Εγκαινιάζεται απόψε η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Ζορπά

Στιγμιότυπο 2017 11 23 16.42.14 Αντώνης Ζορπάς, Τέχνες, Φωτογραφία

Προσκαλείστε να παρευρεθείτε στο Μουσείο Θάλασσας στην Αγία Νάπα στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης φωτογραφίας του Αντώνη Ζορπά με θέμα “ἄποψις”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσουν:
Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Αντρέας Κεττής και Ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης την Πέμπτη 23-11-2017 η ώρα 7:24 μ.μ

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 17/11/2017 μέχρι και τις 17/01/2018

Ώρες Επίσκεψης: Τρίτη – Σάββατο μεταξύ των ωρών 9:00 π.μ – 17:00 μ.μ και Κάθε Δευτέρα μεταξύ των ωρών 9:00 πμ.

Apopsis (ἄποψις) by Antonis Zorpas:

Apopsis («ἄποψις» στα αρχαία Ελληνικά) είναι η εικόνα ενός τοπίου όπως φαίνεται από συγκεκριμένο σημείο, συνήθως κάπου ψηλά ή ακόμα η «οπτική γωνία» από την οποία βλέπει κάποιος ένα πράγμα, μια υπόθεση, ένα ζήτημα καθώς επίσης και η γνώμη που έχει κάποιος για κάτι. Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ είχε πει για την ἄποψις το εξής «Χάρισε σε κάθε άνθρωπο το αυτί σου, αλλά σε λίγους τη φωνή σου. Πάρε από τον καθένα την άποψή του, αλλά φύλαξε τη δική σου κρίση» ενώ ο Bertanad Russell αναφέρει «Μη φοβάσαι να έχεις εκκεντρικές απόψεις, γιατί κάθε ἄποψις που σήμερα είναι γενικά αποδεκτή, κάποτε ήταν εκκεντρική». Ο τεράστιος Πλάτωνας από την άλλη δηλώνει ότι «Γνώμην δύνατε να έχουν άπαντες, γνώσιν δια να έχουν γνώμην έχουν;», ενώ ο Σωκράτης αντιτάσσεται λέγοντας «Αλίμονο σε αυτούς που δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν αυτά που δέν γνωρίζουν». Είναι όμως γενικά αποδεκτό ότι η ἄποψις αν και πολλές φορές καθοδηγούμενη, εριστική, προσβλητική, προκλητική, εκκεντρική, κακοπροαίρετη, καλοπροαίρετη, είναι πάντοτε υποκειμενική.

Η πρώτη, λοιπόν, έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Ζορπά έρχεται να παρουσιάσει κυρίως την οπτική γωνία από την οποία βλέπει κάποιος τα πράγματα καταγράφοντας παράλληλα και την προσωπική του γνώμη και ἄποψις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η έκθεση φωτογραφίας αυτή, πηγαίνοντας κόντρα στους βασικούς κανόνες που θέλουν την κάθε έκθεση να έχει ένα και μόνο κυρίως θέμα, έχει apopsis ή ἄποψις από διάφορα θέματα. Άλλωστε η καθημερινότητα του κάθ’ ενός από εμάς δεν έχει ένα μόνο θέμα αλλά σωρεία θεμάτων με καθημερινά αδιέξοδα «Dead-End» αλλά και καθημερινές αποχρώσεις «Cashmere». Τολμά να καταθέσει την ἄποψις του ελεύθερα όπως άλλωστε κάνει χωρίς να κρύβετε από κανένα. Από την είσοδο όπου σας καλωσορίζει η οικογένεια «Family», προς τη φουρτουνιασμένη θάλασσα «The Storm» στην ηρεμία και γαλήνη του όποιου Θεού πιστεύει ο κάθε ένας από εμάς «The Door». Καταγράφεται έπειτα ο προβληματισμός του για την τελευταία διχασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης «Divided Capital» και η νοσταλγία του αεροπλάνου φάντασμα πλέον με το έμβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών, ξεχασμένο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας «Behind the Fence».

Ανάμεσα στις 24 συνολικά φωτογραφίες την έκθεση ολοκληρώνουν η περίοδος του θερισμού «Harvest» στον Κάμπο του Παραλιμνίου (από όπου και κατάγεται ο Αντώνης Ζορπάς), η επιβλητική γέφυρα και το παλάτι στην Βουδαπέστη «The Palace and the Bridge», το σούρουπο κάπου στο Βόρειο Πόλο «The Night Fall», το ταλαιπωρημένο χέρι ενός σιδηρουργού «Blacksmith», οι αναμνήσεις (καλές ή κακές) για τα χρόνια που έφυγαν «My Life», η επιβλητικότητα του Βράχου «The Rock» και το δέος που μας προκαλεί. Ιδιαίτερη στιγμή στην έκθεση αποτελεί η αθωότητα και η ελπίδα που παρουσιάζει η Μπαλαρίνα στο «Street Art».

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Αντώνης Ζορπάς γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1970 ενώ κατάγεται από το Παραλίμνι. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα στον κλάδο της Χημικής Μηχανικής ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και διδακτορικό στη κατεύθυνση της Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Περιβάλλοντος.

Είναι σήμερα Λέκτορας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σύμβουλος του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Επιστημονικός Συνεργάτης σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Ειδικεύεται σε θέματα Στρατηγικών Σχεδιασμών Ανάπτυξης, σε θέματα Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Περιβάλλοντος, καθώς επίσης σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Μεταβολισμού των Πόλεων. Είναι νυμφευμένος με την Στέλλα και έχουν δύο παιδία τον Αντρέα και την Γεωργία.

1st page invitation 1 Αντώνης Ζορπάς, Τέχνες, Φωτογραφία 2nd page invitation 1 Αντώνης Ζορπάς, Τέχνες, Φωτογραφία