ΕΙΚΟΝΕΣ: Η Αγία Νάπα τίμησε τους ήρωες Γιαννάκη Παππουλλή και Χριστάκη Χρίστου Πιερή

Τελέστηκε σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των ηρωϊκώς πεσόντων κατά την Τούρκικη Εισβολή Γιαννάκη Παππουλλή και Χριστάκη Χρίστου Πιερή.

Του Μνημόσυνου προέστη ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας/Αμμοχώστου κ.κ Βασίλειος και τον Επιμνημόσυνο Λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, ο οποίος τόνισε ότι οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να απονείμει κανείς την πρέπουσα τιμή σε αυτούς τους λεβέντες που τίμησαν με τη θυσία τους τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες, τον Ιούλιο του 1974, ανέφερε ο κ. Ζαννέττου τα δύο αμούστακα παλληκάρια έγραψαν χρυσές σελίδες θάρρους και ανδρείας και μετατράπηκαν σε μία νύχτα σε άξια τέκνα της πατρίδος, τιμώντας τον όρκο τους και τα όπλα τα ιερά που τους εμπιστεύτηκε η πατρίδα.

Έχουν περάσει πρόσθεσε 46 ολόκληρα χρόνια από το μαύρο και τραγικό καλοκαίρι του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974 και «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που θα απαλλάξει το νησί μας από την τουρκική κατοχή, τα ξένα στρατεύματα και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών».

«Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε στην ευρωπαϊκή πλέον Κύπρο όλες οι κοινότητες μαζί, ειρηνικά και αδελφωμένα, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης».

Οι θυσίες των παιδιών του λαού μας για την ελευθερία και τη Δημοκρατία θα δικαιωθούν πλήρως, τόνισε ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας «αν τελικά καταφέρουμε με τους αγώνες και τις προσπάθειές μας, να λύσουμε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πατρίδα και τον λαό μας εδώ και 46 χρόνια».

Με παρακαταθήκη τη θυσία των ηρώων μας Γιαννάκη Παππουλή και Χρηστάκη Πιερή Χρήστου συνέχισε, «καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και απαλλαγή από τα τετελεσμένα της τούρκικης εισβολής». Χρέος όλων μας, σημείωσε, σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, ό,τι πολυτιμοτερο έχει ο άνθρωπος, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, είναι ο αγώνας για επανένωση της Κύπρου και υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας».

«46 χρόνια μετά συνεχίζει να αποδεικνύεται ότι κάπως έτσι γεννιούνται και γίνονται ήρωες. Απλοί άνθρωποι που επιλέγουν στην κρίσιμη στιγμή να νικήσουν για μια στιγμή τη ζωή και να καταφρονήσουν το θάνατο μετατρέποντας το ιδανικό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας σε ζήτημα ζωής και θανάτου».

Ακολούθησε στο Μνημείων των Ηρώων η κατάθεση στεφάνων, η αφή της φλόγας από τους αθλητές του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις Μαριάννα Χ’’ Χρίστου, τραγούδι και Σεβαστιάνα Νούρου, πιάνο.