ΕΒΕ Αμμοχώστου: Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση στην Αγία Νάπα (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στην παρουσία της Υπουργού Εμπορίου η Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΑ στην Αγία Νάπα

Την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, την περαιτέρω ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου και τη στήριξη των επιχειρήσεων – μελών του, απαίτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του Αυγουστίνος Παπαθωμάς καταδίκασε με εμφαντικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις που αφορούν το αυθαίρετο και παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ζήτησε από τον Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών να φροντίσει να επαναλειτουργήσει το γραφείο του Επιμελητηρίου στην οδο Γλάδστωνος 26 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κάτω από την διοίκηση του ΟΗΕ, ως πρώτο μέτρο εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πόλη καθώς επίσης και για να συμβάλουν στην δημιουργία συνεργασιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αφού είπε ότι το ΕΒΕΑ κατάγγειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ε. Ένωση τις άνομες ενέργειες της Τουρκίας, επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός Κύπρου για να ανατρέψουμε τους παράνομους σχεδιασμούς της Άγκυρας».

IMG 1151 exclusive, ΕΒΕΑ

Κατανομή Βαρών

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθωμάς ζήτησε όπως το κράτος κατανέμει ισότιμα τα βάρη της κατοχής και της εισβολής, ώστε να μην τα επωμίζονται μόνο οι πρόσφυγες. Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να εξηγήσει στους εκτοπισμένους πολίτες γιατί δεν θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο να χρησιμοποιούν έστω και «προσωρινά» τις περιουσίες των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές και να τις διεκδικούν κάποιοι που δεν έχασαν τις περιουσίες τους.

IMG 1158 exclusive, ΕΒΕΑ

Και πρόσθεσε:

“Έφτασε η ώρα, έστω και καθυστερημένα να εφαρμοστεί η πολιτική της ίσης κατανομής βαρών της εισβολής και κατοχής, ώστε οι εκτοπισμένοι να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια την πατρίδα τους. Για το σκοπό αυτό, το ΕΒΕΑ προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα «Διαχείρισης Κατεχόμενων Περιουσιών», αλλά και ειδικού ταμείου που θα καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή του δικαιώματος απώλειας χρήσης ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.”

IMG 1161 exclusive, ΕΒΕΑ

Οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι το ΕΒΕΑ με το ΚΕΒΕ ανέλαβαν σωρείαν πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις και επισήμανε ότι η κρατική στήριξη πρέπει να συνεχιστεί για ευάλωτους τομείς. Ειδικά για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ζήτησε από το κράτος να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες στήριξης.

IMG 1162 exclusive, ΕΒΕΑ

Αφού αναφέρθηκε στα σημερινά προβλήματα της οικονομίας και των επιχειρήσεων ζήτησε όπως το κράτος προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε 4 άξονες, που είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, ο τραπεζικός τομέας, η κυβέρνηση και η δημόσια υπηρεσία.

Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου

Σχετικά με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, είπε ότι χρήζει ειδικής προσέγγισης από το κράτος και ζήτησε:

  • Συνέχιση της παροχής κρατικής στήριξης στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Κίνητρα σε ντόπιους και ξένους επενδυτές για νέες επενδύσεις σε όλους τους τομείς, Υγεία, Παιδεία, Βιολογικές καλλιέργειες κλπ.
  • Προώθηση νέων έργων υποδομής στην περιοχή.
  • Μεταφορά σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ στην Επαρχία – Μεταστέγαση του ΑΞΙΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
  • Στήριξη των ανέργων, κυρίως των νέων.

Επίσης, είπε ότι χρειάζεται:

  • Προώθηση έργων για σύγχρονες Πλατείες στις κοινότητες.
  • Ανάπλαση δρόμων της περιοχής και δεντροφύτευση τους.
  • Επίσπευση του σχεδιασμού για ολοκλήρωση της κλειστής αίθουσας πολλαπλής χρήσης (Palais De Sports).
  • Ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου Ολυμπιακών προδιαγραφών με θερμαινόμενη πισίνα.
  • Αναβάθμιση των υφιστάμενων γηπεδικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας.
  • Δημιουργίας γηπέδου γκολφ και συνεδριακού κέντρου.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαθωμάς εξέφρασε την αντίθεση του ΕΒΕΑ στη δημιουργία ενός υπερ – δήμου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

