Ένα εκατομμύριο τουρίστες φιλοξένησε η Αγία Νάπα

α exclusive, Γιάννης Καρούσος, Νέα Αμμοχώστου

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι τουρίστες που επισκέφθηκαν μέχρι στιγμής φέτος την Αγία Νάπα, ενώ οι διανυκτερεύσεις στις τουριστικές κλίνες του θερέτρου τα πέντε εκατομμύρια. Σε σχέση με την περσινή τουριστική χρονιά κατά μέσο όρο η τουριστική αύξηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο θα ξεπεράσει το 15%, ενώ όλες οι τουριστικές αγορές παρουσίασαν άνοδο, με σημαντικότερες τις αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας.

Με αυτά τα δεδομένα το 2017 δεν ήταν απλώς μια καλή τουριστική χρονιά, αλλά μια ευλογημένη για την οικονομία της Κύπρου, τουριστική χρονιά, επισημαίνει ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο κ. Καρούσος υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το 2017, αποδεδειγμένα παρατηρήθηκε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία άρχισε από τον Μάρτιο και κρατήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και τον Νοέμβριο. Επισήμανε, ακόμη, ότι αν και διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, εντούτοις στις παραλίες και το κέντρο της Αγίας Νάπας υπάρχει ακόμη τουριστική κίνηση και δεν παρατηρείται η απονέκρωση των προηγούμενων χρόνων, κατά την ίδια περίοδο.

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφερόμενος σε άλλους τομείς, πέραν του θέματος του τουρισμού, τόνισε ότι το 2017 ήταν ακόμη μια χρονιά οικονομικής εξυγίανσης του δήμου. Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2018 προβλέπει έσοδα ύψους 17,3 εκατομμυρίων ευρώ και δαπάνες 14,5 εκατ. ευρώ έξοδα. Με πλεόνασμα δηλαδή πέριξ των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2012 και εντεύθεν, επισήμανε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, ακολουθώντας νοικοκυρεμένη και ρεαλιστική πολιτική, σε αντίξοες μάλιστα οικονομικές συνθήκες για τον τόπο, ο δήμος κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδά του κατά περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης, τόνισε ο κ. Καρούσος, ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι ο μόνος ίσως παγκύπρια που κατόρθωσε την τελευταία πενταετία να μειώσει κατά 26% τη δημοτική φορολογία καθαριότητας και αποκομιδής σκυβάλων, μετουσιώνοντας σε πράξη, προς όφελος του δημότη του, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του.

Αποκάλυψε επίσης ότι στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής για οικονομική ελάφρυνση του δημότη Αγίας Νάπας δρομολογείται η μείωση των τελών αποχερευτικού κατά τουλάχιστον 20%. Είπε επίσης ότι στα πλάνα του Δήμου Αγίας Νάπας είναι κάποια στιγμή τουλάχιστον οι μόνιμοι κάτοικοι να μην καταβάλλουν καμιά φορολογία προς τον δήμο. Κι αυτό γιατί, συμπλήρωσε, από τη φορολόγηση των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων τα έσοδα, με νοικοκυρεμένη διαχείριση, θα είναι υπερ-αρκετά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το νοικοκύρεμα επιτρέπει έργα ανάπτυξης

Τα πλεονασματικά έσοδα, σημείωσε ο κ. Καρούσος, επιτρέπουν στον Δήμο Αγίας Νάπας να προωθεί έργα ανάπτυξης και υποδομής που χρειάζεται και έφερε ως παραδείγματα την ανακατασκευή της κεντρικής λεωφόρου Τεύκρου Ανθία και τη μετατροπή του Μοναστηριακίου σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο και Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Στο σημείο αυτό ο κ. Καρούσος δήλωσε ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας πρωτοπορώντας ανά το παγκύπριο αποφάσισε την εισαγωγή του θεσμού του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Δηλαδή, σε πρώτο στάδιο για το 2017-2018 θα διατεθεί κονδύλι ύψους 240 χιλιάδων ευρώ για κατασκευή διαφόρων μικρών έργων, τα οποία επιλέγηκαν κατόπιν υποβολής εισηγήσεων από τους ίδιους τους δημότες προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμο.

Έφτασαν τα 160 τα έργα στο Πάρκο Γλυπτών

Σε  σημείο θετικής αναφοράς για την Κύπρο εξελίσσεται το Παγκόσμιο Πάρκο Γλυπτών που δημιούργησε δειλά-δειλά το 2013 ο Δήμος Αγίας Νάπας. Βρίσκεται δεξιά του δρόμου, που οδηγεί από την Αγία Νάπα προς το Εθνικό Πάρκο του Κάβο-Γκρέκο. Το πάρκο δημιουργήθηκε κατόπιν προσωπικής εισήγησης του επιχειρηματία Κίκη Κωνσταντίνου. Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα 115 γλύπτες από πολλές χώρες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Αγία Νάπα ως φιλοξενούμενοι του δήμου και να εργαστούν δωρεάν, φιλοτεχνώντας γλυπτό στο θεματικό αυτό πάρκο, που δεσπόζει της Αγίας Νάπας και το οποίο περιλαμβάνει επίσης κήπους, παγκάκια κ.λπ.

Χωρίς να αναμένει αυτή την επιτυχία ούτε και ο ίδιος ο Δήμος Αγίας Νάπας, το πάρκο γλυπτών πλησιάζει το ενάμισι χιλιόμετρο μήκος και φιλοξενεί πέραν των 160 μικρών, μεγάλων ή και τεράστιων γλυπτών, κάποια από τα οποία φέρουν την υπογραφή παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως τη Νέα Ζηλανδία, τη Βενεζουέλα, την Ουρουγουάη, την Κούβα, την Αργεντινή, τη Ρωσία και σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πάρκο απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια σε ξένα ΜΜΕ, ιδιαίτερα σε περιοδικά τέχνης και πολιτισμού.

Πηγή: Φιλελεύθερος