Έπεσαν οι υπογραφές για ανάδειξη του Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Υπογράφηκαν σήμερα στην Αγία Νάπα, τα συμβόλαια για το έργο “Μετατροπή Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας σε Μουσειακό Χώρο”.

Η υπογραφή των συμβολαίων έγινε στον εσωτερικό χώρο του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και της αναδόχου εταιρείας “Οικοδομικές Επιχειρήσεις Σταύρος Α. Σταύρου Λτδ” στην παρουσία του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου ως ο ιδιοκτήτης του Μοναστηριού.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα “ως μια από τις σημαντικότερες” αφού όπως εξήγησε “η προσπάθεια μας για το συγκεκριμένο άρχισε με την ίδρυση της Μητροπόλεως δηλαδή από το 2007 όταν μας παραδόθηκε το Μοναστήρι. Από τότε αρχίσαμε την προσπάθεια να το διαρρυθμίσουμε και να το ανοίξουμε προς κοινό όφελος της Αγίας Νάπας και των χιλιάδων τουριστών που έρχονται στο νησί μας, με στόχο να δώσουμε δείγματα του πολιτισμού που έχει η Κύπρος σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον και τη θάλασσα που προσφέρει το νησί μας”.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε το αρχιτεκτονικό γραφείο για τη δουλειά που ανέλαβε αλλά και την ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, η οποία, είπε “ακόμα συνεχίζει την εργασία για το σκεπτικό του πώς πρέπει να γίνει η εσωτερική διαρρύθμιση του Μουσείου και παράλληλα τις αρχαιολογικές και αρχιτεκτονικές μελέτες του έργου”.

Ευχαριστίες ο Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος εξέφρασε και προς τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο, ο οποίος “πήρε στα ζεστά το όλο θέμα της Μονής της Αγίας Νάπας η οποία ταυτίζεται με την Κοινότητα και τ’ αντίστροφο. Η ανάδειξη της Μονής θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Αγίας Νάπας αλλά και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και της Κύπρου γενικότερα, αφού το Μοναστήρι είναι ένα μοναδικό μνημείο από πολλές απόψεις, όπως ιστορίας και αρχιτεκτονικής”.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας χαρακτήρισε “ιστορική τη σημερινή ημέρα για την Αγία Νάπα” και πρόσθεσε πως “ο χαρακτηρισμός της Αγίας Νάπας ως αστικό κέντρο και η χρηματοδότηση που έλαβε για συγκεκριμένα έργα τα οποία πρότεινε, άρχισαν να υλοποιούνται με πρώτο αυτό της αποκατάστασης και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Μοναστηριού. Ο Δήμος” συνέχισε “έχει εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για το κέντρο της Αγίας Νάπας, για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί το κέντρο, με το αποτέλεσμα της μελέτης να είναι πως όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν με το Μεσαιωνικό Μοναστήρι”.

Πρόσθεσε ότι το Μοναστήρι “αποτελεί το σημείο αναφοράς του Δήμου, ωστόσο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να το αναδείξουμε όπως του αρμόζει. Με τη βοήθεια του Μητροπολίτη ο οποίος έκανε μια εξαιρετική προεργασία στην ωρίμανση του έργου, το διεκδικήσαμε, πήραμε την απαραίτητη χρηματοδότηση και σήμερα υπογράφουμε τα συμβόλαια για να αρχίσει η πρώτη φάση της υλοποίησης του με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ”.

Ο κ. Καρούσος σημείωσε πως “σε δεύτερη φάση θα προκηρυχθούν οι προσφορές και για το χώρο περιμετρικά του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, δηλαδή για τις πλατείες, τους δρόμους και τις οδούς που περικλείουν το Μοναστήρι, ένα έργο αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ με τις προσφορές να προκηρύσσονται εντός του 2019. Ακόμα υπολογίζεται ότι το 2020 και το 2021 θα δαπανηθεί για έργα περιμετρικά του Μοναστηριού, κονδύλι ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως “στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι θα δημιουργηθεί ένα αξιόλογο αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα όπως η προσωπική ιδιωτική συλλογή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ και σπάνιες εικόνες. Ακόμα θα δημιουργηθεί Ερευνητικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη και συνεδριακοί χώροι, ενώ θα ιδρυθεί Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών σε θέματα Κυπριακής Αγιολογίας και Πολιτισμών Μέσης Ανατολής”.

Ο Γιάννης Καρούσος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “με την ολοκλήρωση του έργου θα αναδειχθεί περαιτέρω η Αγία Νάπα και η ιστορία της, αφού το Μοναστήρι βρίσκεται στη περιοχή εδώ και χίλια περίπου χρόνια, δηλαδή πολύ πριν δημιουργηθούν διάφορες πόλεις και Κοινότητες της Κύπρου. Το Μοναστήρι έχει μια πολύ σημαντική ιστορία και έφτασε πλέον η ώρα να το αναδείξουμε τόσο στους ντόπιους όσο και στις χιλιάδες των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αγία Νάπα.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