“Η δημιουργία ενός υπέρ-Δήμου, που θα προσομοιάζει τόσο αριθμητικά όσο και γεωγραφικά με τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου, εμπεριέχει τον ορατό κίνδυνο μετά από μια περίοδο 10-20 ετών να αντικαταστήσει τον κατεχόμενο Δήμο της Αμμοχώστου. Θεωρούμε ότι Εθνικά αυτό είναι απαράδεκτο και ότι ο κίνδυνος δημιουργίας Δήμων “Νέας Αμμοχώστου” ή “Νέας Κερύνειας” κλπ. είναι ορατός, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα.

Θα αποδυνάμωνε το «brand name» της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, ενώ η δημιουργία ενός τουριστικού Δήμου με την ενοποίηση των Δήμων Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Λιοπετρίου, θα είναι ίσως κάτι μοναδικό, αφού θα επεκτείνεται κατά μήκος ακτογραμμής 30 σχεδόν χιλιομέτρων, από το Κάβο Γκρέκο μέχρι τον “Ποταμό Λιοπετρίου”, τα έργα ανάπλασης του οποίου έχουν ήδη αρχίσει. Παράλληλα ο Πρωταράς ο οποίος θα ανήκει στον Δήμο Παραλιμνίου, θα διατηρήσει το δικό του επίσης δυνατό “brand name”.

Το ΕΒΕΑ συμπλήρωσε, υποστηρίζει τη λύση για δύο Δήμους, μοντέλο που μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες και προτεραιότητες μας, ενισχύοντας και την υπάρχουσα δομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή.”

IMG 1163 exclusive, ΕΒΕΑ

Τουρισμός

Για την τουριστική ανάπτυξη της Ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου εισηγήθηκε:

  • Αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων ειδικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
  • Κίνητρα για καταπολέμηση της εποχικότητας.
  • Νέα έργα ποιοτικής τουριστικής υποδομής.
  • Προώθηση νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο γεωργικός, οικολογικός, οι καταδύσεις, ο θρησκευτικός, ο αλιευτικός, συνεδριακός, κλπ.
  • Ανασυγκρότηση και διαχείριση των Τουριστικών μας «BRAND Names» –Αγίας Νάπας και Πρωταρά η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
  • Μεγαλύτερη διεθνή προβολή των «BRANDS» της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά.

IMG 1164 exclusive, ΕΒΕΑ

Ανεργία

Για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην επαρχία Αμμοχώστου ζήτησε:

  • Ίδρυση τριτοβάθμιας σχολής ξενοδοχειακών και επισιτιστικών Σπουδών.
  • Μεταστέγαση άλλων σχολών στην Επαρχία Αμμοχώστου.
  • Παροχή νέου εξειδικευμένου προσωπικού στις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η παρουσία αυξημένου αριθμού φοιτητών θα τονώσει τη ζωή κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Παραχώρηση προσωρινής άδειας εργασίας σε εργάτες από τρίτες χώρες, εκεί που δεν υπάρχει διαθέσιμο ντόπιο προσωπικό.
  • Εκσυγχρονισμός της πολιτικής για την απασχόληση και τα κριτήρια παραχώρησης άδειας σε ξένους εργάτες.

IMG 1166 exclusive, ΕΒΕΑ

Ακόμα ο κ. Παπαθωμάς ανακοίνωσε ότι το ΕΒΕΑ και το Επιμελητήριο Πειραιά συμπληρώνουν 50 χρόνια από την αδελφοποίηση τους, γι’ αυτό προγραμματίζονται διάφορες κοινές εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο του 2021 και κατά την διάρκεια το 2022.

IMG 1167 exclusive, ΕΒΕΑ

Τέλος είπε ότι παρά τα προβλήματα της πανδημίας, το ΕΒΕΑ επέδειξε έντονη δράση σ’ όλους του τομείς στηρίζοντας τα μέλη του.

Στη συνέλευση του ΕΒΕΑ απεύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν βουλευτές Αμμοχώστου, κρατικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου.

