Ελένη Σεργίου: Από την ιατρική στην Μαδαγασκάρη για ανθρωπιστική βοήθεια (ΦΩΤΟ)

Η Ελένη Σεργίου από την Αγία Νάπα μιλά αποκλειστικά στο Famagusta.News για την εμπειρία της μετά την αποστολή της για ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαδαγασκάρη - "Βλέπαμε μικρά παιδιά να κουβαλούν στις πλάτες τους τα μικρότερά τους αδελφάκια, γιατί οι γονείς απουσίαζαν στη δουλεία. Γιαγιάδες να θηλάζουν τα εγγόνια τους"

Untitled design 9 exclusive

Τα προβλήματα και οι ανάγκες που εντοπίζονται στη Νότια Μαδαγασκάρη ολοένα και αυξάνονται. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που επιλέγουν να μην είναι μόνο παρατηρητές και να μαζέψουν την δύναμη που έχουν είτε αυτή είναι στις γνώσεις είτε στην μαεστρία και να βοηθήσουν έμπρακτα αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

H International Humanitarian Aid (IHA) ΠΑΝΑΓΙΑ-Κύπρου επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στην υποστήριξη προγραμμάτων παροχής ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών σε Ιεραποστολικές Μητροπόλεις της Αφρικής καθώς και σε άλλες δράσεις που αφορούν σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πώς όμως ένα κορίτσι 25 ετών παίρνει την απόφαση μετά την κατάκτηση του πτυχίου της στην Ιατρική να κάνει αυτό το μεγάλο ταξίδι βάζοντας έτσι το δικό της λιθαράκι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσων ανθρώπων.

Η Ελένη Σεργίου, σπούδασε ιατρική στη Σοφία και αποφοίτησε το 2021 ενώ αυτή τη στιγμή κάνει το αγροτικό της στην Ελλάδα και είναι στην αναμονή για ειδικότητα.

Και να που ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Πώς προέκυψε η επιθυμία σου να πραγματοποιήσεις ένα τέτοιο ταξίδι;

Μικρή παρακολουθώντας αυτούς τους ανθρώπους στην τηλεόραση στεναχωριόμουνα και έλεγα θα μεγαλώσω και θα πάω να βοηθήσω κι εγώ όπως μπορώ. Όταν ακούσα για την οργάνωση, INTERNATIONAL HUMANITARIAN AID (ΙΗΑ) “MOTHER OF GOD” – CYPRUS και μετά από επικοινωνία με τον πρωτοπρεσβύτερο πάτερ Βασίλειο και μέλη της οργάνωσης, τα οποία ήταν κάθε στιγμή εκεί να μας δίνουν πληροφορίες και να μας λύνουν τις απορίες μας σχετικά με την αποστολή, αποφάσισα να συμμετάσχω στην ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη.

4 3 exclusive

Πως βοηθάει η οργάνωση ΙΗΑ τους ανθρώπους της περιοχής;

Η IHA δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου (low-income settings). Ειδικότερα, είναι σταθερά προσανατολισμένη στην οργάνωση και υποστήριξη ιατρονοσηλευτικών κέντρων και αποστολών σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, για την ανακούφιση μερικών από τους φτωχότερους ασθενείς του πλανήτη μας.

Στις Υγειονομικές αυτές δομές εξυπηρετούνται πάσχοντες, στην πλειοψηφία τους πολύ φτωχοί, που υποφέρουν από πολλαπλά σοβαρά νοσήματα, τόσο επιπολάζοντα τροπικά λοιμώδη, όσο και άλλα συνήθη μη-μεταδοτικά. Λόγω της έλλειψης εύκολης πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να τύχουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.  Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και πολλά παιδιά.

Και έτσι λοιπόν πήρες την απόφαση να πραγματοποιήσεις αυτό το μεγάλο ταξίδι – εμπειρία ζωής.

Έτσι λοιπόν. Πήγα, ήρθα.. και ένα πράγμα συνειδητοποίησα. Αυτοί άνθρωποι βοήθησαν εμένα και όχι εγώ αυτούς. Όσα διάβασα, όσα ήξερα δεν ήταν καθόλου αντικειμενικά. Όταν τα ζεις είναι αλλιώτικα. Από πού να αρχίσω;  Βλέπαμε μικρά παιδιά να κουβαλούν στις πλάτες τους τα μικρότερά τους αδελφάκια, γιατί οι γονείς απουσίαζαν στη δουλεία από νωρίς το πρωί. Γιαγιάδες να θηλάζουν τα εγγόνια τους, γιατί το γάλα της μητέρας δεν ήταν αρκετό. Όσο για το νερό; Το απαραίτητο αγαθό για να ζει ένας άνθρωπος, απουσίαζε παντελώς… Τις ημέρες που έβρεχε για αυτούς ήταν τεράστια ευλογία, ετοίμαζαν τους κουβάδες τους και περίμεναν την βροχή να τους γεμίσει. Η χαρά τους; Απερίγραπτη!

