Επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία η 19χρονη Βρετανίδα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0 JS202749573 Υποθεση Ομαδικού Βιασμού

Επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα το απόγευμα η 19χρονη Βρετανίδα στην οποία το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 4 μηνών με τριετή αναστολή, αφού κρίθηκε ένοχη ύστερα από ακροαματική διαδικασία στην κατηγορία της δημόσιας βλάβης.

Σε δηλώσεις της, η μητέρα της 19χρονης, εξέφρασε στους δημοσιογράφους από την Κύπρο, τη Βρετανία και το Ισραήλ, που κατέκλυσαν από νωρίς σήμερα το πρωί το Δικαστήριο, “ανακούφιση για την ποινή”, που επιβλήθηκε σήμερα στην κόρη της και ευχαριστίες για τη στήριξη, που έλαβε η οικογένεια από όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο εκ των δικηγόρων της 19χρονης, Lewis Power QC (Queens Council) χαρακτήρισε “απίστευτα λυπηρή και τραγική” την υπόθεση για μια νεαρή, που ήρθε στην Κύπρο από την πατρίδα της το Derbyshire.

Πρόσθεσε πως “ουσιαστικά η κοπέλα θα άρχιζε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, ωστόσο, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα σε μια νύχτα από θύμα μετατράπηκε σε θύτη και έπρεπε να υπομένει όχι μόνο τη σοβαρή σεξουαλική επίθεση, που διαπράχθηκε εναντίον της από ομάδα νεαρών, αλλά και την παρατεταμένη ψυχική δοκιμασία από την κυπριακή δικαστική διαδικασία, κατηγορούμενη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, αφού για την Αστυνομία αυτό ήταν ψέμα”.

0 JS202749581 Υποθεση Ομαδικού Βιασμού

Ανέφερε ακόμα ότι η κοπέλα “είναι ανένδοτη για την αθωότητά της και έχει πει την αλήθεια. Ενώ χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ποινή που επιβλήθηκε σήμερα, επιτρέπει στην κοπέλα να πάει σπίτι της, εντούτοις αμφισβητούμε έντονα την καταδίκη της και ο αγώνας για την αθωότητά της θα συνεχιστεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, ενώ είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε την υπόθεση μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, σημείωσε.

0 JS202749564 Υποθεση Ομαδικού Βιασμού

Ο κ. Power υποστήριξε ακόμα ότι “η κοπέλα απογυμνώθηκε κυριολεκτικά από την αξιοπρέπεια και από τα βασικά ανθρώπινα της δικαιώματα. Εχει διαγνωστεί με σοβαρό PTSD και η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ψυχική της υγεία”, είπε και σημείωσε πως έπρεπε να επιστρέψει προ πολλού στο σπίτι της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να είναι μαζί με την οικογένεια της και να της δοθεί η απαραίτητη ψυχολογική βοήθεια και θεραπεία που έχει στερηθεί μέχρι τώρα.

IMG 3782 Υποθεση Ομαδικού Βιασμού

Σύμφωνα με τον Βρετανό δικηγόρο, η αποτυχημένη αυτή περίπτωση οδήγησε σε μια “καταστροφική κατάσταση, με το θύμα να βρεθεί κατηγορούμενο, χωρίς να έχει πρόσβαση στην κατάλληλη νομική και ιατρική περίθαλψη”. Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν παρασχέθηκαν στην κοπέλα δικηγόρος και μεταφραστής και σημείωσε ότι “η υπόθεση αυτή κατέδειξε τις σοβαρές επιπτώσεις που υπάρχουν για γυναίκες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και έχει επισημανθεί η ανάγκη για κατάλληλη εκπροσώπησή τους”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Power είπε ότι η έφεση θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών και μέσα στα χρονοδιαγράμματα, ότι δεν γνωρίζει πότε θα εκδικαστεί η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού όπως εξήγησε “η δικαστική διαδικασία στη Κύπρο κινείται αργά” και εξέφρασε την άποψη ότι για την έφεση δεν θα χρειαστεί να κληθούν στην Κύπρο οι 12 νεαροί από το Ισραήλ.

Κληθείς να σχολιάσει το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης ο κ. Power είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως η οικογένεια και η νομική ομάδα της 19χρονης είναι ευγνώμονες στη βρετανική κυβέρνηση και στον Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος είχε επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και βοήθησε ώστε να προωθηθεί η υπόθεση.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως “δεν είμαστε θυμωμένοι με την κυβέρνηση της Κύπρου αλλά το μόνο που θέλουμε είναι μια δίκαιη δίκη και να αποδίδεται σωστά η δικαιοσύνη”.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι Βρετανοί μπορούν να εμπιστευτούν τη κυπριακή δικαιοσύνη ο δικηγόρος είπε πως “αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Ελπίζουμε ότι αυτή η περίπτωση θα είναι ο καταλύτης για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα της Κύπρου, όπως η καταγραφή όσων γίνονται στον αστυνομικό σταθμό ώστε να υπάρχει διαφάνεια”.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ / Mirror