Φοιτητές από Κύπρο και Ελλάδα σχεδιάζουν δύο νέα πάρκα στην Αγία Νάπα (εικόνες)

ayianapa7 exclusive

Τα αποτελέσματα του τετραήμερου εργαστηρίου ιδεών και προτάσεων για τον σχεδιασμό δύο Πάρκων Ψυχαγωγίας στις οικιστικές περιοχές Κόκκινες και Κατάσπηλα παρουσίασαν στο κοινό την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το εργαστήριο διεξήχθη κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να στηρίξει την πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Γιάννη Καρούσου και του Αντιδημάρχου και Πρόεδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Έργων κ. Χρήστου Ζαννέττου για υλοποίηση της πρότασης τους από τα δύο Ανώτερα Εκπαιδευτήρια.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό του Πάρκου στην περιοχή Κόκκινες η ομάδα φοιτητών έλαβε υπόψη την προστασία των υφιστάμενων θάμνων αοράτου στο βόρειο όριό του διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από την σημερινή φυσική κατάσταση του χώρου. Επίσης, ένας μεγάλος άξονας από βορρά προς νότο θα αποτελεί την κύρια κίνηση, η οποία θα κορυφώνεται σε ένα παρατηρητήριο πλατφόρμα που θα ατενίζει τη θάλασσα.

Το υφιστάμενο περιβόλι από ελιές και χαρουπιές θα επεκτείνεται μέσα στο πάρκο και η παιδική χαρά που θα σηματοδοτείται από κατασκευές σε εξαγωνικό κάνναβο σε συνάρτηση με το πράσινο. Ο υφιστάμενος ανεμόμυλος θα παραμείνει ενεργός και θα τροφοδοτεί επιφάνειες νερού και παιχνιδιού κοντά στον κεντρικό χώρο, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις, συναθροίσεις και πολιτιστικά γεγονότα.

Για το Πάρκο στην περιοχή Κατάσπηλα η πρόταση των φοιτητών έχει σαν βασικό στοιχείο το παιχνίδι και την κίνηση μέσα από τα στοιχεία του νερού, του αέρα και της γης. Μια βασική πορεία από ανατολή προς δύση θα συνδέει το πάρκο με τις γειτονικές περιοχές πρασίνου και κατοικίας.

Η πορεία αυτή θα σηματοδοτείται από την κίνηση ενός αύλακα με νερό που θα τροφοδοτεί τις δύο υφιστάμενες δεξαμενές νερού με τη λειτουργία του υφιστάμενου ανεμόμυλου. Οι υφιστάμενες περιοχές με αόρατους θα εμπλουτίζονται και θα προστατεύονται ώστε να δημιουργούν έναν λαβύρινθο – παιχνίδι.

Στα βόρεια όρια προτείνεται χαμηλός τοίχος αναρρίχησης για παιδιά ενώ στο δυτικό τμήμα χωροθετούνται υπαίθρια γυμναστήρια και παιδικές χαρές γύρω από μια ιδιότυπη καμπύλη ανάγλυφη διαμόρφωση – στοιχείο παιχνιδιού. Το υφιστάμενο περιβόλι με ελιές και συκιές διατηρείται και πολύ κοντά του διαμορφώνεται ένας κεντρικός χώρος – πλατεία στον οποίο καταλήγουν κερκίδες από την βόρεια γειτονιά.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του εργαστηρίου, τονίζοντας το γεγονός ότι πολλές από τις ιδέες που προέκυψαν μέσα από παλαιότερο Εργαστήριο που συντόνισε το Πανεπιστήμιο Frederick σήμερα είναι ώριμα έργα και βαίνουν προς υλοποίηση. Παράλληλα εντόπισε ένα στοιχείο για κάθε πάρκο που θεωρεί ιδιαίτερο όπως την πλατφόρμα – παρατηρητήριο στις Κόκκινες και την οργανική παιδική χαρά στα Κατάσπηλα.

Ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Έργων κ. Χρίστος Ζαννέττου σχολίασε με πολύ θετικά λόγια τις ιδέες και διαβεβαίωσε ότι αυτές θα τροφοδοτήσουν τους σχεδιασμούς του Δήμου, ενώ πολλά από αυτά που παρουσιάστηκαν θα υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια.

Ο Αν. Δημοτικός Γραμματέας και Δημοτικός Μηχανικός κ. Άθως Γεωργίου σχολίασε και αυτός με τη σειρά του πολύ θετικά τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς θα πρέπει να οργανωθούν οι μελλοντικές επεκτάσεις και οι συνδέσεις σε πολεοδομικό, επίπεδο δημιουργώντας ένα πράσινο δίκτυο πεζών και ποδηλατών που θα μεγιστοποιήσει την χρήση των δύο πάρκων.

Θα πρέπει ανάφερε να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές επεκτάσεις του Πάρκου αφού θα ενσωματοθούν σταδιακά σ’ αυτά διάφοροι χώροι πρασίνου που θα παραχωρούνται από τα ιδιωτικά γειτονικά τεμάχια στο στάδιο της οικοδομικής τους ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου πρόσθεσε ο σχεδιασμός του Πάρκου δεν θα πρέπει να είναι στατικός αλλά να λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές τους επεκτάσεις με στόχο να αποτελούν ζωντανό κύτταρο στην Πολεοδομική λειτουργία των οικιστικών περιοχών και να μην αποτελούν απλά ένα διακοσμητικό στοιχείο.

Η ικανοποιητική χρήση των χώρων από τους κατοίκους της περιοχής γενικά θα αποτελεί την εγγύηση της επιτυχίας για την όλη διαμόρφωσή τους κατέληξε ο κ. Γεωργίου.

ayianapa10 exclusive ayianapa9 exclusive ayianapa8 exclusive ayianapa5 exclusive ayianapa3 exclusive ayianapa4 exclusive

Famagusta.News