336697923 5960114414025658 6457494565606045665 n exclusive

Είναι εύκολο ένα τέτοιο ταξίδι;

Εμείς φθάσαμε οδικώς στο Ανταναναριβό που είναι η πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης και έπειτα ταξιδέψαμε οδικώς στην Τολιάρα όπου φιλοξενηθήκαμε στην Μητρόπολη Τολιάρας Νοτίου Μαδαγασκάρης. Καθημερινά οργανώναμε ιατρικές αποστολές σε χωριά απομακρυσμένα, οι κάτοικοι μας περίμεναν πώς και πώς , μας υποδέχονταν με απέραντη χαρά και τα παιδάκια έτρεχαν προς το μέρος μας και μας βοηθούσαν να ξεφορτώσουμε τα κιβώτια για να στήσουμε το υπαίθριο ιατρείο.  Υπομονετικά οι ασθενείς, παρέα με το πόνο τους περίμεναν τη σειρά τους για να εξεταστούν και να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό όμως ήταν το πιο λίγο, αυτοί άνθρωποι ένιωθαν ευτυχία μόνο και μόνο που είμασταν εκεί, που τους κατανοούσαμε, που τους απαντούσαμε με ένα χαμόγελο πίσω.

Στην Μητρόπολη λειτουργεί κλινική την οποία στηρίζει η IHA, εκεί γίνεται τεράστια προσπάθεια καθημερινά. Βρέφη υποσιτισμένα λαμβάνουν το γάλα τους, ασθενείς έρχονται από το βράδυ για να πάρουν σειρά να εξεταστούν το επόμενο πρωί.

viber image 2023 03 26 17 07 56 713 exclusive

Πώς ένιωθες βλέποντας τους συνανθρώπους να ζούνε με τόσες δυσκολίες;

Τις πρώτες ημέρες συναισθηματικά ήμουν τόσο καταβεβλημένη που δεν μπορούσα να εκφραστώ, προσπαθούσα να αποτυπώσω τις σκέψεις μου στο χαρτί μα το χέρι μου πάγωνε. Δεν μπορούσα ή ίσως δεν ήθελα να συνειδητοποιήσω αυτά που έβλεπα. Ένιωθα ενοχές και νιώθω ακόμη. Ενοχές γι’ αυτά που εγώ έχω, γι’ αυτά που εγώ θεωρώ δεδομένα, γι’ αυτά που θέλω να αλλάξω σε τούτο τον κόσμο αλλά ξέρω πως δεν είναι εύκολο και αυτό με πονάει, με πληγώνει και συγχρόνως με εκνευρίζει.

60831 sitesdefaultfilesparalia 12.2e16d0ba.fill 1375x729 2 exclusive

Ποιο θεωρείς πως είναι το πολυτιμότερο πράγμα που αποκόμισες από αυτό το ταξίδι;

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον αρχιμανδρίτη Αναστάσιο Πογιατζή, παρόλο που δεν του αρέσει να προβάλλεται θα ήταν άστοχο να μιλήσω για την εμπειρία μου χωρίς να αναφερθώ σε αυτόν, γιατί ίσως η γνωριμία μου μαζί του ήταν το πολυτιμότερο πράγμα που αποκόμισα από αυτό το ταξίδι. Ένας άνθρωπος ευγενής, ακούραστος, γεμάτος αγάπη που την μοιράζει απλόχερα,  χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. Είναι μονίμως στην “πρίζα”, δεν ησυχάζει ποτέ και διευθετεί τα πάντα που σχετίζονται με την  κλινική, εξετάζει, οργανώνει μοναχός ιατρικές αποστολές σε χωριά, διδάσκει.. Και όλα αυτά σιωπηλά, χωρίς να ενοχλεί κανένα, μονάχα με την στήριξη της IHA. Μακάρι όλοι μας να καταφέρουμε να γεμίζουμε με αυτή τη δόση φωτός που έχουν τέτοιοι άνθρωποι και τότε είμαι βέβαιη ότι ο κόσμος μας θα γίνει πολύ πιο όμορφος.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα άτομα της αποστολής. Ο καθένας μας διαφορετικός, με τις δικές του συνήθειες, απόψεις και στάσεις  ζωής. Κι όμως, παρόλες τις διαφορές μας, οι εαυτοί μας ενώθηκαν, μπήκαμε στο ίδιο βαγόνι και με κύρια συστατικά την υπομονή και την αγάπη γίναμε μια ομάδα έτοιμη να προσφέρει ό,τι μπορεί. Νιώθω ευγνώμων που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους, ο καθένας τους κράτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, μια σπουδαία ανάμνηση!

2 17 exclusive

Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει την προσπάθεια αυτή;

Αν θέλετε να στηρίξετε το φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης IHA μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας στον παρακάτω λογαριασμό:

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ:

INTERNATIONAL HUMANITARIAN AID (IHA)-MOTHER OF GOD
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:

IBAN: CY75 0050 0471 0004 7101 G465 3801

SWIFT CODE (BIC): HEBACY2N