγούστου, 2024