IMG 1169 exclusive, ΕΒΕΑ

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμμοχώστου Δρ Σίμου Ιωάννου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, στην οποία παρευρίσκονται τόσοι εκλεκτοί φίλοι, αλλά και συμπολίτες και συνεργάτες.

Αδιαμφισβήτητα ο επιχειρηματικός κόσμος της Αμμοχώστου με τις ευφάνταστες ενέργειες και πρωτοβουλίες του, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης της Αμμοχώστου πριν το 1974 και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο εμπορικό, τουριστικό, βιομηχανικό και ναυτιλιακό κέντρο. Μια πόλη στολίδι για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η τουρκική εισβολή το 1974 ανέκοψε την λαμπρή πορεία της πόλης μας και διασκόρπισε τους Αμμοχωστιανούς στους τέσσερις ορίζοντες.

IMG 1170 exclusive, ΕΒΕΑ

Παρά το τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό πλήγμα οι Αμμοχωστιανοί επιχειρηματίες ύψωσαν το ανάστημα τους και με την αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία και ανεξάντλητο θάρρος, επαναδραστηριοποιήθηκαν αμέσως στους χώρους που μετά τον βίαιο ξεριζωμό είχαν εγκατασταθεί, συμβάλλοντας στο γνωστό οικονομικό θαύμα.

IMG 1178 exclusive, ΕΒΕΑ

Αγαπητοί μου,

Τα συναισθήματα των Αμμοχωστιανών είναι ιδιαίτερα έντονα βλέποντας συνεχώς τις κατοχικές αρχές να προχωρούν στην υλοποίηση των παράνομων σχεδιασμών τους στην περίκλειστη πόλη.

Το κυπριακό σήμερα μετά από τόσα χρόνια, τετελεσμένα και με τόσα λάθη, έχει φτάσει σε ένα σημείο που οι δείκτες του ρολογιού απομακρύνθηκαν κατά πολύ από τα μεσάνυχτα σε σημείο που είναι σχεδόν αδύνατο να γυρίσουμε πίσω το ρολόι. Κατά συνέπεια, η μόνη πραγματική ελπίδα που μας απομένει είναι να φτιάξουμε μια νέα αυγή και να κάνουμε μια νέα αρχή.

IMG 1180 exclusive, ΕΒΕΑ

Ακόμα και σήμερα, κάτω από τις δύσκολες και τραγικές συνθήκες που δημιούργησε η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση με την πανδημία, οι Αμμοχωστιανοί επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με την ενεργό συμμετοχή τους στο ΚΕΒΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο αγώνας είναι σκληρός και δύσκολος για όλους μας.

IMG 1183 exclusive, ΕΒΕΑ

Γι’ αυτό και όλοι εμείς που ζούμε εξόριστοι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, μαζί με τους δημότες μας αλλά και ολόκληρο τον κυπριακό λαό, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με όλες μας τις δυνάμεις, καθημερινά και συστηματικά, για την επιστροφή στη γενέθλια γη μας. Η επιστροφή της Αμμοχώστου και η πορεία προς τελική λύση του Κυπριακού θα είναι ο οδοδείκτης για να αξιοποιηθούν τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και να ανοίξουν νέοι ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης για όλους τους Κύπριους.

IMG 1186 exclusive, ΕΒΕΑ

Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει η ενότητα και η συνεννόηση μεταξύ μας. Οφείλω να πω ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου έχουμε αναπτύξει και μεταξύ μας αλλά και με όλους τους φορείς, τα οργανωμένα σύνολα και σωματεία της πόλης, ένα αξιόλογο επίπεδο συνεργασίας και ενότητας. Η ενότητα βέβαια απαιτείται σε ευρύτερο επίπεδο. Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνίας. Η ενότητα όμως δεν είναι κενή περιεχομένου ούτε έννοια αφηρημένη. Η ενότητα κτίζεται πάνω στους κοινούς στόχους, κοινές προτεραιότητες και αρχές. Στο στόχο για λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, στον στόχο για επανένωση της Κύπρου.

IMG 1188 exclusive, ΕΒΕΑ

Ο Δήμος Αμμοχώστου διενήργησε πρόσφατα μαζί με το ΕΒΕΑ εκστρατεία διαφώτισης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό για προβολή του θέματος της Αμμοχώστου διευρύνοντας τον διαχρονικό κύκλο εργασιών μεταξύ μας προς όφελος των δημοτών της πόλης μας και νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς για την συνεργασία αυτή. Είμαστε σίγουροι ότι θα πορευτούμε μαζί και θα πράξουμε τα δέοντα στο κάλεσμα των καιρών.

IMG 1192 exclusive, ΕΒΕΑ

Αγαπητοί φίλοι,

Επιμένουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην Αμμόχωστο και την ελπίδα στην καρδιά και το μυαλό μας. Και εμείς που βρισκόμαστε απόψε εδώ και όλοι οι Αμμοχωστιανοί όπου κι αν βρίσκονται.

Όπως πάντοτε επισημαίνει και ο φίλος Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Αυγουστίνος στις δηλώσεις του, πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε ενωμένοι για να διατηρηθεί ο κοινωνικός ιστός της πόλης μας. Αυτό γίνεται κατορθωτό μέσα από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και σίγουρα μέσα από την δραστηριοποίηση και ενδυνάμωση της οικονομίας από τους πολίτες της πόλης αλλά και της επαρχίας Αμμοχώστου, κατεχόμενης και ελεύθερης.

IMG 1193 exclusive, ΕΒΕΑ

Με γνώμονα τις πρόσφατες εξελίξεις για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως μητροπολιτικός Δήμος της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως λάβουν αυτές τις αποφάσεις που θα συμβάλουν στην ευημερία και ανάπτυξη όλων των Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, χωρίς να αμαυρώνουν το αίσθημα του πατριωτισμού και της ενότητας.

Επιμένουμε πιστοί στην άνοιξη της Αμμοχώστου και όλης της Κύπρου και πρέπει όλοι να παραμείνουμε ενωμένοι πέραν όλων των πολιτικών μας πεποιθήσεων, γιατί αγαπητοί μου φίλοι, κόμμα μας είναι η Αμμόχωστος!

IMG 1199 exclusive, ΕΒΕΑ

Τελειώνοντας θέλω να συγχαρώ το Δ.Σ. του ΕΒΕΑ για τη δράση του και να ευχηθώ κάθε επιτυχία και ευόδωση των προσπαθειών σας. Επίσης, εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

IMG 1200 exclusive, ΕΒΕΑ

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΒΕ Χρ. Αγκαστινιώτη

Έντιμη κυρία Υπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε του ΕΒΕ Αμμοχώστου, φίλες και φίλοι μέλη του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου,

Είναι με ανάμεικτα συναισθήματα που παρευρίσκομαι σήμερα στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητήριου μας. Από τη μια είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε αγαπητούς φίλους και συνεργάτες από την Αμμοχώστο και από την άλλη είμαι λυπημένος γιατί η Συνέλευση μας γίνεται για ακόμα μια φορά μακριά από την αγαπημένη μας Αμμόχωστο.

IMG 1207 exclusive, ΕΒΕΑ

Από αυτό το επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, σας διαβεβαιώνω ότι το ΚΕΒΕ στηρίζει κάθε ενέργεια που αναλαμβάνετε ως ΕΒΕ Αμμοχώστου για επιστροφή της πόλης μας στους νόμιμους κατοίκους της.

Και επειδή σας άκουσα προσεκτικά σήμερα κ. Δήμαρχε που μιλούσατε στο κρατικό ραδιόφωνο για την τοπική αυτοδιοίκηση θέλω να ξεκαθαρίσω άπαξ και διά παντός την θέση των Επιμελητηρίων καθόσον αφορά την Αμμόχωστο σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

IMG 1208 exclusive, ΕΒΕΑ

Εμείς δεν θα επικουρήσουμε τα σχέδια των Τούρκων για διαγραφή, συγχώνευση, διάλυση ή εξαφανισμό της Αμμοχώστου εμείς δεν θα συνηγορήσουμε με αυτούς όποιοι και αν είναι που ελέω ή με την ευκαιρία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλουν να συγχωνεύσουν, να απορροφήσουν, να διαγράψουν ή να εντάξουν την Αμμόχωστο στα δικά τους βασίλεια.

Διότι η βασιλεύουσα είναι μία. Είναι δική μας, ήταν, είναι και θα είναι η πρωτεύουσα της Επαρχίας διότι η λεμονανθούσα γη δεν προσφέρεται ούτε για παζάρια ούτε για βασίλεια … και ο “νωόν νοείται και ο έχω νότα ακουέτω”.

ebea

Όπως γνωρίζετε, η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για όλους μας. Η έξαρση της πανδημίας, τα συχνά lockdowns και η αναστολή εργασιών για τις περισσότερες επιχειρήσεις, δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο στην οικονομία και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το ΚΕΒΕ, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας μπήκε μπροστά και με προτάσεις και εισηγήσεις του προσπάθησε να περιορίσει τις επιπτώσεις πάνω στις επιχειρήσεις. Τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης, που όντως συνέβαλαν αποφασιστικά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, έγιναν με την συνδρομή και του ΚΕΒΕ, το οποίο συμμετείχε σ’ όλες σχεδόν τις συσκέψεις, είτε στο Προεδρικό, είτε στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

IMG 1220 1 exclusive, ΕΒΕΑ

Βλέποντας σήμερα πίσω, μπορούμε να πούμε ότι η στήριξη του κράτους με εκατομμύρια ευρώ ήταν γενναία και πράγματι βοήθησε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να αντέξουν στους κλυδωνισμούς της κρίσης.

Σήμερα, η εικόνα της οικονομίας και του επιχειρηματικού κλίματος είναι σίγουρα καλύτερη. Οι βασικοί τομείς του τουρισμού και των ακινήτων επανεκκίνησαν, ενώ και η υπόλοιπη οικονομία επανήλθε σχεδόν στην κανονικότητα. Φυσικά, οι πληγές που μας κληροδότησε η πανδημία είναι μεγάλες τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο και στις επιχειρήσεις. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5.2% το 2020, οι “τρύπες” στα κρατικά ταμεία και η έκθεση των επιχειρήσεων σε μεγάλες ζημιές, είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

IMG 1223 1 exclusive, ΕΒΕΑ

Για το σκοπό αυτό, το ΚΕΒΕ αναλαμβάνει σωρείαν πρωτοβουλιών που κατατείνουν: 1. Στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών 3. Στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων

Εδώ πρέπει να αναφερθώ και την εξαιρετική σημασία πρόταση 66 σημείων που το ΚΕΒΕ με την βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων που ετοίμασε και έχει καταθέσει στην Κυβέρνηση.

IMG 1225 1 exclusive, ΕΒΕΑ

Κινούμενοι πάνω σ’ αυτούς τους άξονες, πιστεύουμε ότι η ευρύτερη εικόνα της οικονομίας θα βελτιωθεί και οι επιχειρήσεις μας θα επιστρέψουν σε κερδοφορία.

Όλα αυτά και πολλά άλλα επιβάλλεται να προωθηθούν τώρα κι όχι αύριο. Είναι ανάγκη να επιφέρουμε αυτές τις τομές για να μπορέσουμε να θέσουμε την οικονομία πάνω σε νέες ράγες ανάπτυξης.

IMG 1228 1 exclusive, ΕΒΕΑ

Την ίδια ώρα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στις εργασιακές σχέσεις. Τελευταία παρατηρούμε μια τάση από το συνδικαλιστικό κίνημα για απαιτήσεις που δεν μπορούν να τις αντέξουν οι επιχειρήσεις. Καλούμε τις συντεχνίες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της συγκυρίας και να σταματήσουν να θέτουν αιτήματα που είναι εκτός τόπου και χρόνου.

ebea

Επιπλέον καλούμε τις συντεχνίες να αναγνωρίσουν την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού που υπάρχει στην Κύπρο και να συνεργαστούν μαζί μας στην έγκριση της “νέας πολιτικής που αφορά άδειες εργασίας για άτομα από Τρίτες Χώρες” που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα η οικονομία μας για να προχωρήσει.Το παράδειγμα και τα σημερινά πάθη της Αγγλίας ας μας προβληματίσουν.

IMG 1231 1 exclusive, ΕΒΕΑ

Ακόμα, μας προβληματίζουν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας και στο ΓεΣΥ. Ως ΚΕΒΕ, παρά τη γενική συγκατάθεση μας, από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε επιφύλαξη για αρκετές πρόνοιες του ΓεΣΥ και ξεκαθαρίσαμε ότι: • Είναι απαραίτητη η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. • Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία νέα αύξηση των συνεισφορών στο ΓεΣΥ.

