Επιστολή Καρούσου σε Υπ. Παιδείας για κλιματιστικά στα σχολεία

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή

Στιγμιότυπο 2019 07 05 17.39.48 Γιάννης Καρούσος, Δήμος Αγίας Νάπας, Σχολεία

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος έστειλε επίσημη επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη με την οποία ζητάει την άδεια του για να προχωρήσει ο Δήμος στην εγκατάσταση των κλιματιστικών στα δημόσια σχολεία του Δήμου της Αγίας Νάπας, αναλαμβάνοντας το κόστος, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προς στήριξη του αιτήματος του ο Δήμαρχος επισυνάπτει στην επιστολή του σχετική έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ από το National Bureau of Economic Research σε δείγμα 10εκ μαθητών της οποίας τα ευρήματα μελέτης αναφέρουν ότι η μάθηση σε ζεστές αίθουσες διδασκαλίας μειώνει τη μάθηση όπως και τη δημιουργία δεξιοτήτων και ενδεχομένως να μειώνει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας και συμπεραίνει ότι με την εγκατάσταση κλιματιστικών βελτιώνεται η μάθηση, η απόδοση και οι δεξιότητες των μαθητών έχοντας ως αποτέλεσμα στο μέλλον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας τονίζει ότι ο Δήμος της Αγίας Νάπας “με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία στα όρια του Δήμου και ζητά την άδεια σας για να προχωρήσει αυτή η εγκατάσταση”.

Επισημαίνει επίσης ότι: “Θεωρώ επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο σας να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να προβεί σε μια πρωτοβουλία εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια σχολεία. Στη λήψη μια απόφασης πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα ανταποδοτικά οφέλη και όχι μόνο τα θέματα κόστους εγκατάστασης σε σχέση με τη κατανάλωση και συντήρηση. Ας επενδύσουμε στα παιδιά μας και στους εκπαιδευτικούς μας, ας δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες μάθησης στις αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες αρμόζουν σε μια ανεπτυγμένη χώρα με ισχυρούς δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας της”.

Ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας επισημαίνει ότι με βάση διεθνείς μελέτες “οι ζεστές αίθουσες διδασκαλίας έχουν ως αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν και από την άλλη να δυσκολεύουν και τους μαθητές να μαθαίνουν” και επειδή στα ιδιωτικά σχολεία έχουν εγκατασταθεί κλιματιστικά, δημιουργώντας και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η επιστολή καταλήγει: “Αναμένω τη θετική σας απάντηση στο αίτημα του Δήμου μας, και ελπίζω τα στοιχεία που σας έχω παραθέσει να σας δώσουν την αφορμή να προχωρήσετε και να λάβετε τη πολιτική απόφαση εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία της Κύπρου”.

Η μελέτη είναι διαθεσιμή στον πιο κάτω σύνδεσμο https://scholar.harvard.edu/files/joshuagoodman/files/w24639.pdf

Αυτούσια η επιστολή του Δημάρχου Αγίας Νάπας:

Στιγμιότυπο 2019 07 05 17.31.36 Γιάννης Καρούσος, Δήμος Αγίας Νάπας, Σχολεία

Στιγμιότυπο 2019 07 05 17.31.44 Γιάννης Καρούσος, Δήμος Αγίας Νάπας, Σχολεία

Στιγμιότυπο 2019 07 05 17.31.51 Γιάννης Καρούσος, Δήμος Αγίας Νάπας, Σχολεία