Γιάννης Καρούσος: Περί μεταρρύθμισης: «βασίλεια» και… αυτοκράτορες!

"Να αποδείξουμε όλοι εμείς οι δήμαρχοι ότι δεν μας ενδιαφέρουν ούτε τα "βασίλεια" ούτε οι καρέκλες μας"

Karousos Profile αντίγραφο scaled Γιάννης Καρούσος, Δήμος Αγίας Νάπας, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Άρθρο του Γιάννη Καρούσου:

Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων με θέμα την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν η πιο σημαντική στην ιστορία της Ένωσης Δήμων. Θεωρώ μάλιστα, ότι ήταν και η πιο παραγωγική Γενική Συνέλευση των τελευταίων ετών, της οποίας ο Πρόεδρος ηγήθηκε με παραγωγικό και σωστό τρόπο.

Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν σειρά εισηγήσεων βελτίωσης του νομοσχεδίου και τέθηκαν σε ψηφοφορία αρκετές εισηγήσεις, για θέματα λειτουργικότητας, αρμοδιοτήτων και πολλών άλλων.

Δυστυχώς, η πιο σημαντική γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων στην ιστορία της, δεν έληξε όπως ξεκίνησε, αφού όταν τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα των τοπικών δημοψηφισμάτων, θέμα το οποίο η ίδια η εκτελεστική επιτροπή είχε συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη και αφού ήταν ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των μελών ήταν υπέρ, κάποια μέλη επέλεξαν να αποχωρήσουν.

Τα μέλη αυτά, τα οποία είναι και στην Εκτελεστική Επιτροπή άφησαν αιχμές για τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων επί της διαδικασίας, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, καθώς η Γενική Συνέλευση ήταν νομότυπη, εγκυροτάτη και δημοκρατική και ευτυχώς που υπήρχαν και παρατηρητές οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν τα γεγονότα. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση το θέμα να ξανατεθεί εκ νέου σε Γενική Συνέλευση.

Όσο για την ουσία της μεταρρύθμισης, το ποιος θέλει να γίνουν πραγματικά οι αλλαγές και να γίνει ακόμη καλύτερο το νομοσχέδιο, το απέδειξε με τις πράξεις του. Στον συγκεντρωτικό πίνακα εισηγήσεων/τοποθετήσεων επί του προσχεδίου του νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο κοινοποίησε η Ένωση Δήμων στα μέλη της στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, από τους 39 δήμους συνολικά, μόλις οι 14 έστειλαν εισηγήσεις και τοποθετήσεις.

Η Αγία Νάπα απέστειλε στην Ένωση Δήμων περισσότερες από 54 εισηγήσεις και προτάσεις για βελτίωση του νομοσχεδίου σε θέματα τουρισμού, λειτουργικότητας, συμμετοχικότητας, διαφάνειας, αρμοδιοτήτων αλλά και προτάσεις αντιμετώπισης διάφορών ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν για τον κάθε Δήμο, όπως και εισηγήσεις για κριτήρια συνενώσεων. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι εμείς, όπως και αρκετοί άλλοι δήμοι, θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Για να καταλάβουν όλοι τι ισχύει και για το ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ουσία της μεταρρύθμισης: Η Αγία Νάπα με 54 εισηγήσεις – παρατηρήσεις, μαζί με τον Δήμο Ύψωνα (64), τον Δήμο Λευκωσίας (45), την Πάφο (24), την Πέγια (18), τον Άγιος Αθανάσιος (15) και τη Γεροσκήπου (14) αποτελούν τους Δήμους που απέστειλαν τις περισσότερες εισηγήσεις στην Ένωση Δήμων.

Κατόπιν αυτών, είναι απογοητευτική και για μένα προσωπικά αλλά και για τους Δημότες της Αγίας Νάπας, η προσπάθεια από πολλούς να σταλεί το μήνυμα ότι όποιος θέλει να γίνει δημοψήφισμα ή θέλει να γίνουν σεβαστές ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου είναι κατά της μεταρρύθμισης και δεν την θέλει. Αυτή η προσπάθεια ορισμένων είναι ο πραγματικός λαϊκισμός που ζούμε σήμερα και σε αυτό το λαϊκισμό οφείλονται επίθετα που ακούγονται καθημερινά για “βασίλεια” και τοπικιστές.

Για να τελειώνουμε μια και καλή με τους λαϊκισμούς, η πρότασή μου είναι να αποδείξουμε όλοι εμείς οι δήμαρχοι ότι δεν μας ενδιαφέρουν ούτε τα “βασίλεια” ούτε οι καρέκλες μας. Εγώ είμαι πρόθυμος να δηλώσουμε όλοι μας ότι δεν θα είμαστε ξανά υποψήφιοι και δεν αποδεχόμαστε την οποιαδήποτε παράταση της θητείας μας. Ας γίνει και ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων για να αποδείξουμε τις προθέσεις μας.

Αλλά, από την άλλη, καλό θα ήταν όσοι ονειρεύονται να γίνουν “αυτοκράτορες” θα πρέπει να αποδείξουν ότι τους ενδιαφέρει να βελτιωθεί το νομοσχέδιο και η ζωή των δημοτών τους και όχι να γίνουν “υπερ-δήμαρχοι” μέσω των συνενώσεων.

Γιάννης Καρούσος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας