Ενώπιον δικαστηρίου ο φερόμενος εκτελεστής της απόπειρας στην Αγία Νάπα

Ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ο καθ’ ομολογίαν εκτελεστής της απόπειρας φόνου εναντίον επιχειρηματία τα ξημερώματα της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου στην Αγία Νάπα.

Οι ανακριτές της υπόθεσης θα ζητήσουν εκ νέου την κράτησή του ώστε να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο με έμφαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του ώστε να εντοπιστεί και ο τρόπος επικοινωνίας του με τον 37χρονο ισοβίτη, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο από τον οποίο δεχόταν υποδείξεις και πληροφορίες για τον επιχειρηματία.

Ήδη οι ανακριτές του ΤΑΕ Αμμοχώστου έχουν λάβει δεκάδες ανακρίσεις τόσο εντός όσο και εκτός των κεντρικών φυλακών ενώ καθοριστικό στοιχείο που θα συμβάλει στο να ενωθούν τα κομμάτια του παζλ είναι και το κίνητρο που κρύβεται πίσω από την απόπειρα, στο οποίο θα καταλήξουν οι αρχές εάν και εφόσον ο ισοβίτης για το πενταπλό φονικό σπάσει τη σιωπή του, χωρίς να αποκλείεται ενδεχόμενη διαλεύκανση της υπόθεσης να ρίξει φως και σε παλαιότερες υποθέσεις εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου στην επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Οι ανακριτές της υπόθεσης, στρέφουν το βλέμμα τους στην εμπλοκή Μαμαλικόπουλου, καθώς φαίνεται να είναι καθοριστική για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παρ’ όλα αυτά προκύπτουν καίρια ερωτήματα, όπως ο τρόπος με τον οποίο ο 37χρονος ισοβίτης φέρεται να επικοινωνούσε με τον δράστη, το πώς γνώριζε τα ίχνη του επιχειρηματία, εάν υπάρχει τρίτο άτομο το οποίο εκτελούσε χρέη προμηθευτή του οπλισμού, καθώς μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν δύο όπλα κοντά στην σκηνή (το παρ’ ολίγον φονικό πυροβόλο Μ58 και ένα περίστροφο), το εάν εμπλέκεται και άλλο πρόσωπο ή πρόσωπα εντός Κεντρικών Φυλακών, πώς οι δύο ύποπτοι γνωρίστηκαν και γιατί επιλέγηκε ένας άπειρος εκτελεστής για την εκτέλεση ενός συμβολαίου θανάτου καθώς στις προηγούμενες μαζικές εκτελέσεις είχαν “προσληφθεί” εκτελεστές από το εξωτερικό.

Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας στην παρουσία του χθες στην εκπομπή “Μεσημέρι και Κάτι” του Σίγμα, η Αστυνομία πιστεύει ότι εμπλέκεται τρίτο πρόσωπο το οποίο προμήθευσε τον οπλισμό και ότι διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα και σε συνδυασμό με κάποια αδικήματα του παρελθόντος (τετραπλό και πενταπλό φονικό), η Αστυνομία πιστεύει ότι θα καταλήξει στο κίνητρο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο 38χρονος από την Πάφο, θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του, αφού θεωρείται ύποπτος σχετικά με υπόθεση απόπειρας φόνου, συνωμοσίας για φόνο, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλικών.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 13 και 16 Φεβρουαρίου 2020 και αφορούν την υπόθεση απόπειρας φόνου επιχειρηματία σε καφετέρια της Αγίας Νάπας.

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 2 τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου, άγνωστο πρόσωπο που φορούσε μαύρα ρούχα και είχε καλυμμένο το πρόσωπό του, πέρασε πεζό έξω από καφεστιατόριο που βρίσκεται στην Λεωφόρο Κρυού Νερού στην Αγία Νάπα και άρχισε να πυροβολεί με ριπή εναντίον των θαμώνων που βρίσκονταν σ’ αυτό. Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή τρέχοντας προς το Μουσείο “Θάλασσα”.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου όπου κρατήθηκαν για νοσηλεία. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της η γυναίκα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Από έρευνες της Αστυνομίας στη σκηνή εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν συνολικά 25 κάλυκες φυσιγγίων διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών ενώ σε έρευνα στην γύρω περιοχή εντοπίστηκε ένα στρατιωτικό αυτόματο πυροβόλο όπλο τύπου Μ58 που βρισκόταν στο τέρμα κλιμακοστασίου που οδηγεί στον υπόγειο χώρο του Μουσείου Θάλασσα, σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το σημείο της ρίψης των πυροβολισμών.

Οι κινήσεις του δράστη κατά την προσέγγιση του στόχου και κατά τη διαφυγή του καταγράφηκαν από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης του καφεστιατορίου και της γύρω περιοχής τα οποία παραλήφθηκαν από την Αστυνομία για εξετάσεις.

Ο ύποπτος συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου αφού συνδέθηκε με γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόπειρα του φόνου, ενώ από το σπίτι του στην Πάφο, παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια που στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις.

Ο 38χρονος οδηγήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, αντί της Αμμοχώστου, για λόγους ασφαλείας, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης, που λήγει σήμερα.

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση στις 21 Φεβρουαρίου 37χρονος ισοβίτης στις Κεντρικές Φυλακές ο οποίος φαίνεται ότι ήταν το άτομο οργάνωσε την απόπειρα φόνου εναντίον του επιχειρηματία, ενώ έδινε οδηγίες και τα μέσα στον 38χρονο για να διαπράξει το αδίκημα.

Famagusta.News