IMG 1233 1 exclusive, ΕΒΕΑ

Έχουμε εμπιστοσύνη στον Υπουργό της Υγείας και πρέπει να ομολογήσω ότι η μέχρι σήμερα συνεργασία μας είναι άριστη και σαν τέτοια θέλουμε να συνεχίσει.

Τώρα, βλέποντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στο χώρο της υγείας, επαναλαμβάνουμε τις προϋποθέσεις αυτές. Και αυτό γιατί η μεν αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν έγινε, ενώ κάποιοι συντεχνιακοί κύκλοι άρχισαν να μιλούν για την ανάγκη αύξησης των εισφορών στο ΓεΣΥ!

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το ΚΕΒΕ είναι αισιόδοξο για το αύριο της κυπριακής οικονομίας. Συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, της Ε. Ένωσης και των οίκων αξιολόγησης ότι το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη γύρω στο 4% του ΑΕΠ.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας.

Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι μεγάλες και πολυσύνθετες. Γι’ αυτό επιβάλλεται εγρήγορση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Εμείς, ως ΚΕΒΕ, θα συνεχίσουμε να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, ανεξαρτήτως κόστους. Μοναδική έγνοια του ΚΕΒΕ είναι οι επιχειρήσεις και η οικονομία και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και τα δύο. Αυτή είναι η υπόσχεση που σας δίνω σήμερα και αυτή είναι η γραμμή που θα ακολουθήσουμε απ’ εδώ και μπρος.

Φίλε Πρόεδρε του ΕΒΕ Αμμοχώστου, αγαπητέ φίλε Αυγουστίνο, μέσα απ’ όλες αυτές τις πρωτοβουλίες μας θα ενισχυθεί και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις της Αμμοχώστου που βρίσκονται διάσπαρτες σ’ όλη την ελεύθερη Κύπρο. Γνωρίζουμε τις πολλές ιδιαιτερότητες στη λειτουργία και δράση του ΕΒΕΑ και είμαστε δίπλα σας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στον εξ’ Αμμοχώστου ορμώμενο Αντιπρόεδρο μας φίλο Γιώργο Μαυρουδή ένας συνεπής Επιμελητηριακός, κρατά το τιμόνι γερά και σταθερά και με την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει, καθοδηγεί τις θέσεις μας σε

καίρια θέματα όπως Λιμένων και Αερολιμένων, Τελωνείων αλλά φυσικά και εκπροσωπεί το ΚΕΒΕ στην Παγκύπρια Επιτροπή για θέματα εξυγίανσης και όχι μόνο του Τραπεζικού τομέα υπό την καθοδήγηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες του ΚΕΒΕ προς την φίλη Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, την αποτελεσματική Νατάσα Πηλείδου για την διαχρονική στήριξη της προς τον βιομηχανικό κόσμο η οποία καθημερινά με τις πολύπλευρες δράσεις της, την έντονη δραστηριότητα της επιβεβαιώνει την έννοια της και την ικανότητα της για στήριξη των επιχειρήσεων ως η αρμόδια πολιτική προϊστάμενος.

Θα ήταν σχεδόν αμαρτία να μην υπομνήσω και το τεράστιο έργο του εξ’ Αμμοχώστου ορμώμενου Υπουργού Ιωάννη Καρούσου και να του πω ότι: “Φίλε Γιάννη δοξάστηκες σαν Τοπικός Δήμαρχος αλλά σήμερα αναγνωρίζεσαι και σαν ένας Υπουργός με απτά και πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα διότι έχεις λύσει θέματα τα οποία χρόνιζαν για πάρα πολύ καιρό. Σ’ ευχαριστούμε”.

Επίσης, θέλω να συγχαρώ τον φίλο Πρόεδρο του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνο Παπαθωμά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για τη σκληρή εργασία που επιτελούν καθώς και για τη στενή συνεργασία που έχουμε στο ΚΕΒΕ.

Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς, τα μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου, για την υποστήριξη που προσφέρετε στο Επιμελητήριο μας. Μείνετε κοντά στο Επιμελητήριο και μαζί θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη Γενική Συνέλευση σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.