Δήμος Αγίας Νάπας: Ικανοποίηση για απομάκρυνση των ραδιοεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων στο Κάβο Γκρέκο

imagew 2 1 Δήμος Αγίας Νάπας, Κάβο Γκρέκο, Νέα Αμμοχώστου, ραδιοεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις

Ικανοποίηση εκφράζουν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας για την απομάκρυνση των ραδιοεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στη περιοχή Κάβο Γκρέκο.

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση για το γεγονός ότι οι ραδιοεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις, υψηλής ισχύος, που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Κάβο Γκρέκο και εκπέμπουν προς τη Μέση Ανατολή, θα αποτελούν πια παρελθόν από τις αρχές της νέας χρονιάς.
«Μετά την αμφισβήτηση του Δήμου Αγίας Νάπας για τις μετρήσεις των εκπομπών ιονίζουσας και μη ιονίζουσας ακτινοβολίας από τις κεραίες αναμετάδοσης στο Κάβο Γκρέκο, σε σχέση με την έρευνα του Δήμου, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι για αυτό το εξαιρετικής σημασίας γεγονός», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Αγίας Νάπας και έντονων διαβουλεύσεων, αφού η παρουσία των κεραιών στο Κάβο Γκρέκο έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τόσο των δημοτών όσο και των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Αυτό, όπως αναφέρεται, επιβεβαιώνεται μέσα από σχετικές μελέτες και μετρήσεις από τις κεραίες των σταθμών αλλά και από εξειδικευμένους επιστήμονες τους οποίους επιστράτευσαν ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι οι συγκεκριμένες κεραίες εκπέμπουν μέχρι και 113 φορές πάνω από το ιατρικά επιτρεπτό όριο.

Στο δελτίο Τύπου προστίθεται ότι η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου με επιστολή της στη Βουλή, ημερομηνίας 7/11/2019 επιβεβαιώνει το γεγονός της αποχώρησης των επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον κεραιών από την περιοχή.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η Υπουργός αναφέρει ότι «ο αμερικάνικος ραδιοφωνικός οργανισμός BBG (United States Broadcasting Board of Governors) αποφάσισε για δικούς του επιχειρησιακούς λόγους να ζητήσει τον τερματισμό της εξουσιοδότησης ραδιοσυχνοτήτων που του είχε χορηγηθεί. Ως εκ τούτου, από τις 2/8/2019 σταμάτησε να εκπέμπει από τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα».

Ακόμα «ο γαλλικός ραδιοφωνικός οργανισμός SOMERA ενημέρωσε το αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ότι έχει αποφασίσει, για δικούς του επιχειρησιακούς λόγους, να τερματίσει την εξουσιοδότηση ραδιοσυχνοτήτων που του έχει χορηγηθεί και ότι προγραμματίζει στις 31/1/2020 να σταματήσει να εκπέμπει από τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Κάβο Γκρέκο».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι «οι συγκεκριμένοι ραδιοφωνικοί οργανισμοί έχουν αποφασίσει να τερματίσουν τις εκπομπές τους από την Κύπρο και δεν τίθεται θέμα εγκατάστασής τους σε άλλη περιοχή του νησιού.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου ο Δήμος Αγίας Νάπας με την απομάκρυνση των κεραιών, το Κάβο Γκρέκο το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης που αποτελεί μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Κάβο Γκρέκο, ενός σημείου μοναδικής οικολογικής σημασίας για τη χώρα μας, θα είναι προσβάσιμο πλέον στο κοινό.

Με τον τρόπο αυτό «ένα ακόμα λιθαράκι έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες του Δήμου Αγίας Νάπας να καταστεί ένα Πράσινος Δήμος στην Κύπρο, φιλικός προς το περιβάλλον και εναρμονισμένος απόλυτα με τη φιλοσοφία των Πράσινων Πόλεων που ακολουθείται σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες της Ευρώπης. Παράλληλα ο Δήμος είναι αποφασισμένος να καταστήσει στολίδι περιβολλοντολογικού ενδιαφέροντος το συγκεκριμένο σημείο».

Ο Δήμαρχος και το Διοικητικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας «εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο χαρακτηριστικός φάρος, που σήμερα βρίσκεται στον χώρο των ραδιοεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, θα μετατραπεί σε ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, όπου πλέον όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν απρόσκοπτα ένα από τα ωραιότερα σημεία της Κύπρου».

Ο Δήμος είναι αποφασισμένος να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες και να βρει τους κατάλληλους σχεδιασμούς, μέσα από την τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει, ώστε το σημείο αυτό να αποκτήσει την φροντίδα και κυρίως την οικολογική προστασία που του αρμόζει.